Kun en bjergged forstyrrer freden blandt de prægtige tempelsøjler på toppen af den - næsten - øde ø. Vi har endelig fundet ØEN - den der er vores, og vi behøver ikke at dele den med andre

Fakta om Ægina

Ægina er berømt for sine pistacienødder og kaldes pistacienøddernes ø.

Øens areal er på ca. 85 kv.km, og den har ca. 17.000 indbyggere.

Turistsæsonen strækker sig fra april (luft 20 grader, vand 15) til oktober (luft 23 grader, vand 21). Der er højsæson og op til 32 grader varmt fra juni til september.

På nettet: www.aegina.gr/menueng.html (græsk side med guide på engelsk


Der mangler helt klart et eller andet. Men i begyndelsen ved vi ikke hvad, der gør denne græske ø så anderledes i forhold til alle de andre. Det er først, da vi på den lejede røde scooter drøner gennem den fjerde øde lille flække, at det går op for os: Vi er de eneste mennesker på øen.

Vi har i løbet af en times tid ikke set så meget som skyggen af hverken en turist eller en indfødt. Vi har simpelthen ikke mødt et øje på de snoede landeveje, i de blå sandstrandslaguner eller på tavernerne i de små fiskerlejer. Så er det, man bliver lidt bange.

Tænker på om der måske har været et udslip af giftgas, og de alle er døde.

Men senere - et lille øjeblik senere - bobler det indeni af begejstring.

For så går det op for os, at vi har det hele for os selv. Og er der noget bedre end at have fundet en uspoleret ø i det overrendte græske øhav.

Den lille, fredfyldte ø Ægina, der er opkaldt efter en nymfe af samme navn, er i de vidunderlige måneder uden for højsæsonen som et uberørt levn fra tiden, før øhopperne begyndte at springe rundt på de græske øer.

For mens øhopperne har forvandlet de mest populære græske ferieøer til højspændte ungdomskolonier eller internationale mødesteder for turister, er de fleste tilsyneladende sprunget over øen, der er lettest tilgængelig fra lufthavnen i Athen.

Ellers ville Ægina næppe have den stemningsfulde græske atmosfære, der møder én i det øjeblik, man lægger til land i havnen efter halvanden times sejlads fra Athen.

Man lærer med det samme at sige både »goddag« og »tak« på græsk. For mens den unge generation formentlig er flygtet til Athen, holder de ældre gang i øens udvalg af spisesteder og butikker. Og de taler altså ikke engelsk.

Derfor kan man eksempelvis få fornøjelsen af at bestille sine fyldte blæksprutter hos en tandløs gammel græker på en blanding af ordbogs-græsk og fingersprog.
Værd at vide

Hvis man selv vil sammensætte rejsen til Ægina, skal man købe en flybillet til Athen og herfra med bussen til Athens havneby Piræus (halvanden time).

Der kan købes billetter til både den almindelige færge (halvanden time) og til flyvebåden (halv time) på havnen.

Apollo Rejser arrangerer pakketure til øen fra 2.448 kr. per person for en uge.


Hvis øhopperne havde fundet frem til Ægina, ville man helt sikkert ikke kunne finde en øde langune med sandstrand eller få lov at få de flade klipper ved dykkerstederne for sig selv.

Men trængsel er bestemt ikke noget problem, selvom øen er så lille, at man kan køre hele vejen rundt på en scooter i løbet af en dag - noget man dog ikke kan nå, hvis man vil opleve. For der er oplevelser nok på øen til flere dagsture.

En af dem bør gå til Apheatemplet på toppen af bjerget, der har havnebyen Agia Marina ved sin fod.

I en sløret varmedis fra det brændende tempelsand kan man nyde udsigten til Athens havneby på den ene side og Agia Marina-bugten på den anden. Og især kan man nyde, at man kan gå rundt mellem prægtige ruiner fra fortiden og de knejsende tempelsøjler uden andre til at forstyrre end en enkelt bjergged, der har forvildet sig ind på hellig jord.

Man bør heller ikke snyde sig selv for en tur til det billedskønne fiskerleje Perdika på øens sydlige spids. Her finder man blandt andet rå klippestrande, hvor høje bølger slår sig selv i stykker og mætter luften med saltvand, der river i næsen.

Den sydlige kyst byder på fantastiske undervandsoplevelser, da det vrimler med fisk i det grotterige klippelandskab under havets overflade.

Fra Perdika kan man tage med fiskebåd til naboøen Moni, der er helt ubeboet og kendt for sine påfugle og hemmelige laguner med smaragdgrønt vand.

Men en af de mere oplagte udflugter fra Ægina går naturligvis til den græske hovedstad Athen, der ligger så tæt på, at man aldrig er i fare for at kede sig i stilstanden på den lille ø.

Kun et par timer derfra lokker storbyen med sit overvældende udbud af kultur, historie, storbyliv og shopping. Afstanden til Athen er så kort, at man nemt kan nå at vende tilbage til ølivet og se solnedgangen i de græske øhav fra templet på toppen - noget der ikke kan beskrives, men skal opleves.