Der er ikke meget ved at suse ned ad pisterne eller glide ud ad langrendsløjperne alene. Der skal helst være nogle at tale med på vej op i lifterne – og til at dele en kop varm kakao med.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget på vegne af den svenske turistorganisation VisitSweden. I undersøgelsen er 514 danskere, der har været på skiferie inden for de seneste tre år og/eller forventer at tage på skiferie i den kommende sæson, blevet spurgt om deres skivaner.

Ifølge undersøgelsen søger danskerne i høj grad selskab, når skiferien skal afholdes. 48 pct. af de adspurgte skal således afsted i en gruppe på to-fire personer til vinter, mens 30 pct. kommer til at være en del af en gruppe på fem-otte personer. En tiendedel af de rejsende har endnu flere medrejsende og vil være del af en gruppe på ni-tolv personer.

Sammen med familien

Det er først og fremmest den nære familie, som er de foretrukne at dele skiferien med. 62 pct. ønsker sig således sin partner og nærmeste familie som rejseledsagere, mens 46 pct. rejser med egne børn. 36 pct. foretrækker at nyde skiferien sammen med gode venner.

Ifølge Anna Kron Boysen, der er PR Manager hos VisitSweden, appellerer skiferie da også i høj grad til, at man rejser flere sammen.

»At være flere afsted giver en større frihed. Så kan man skiftes til at passe eventuelle børn, ligesom man kan opdele sig i flere grupper afhængigt af skifærdighederne. Samtidig kan nogle i en gruppe løbe langrend, mens andre løber alpint. Og man kan jo stadig vælge at mødes til frokost efter skiløbet og dele dagens oplevelser der,« siger Anna Kron Boysen.

Vi vil helst bo alene

Men selv om danskerne er ganske sociale, når det handler om selskab på skiferien, er der også grænser. For noget tyder på, at vi omvendt er blevet mere private, når det handler om at bo sammen. Sofie Andersson er salgs- og marketingchef på det svenske skisportssted Idre Fjäll, der hver vinter tager imod rigtig mange danske gæster. Her har man noteret sig en ændring i danskernes valg af indkvartering.

»Tidligere bookede danskerne ofte store hytter og lejligheder, hvor man kunne bo mange familiemedlemmer eller endda flere familier sammen. I dag deler store grupper sig ofte op og lejer flere mindre hytter eller lejligheder,« siger Sofie Andersson. På den ene side vil vi altså gerne rejse sammen, men samtidig vil vi gerne have lidt privatliv, så vi kan trække os tilbage, når mørket falder på.