Fra nu af vil priserne bare stige på fly og hoteller, viser et stort pristjek. Branchen forventer rekordår i 2017.

Planlægning og køb af din sommerferie-rejse er ikke noget, du skal udskyde til påskeferien. I hvert fald ikke, hvis du vil gøre det billigst muligt. Et pristjek af fly og hoteller viser, at det er nu, man skal booke sin sommerferie, hvis prisen skal være i bund.

»Januar er måneden, man bør slå til. Allerede i marts vil priserne være steget,« siger Ole Stouby, direktør hos Travelmarket.

I januar kommer charterselskaberne og flyselskaberne med tilbuds-kampagnerne, og derfra bliver det kun dyrere at booke sin sommerferie, forklarer Ole Stouby.

Vi har regnet på, om det bedst kan betale sig at vælge en pakkeløsning hos et charterselskab eller selv at booke fly og tilsvarende hotel til sommeren 2017. Derudover har de belyst priserne på fly til de mest populære storbyer.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvorfor du skal booke dine ferie netop nu. Der er kolossalt mange penge at spare, og her får du en guide til, hvordan du skal bære dig ad med at finde de billigste flybilletter og hotel-løsninger til din næste ferie. Slå til før alle de andre gør. Det er først til mølle ...


Fra nu af vil priserne bare stige på fly og hoteller, viser et stort pristjek. Branchen forventer rekordår i 2017.

Planlægning og køb af din sommerferie-rejse er ikke noget, du skal udskyde til påskeferien. I hvert fald ikke, hvis du vil gøre det billigst muligt. Et pristjek af fly og hoteller viser, at det er nu, man skal booke sin sommerferie, hvis prisen skal være i bund.

»Januar er måneden, man bør slå til. Allerede i marts vil priserne være steget,« siger Ole Stouby, direktør hos Travelmarket.

I januar kommer charterselskaberne og flyselskaberne med tilbuds-kampagnerne, og derfra bliver det kun dyrere at booke sin sommerferie, forklarer Ole Stouby.

Albufeira på Algarvekysten i Portugal.
Albufeira på Algarvekysten i Portugal.
Vis mere

Travelmarket, der er en dansk rejsesøgemaskine, har for BT regnet på, om det bedst kan betale sig at vælge en pakkeløsning hos et charterselskab eller selv at booke fly og tilsvarende hotel til sommeren 2017. Derudover har de belyst priserne på fly til de mest populære storbyer.

Sammensæt din egen rejse

Pristjekket viser, at der kan være flere tusind kroner at spare ved selv at sammensætte sin sommerferie, og ifølge Travelmarket bliver det ikke billigere, hvis man venter.

»Ved at vælge et rutefly har danskerne oftest en større fleksibilitet. Man kan selv bestemme fly og hotel, der er frit valg på alle hylder. Hvis forbrugerne selv gør forarbejdet, er der nogle penge at spare fremfor at købe en pakkeløsning hos et charterselskab,« siger Ole Stouby.

Hvis du overvejer en solferie i juli, er der ca. 3.000 kr. at hente, hvis du, udenom charterselskaberne, selv sammensætter din ferie til Malta med eget valg af fly og hotel. Til soldestinationen Kreta i Grækenland sparer man 1.667 kr., hvis du bestiller lige efter nytår.

Er du mere til en forlænget weekend til Paris i juli, kan det klares for 531 kr. tur/retur, og det bliver altså næppe billigere, vurderer Travelmarket.

Og danskerne er vilde med at pakke kufferten og få en kulturel vitaminindsprøjtning fra de varmere himmelstrøg. I 2016 var der rekordmange, der selv strikkede rejserne sammen med fly og hotel, og som fravalgte charterselskabernes all-inclusive. Flere danskere er blevet fleksible og rejser gerne til sydens sol med et rutefly, der oven i købet lander langt fra destinationen, hvis blot det er billigere. Og aldrig før er så mange danskere rejst ud i verden. Indtil videre har 27 millioner rejsende tjekket ind i Københavns Lufthavn i år, og forventningen er, at endnu flere vil gå igennem sikkerhedskontrollen i 2017. Faktisk kan danskernes rejseaktivitet slå alle rekorder til næste år, fortæller Ole Stouby.

Billigere flybilletter

Kasper Hyllested, pressechef i Københavns Lufthavn, er enig.

»Vi forventer at slå rekorden for rejsende i 2017. Det skyldes dels, at danskerne er begyndt at rejse flere gange om året end tidligere. Men også, at de billige lavprisselskaber med rutefly til storbyer og charterdestinationer har forøget deres afgange. Det er også blevet nemt og billigt at rejse på weekendtur til London eller Berlin,« siger Kasper Hyllested.

