Sommerferien står for døren, og for mange danskere er det ensbetydende med svedige håndflader, hamrende hjerter og sug i maven, fordi de er nødt til at lade sig transportere i et fly fra A til B, 10 kilometer over jordens overflade.

En ny undersøgelse lavet af YouGov for BT og metroxpress viser, at 11 procent af alle danskere angiver, at de lider af flyskræk, og mere end hver tredje, der er bange for at flyve, undlader helt at tage på rejser, der kræver en flyvetur.

Men selvom det kan virke angstprovokerende og utrygt at lade sig transportere til vejrs, så er der overhovedet ingen grund til at frygte flyveturen.

Læs med her og bliv klogere på, hvor sikkert det egentlig er for dig at stige til himmels.

1. Flyrejser er den sikreste form for transport

Du har måske hørt, at det er mere sikkert at flyve end at køre bil. Det er fuldstændig rigtigt. David Ropeik, der arbejder med risikokommunikation ved Harvard University, udtaler til magasinet lifehacker.com, at risikoen for at dø i et biluheld er omkring en ud af 5.000. Oddsne for at dø i et flystyrt er en ud af 11.000.000. Der er altså langt større risiko for, at du omkommer i bilturen på vej ud til lufthavnen end på selve rejsen.

Og så bliver flyrejser endda mere og mere sikre. Julie O'Donnell, der er talskvinde for Boeing, udtaler til Lifehacker.com, at dødelige ulykker opstod i en ud af 200.000 flyvninger i 50'erne og 60'erne. Nu er det en ud af to millioner flyvninger.

Samtidig er det også vigtigt at huske på, at de fleste flyuheld ikke er fatale. The National Transportation Safety Board estimerer, at der er 95 procents chance for overlevelse, baseret på deres studier af tidligere uheld med kommercielle fly.

2. Fly er bygget meget mere sikre, end det er nødvendigt

Fly er designet og bygget til at modstå langt større pres, end det, de bliver udsat for under en normal flyvning - inklusiv almindelig og ekstraordinært meget turbulens. Kommer et fly ud i en meget alvorlig storm, kan det tage skade, men derfor undgår piloter også at flyve i voldsomt vejr, skriver nbcnews.

3. Du kan flyve videre med kun en motor - og lande uden nogen

Moderne fly er designet til at kunne flyve helt fint med kun en motor, så selv hvis den ene motor sætter ud, kan du komme sikkert ned på jorden igen, skriver Lifehacker.com.

Og selv hvis begge motorer går ud, kan flyet stadig lande, fortæller pilot Tim Morgan til magasinet.

Han understreger dog, at risikoen for at begge motorer skulle gå ud er forsvindende lille.

4. Turbulens er ikke farligt, men normalt

På hjemmesiden askthepilot.com forklarer pilot Patrick Smith, at turbulens ikke er farligt, selv om det kan føles ubehageligt.

»Fra pilotens perspektiv bliver turbulens normalt set som et bekvemmelighedsproblem. Ikke et sikkerhedsproblem. Så når et fly skifter retning på grund af turbulens, så er det altså for at sikre mere komfort. Piloten er ikke bekymret for, om vingen falder af, de prøver at sørge for, at deres kunder er afslappede, og at kaffen bliver i kopperne,« skriver Patrick Smith.

5. Der er større sandsynlighed for, at du bliver ædt af en haj, end at du bliver udsat for terror ombord på et fly

Ifølge tal fra the Bureau of Transportation Statistics sker der i gennemsnit en terroristhandling per 16.553.385 afgange. Det vil altså sige, at der er større sandsynlighed for, at du bliver ædt af en haj, her er risikoen én ud af 16.250.000 for en gennemsnitlig amerikaner, skriver FiveThirtyEight.