Eiffeltårnet i Paris.
Eiffeltårnet i Paris.
Vis mere

At flybilletterne er blevet billigere, skyldes den benhårde konkurrence, der er mellem ruteflyselskaberne på den ene side og charterselskaberne på den anden. Ruteflyselskaber har på kort tid overtaget markedsandele fra charterselskaber, der tilbyder pakkeløsninger med både fly og hotel. I charterbranchen erkender man den øgede konkurrence. Charterselskabet TUI fortæller, at de hidtil ikke har været fleksible nok. Danskerne efterspørger fleksibilitet og vil ikke lade sig binde af charterselskabernes nøje tilrettelagte programmer, lyder det fra branchen.

»Vi har ikke været helt gode nok til at følge med den vækst, ruteflyselskaberne har oplevet. De har bl.a. vundet på korte rejser til feriedestinationer i Spanien og Grækenland. Det forsøger vi at ændre på i 2017, hvor vi tilbyder tilsvarende minirejser,« siger Nikolai Johnsen, pressechef i TUI.

Gode råd: Sådan jagter du din sol- eller storbyferie

Travelmarket har samlet en række gode råd, så du er godt klædt på til jagten på de billige sol- og storbyferier til sommer.

 1. Bestil i god tid
  Hvis du skal på solferie i højsæsonen, så bestil ferien i god tid. Har du is i maven og satser på en afbudsrejse, så følg prisudviklingen 14 dage før afrejse og slå til, når prisen er attraktiv. Gælder det flybilletter til storbyer med rutefly, kan du ofte vente med at bestille til 5-6 uger før afrejse.
 2. Få hjælp af ’prisagenten’
  Med tilbudskampagner skal du ofte bestille eller rejse i en given periode. Overvejer du at rejse til en bestemt destination i en bestemt peri­ode, kan det være en god idé at oprette en såkaldt ’prisagent’, som rejsesøgemaskinerne tilbyder. ’Prisagenten’ holder øje med pris­udviklingen og vil sende dig mails om den aktuelle pris.
 3. Vær fleksibel med destination
  Spar penge ved at rejse fra en alternativ lufthavn end den, der ligger nær­mest – gælder specielt for afbuds-rejser, hvor en destination kan være udsolgt fra en lufthavn, men tilgængelig fra en anden. Planlægger du din rejse i god tid, så tjek forskellige rejsemål, da der kan være penge at spare, hvis du kan vælge mellem flere.
 4. Spar penge på rejsen
  På de mest efterspurgte destinationer er konkurrencen mellem selskaberne skarp. Den hårde konkurrence er godt nyt for de rejsende, da det betyder, at billetterne bliver billigere. Der kan være penge at spare ved at rejse til Milano, hvis du skal til Toscana i Italien, i stedet for at rejse direkte til Toscana-lufthavnen i Firenze.

Familien Seier: Sådan får vi råd til rejserne

Af: Jonas Sivkær Pettersen | pett@bt.dk

De har overværet farverige solnedgange i Sydøstasien og været på roadtrip i USA. På blot 15 år har de besøgt mere end 55 lande, og de pakker gerne kufferten fem til syv gange om året.

Tore og Annette Seier og deres 24-årige datter Maria Johansen elsker at opleve nye steder. Hver gang de besøger andre kulturer, bliver de fyldt op med energi og livslyst. Det er den totale frihedsfølelse at se verden, fortæller Tore Seier.

»Det er en livslang drøm, vi har haft. De seneste 15 år har været fantastiske,« siger han.

Nu har familien etableret sinegen blog – ontrip.dk – hvor de giver rejselystne danskere gode råd.

Maria Johansen med sin far og mor, Tore og Annette Seier.
Maria Johansen med sin far og mor, Tore og Annette Seier. Foto: Privat
Vis mere

Her fortæller de, hvordan man sammensætter rejserne og scorer billige flybilletter uden om de etablerede rejsebureauer. Familien bruger ofte rejsesøgemaskiner, der findes på internettet.

Søgemaskiner

»Søgemaskiner rigtig gode. Vi ser på, om det giver mening med en mellemlanding, eller om vi skal rejse direkte til destinationen. Vi bestiller rejserne mindst fire måneder inden vi skal af sted. Skal vi på en oversøisk rejse til USA eller Asien, planlægger vi det som regel i endnu bedre tid. Når man er i god tid, kan man spare rigtig mange penge,« siger Tore Seier.

Det er en dyr hobby at rejse så meget, som familien Seier gør. Hverken Tore Seier eller Annette Seier har et job, der giver overskud i millionklassen. Tore Seier er it-specialist, mens Annette Seier arbejder som personalechef. Men familien prioriterer at have råd, og derfor er det afgørende for dem, at de booker i god tid.

Big Ben i London
Big Ben i London
Vis mere