Vancouver i Canada, Barcelona i Spanien eller islandske Reykjavik? 28 byer kæmper om titlen som en af verdens syv by-vidundere. Og du kan være med til at afgøre, hvem der løber med titlen.

Først var der ”Verdens syv nye vidundere”. Så kom ”Verdens syv natur-vidundere”. Og nu er det ”Verdens syv by-vidundere”, klodens internetbrugere skal stemme om at kåre.

For første gang i historien bor mere end halvdelen af Jordens befolkning nu i byer. Og det går kun én vej: Ikke alene vil millioner af mennesker også fremover søge ind til verdens storbyer for at forsøge at skabe sig en bedre tilværelse, men stadig flere mennesker vil også blive født i skyskrabernes skygge og vokse op der uden at komme til at kende andet.

Store krav til fremtidens storbyer

Det stiller store krav til opbygningen af fremtidens storbyer, hvis det ikke skal gå som i flere giga-byer i Asien, Afrika og Sydamerika, hvor millioner af mennesker lever under sundhedsskadelige, fornedrende eller farlige forhold. Eksempelvis var smoggen i kinesiske Harbin i denne uge 300 pct. over det niveau, FNs sundhedsorganisation WHO betegner som farligt. I nigerianske Lagos bor og arbejder titusinder i kæmpestore losseplads-bydele. Og i flere slumkvarterer i Caracas i Venezuela hersker dybt kriminelle og nådesløse narkobander.

Det er den alvorlige baggrund for, hvad der umiddelbart kan virke som en sjov internetspøg: Vær med til at stemme på, hvilke byer der skal kåres som ”Verdens syv by-vidundere”.

Bag afstemningen står den private schweiziske organisation New7Wonders, der tidligere har kåret både verdens syv nye menneskeskabte vidundere, heriblandt Taj Mahal i Indien og Den Kinesiske Mur, samt syv naturvidundere som eksempelvis Taffelbjerget i Sydafrika og Ha Long-bugten i Vietnam. Kåringer, der havde til formål at skabe global opmærksomhed omkring stederne og dermed danne grobund for en beskyttelse af dem.

Velfungerende, spændende eller bare smuk?

Kåringen af by-vidunderne blev sat i søen i marts 2012, hvor internetbrugerne i første omgang skulle udvælge 77 byer blandt 300 kandidater. Den afstemning endte i oktober 2013, hvorefter et særligt panel skulle vælge de endelige 28 kandidater. I panelet sad blandt andre den tidligere UNESCO-direktør Federico Mayor, den berømte irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid samt forskellige eksperter indenfor byplanlægning, økonomi og kultur.

Og fra nu af og frem til 7. december 2014 kan alverdens internetbrugere så stemme på den by, som, de mener, er den bedste at leve i, den mest spændende, mest velfungerende eller bare den smukkeste, så de syv byer kan tjene som inspiration for politikere og byplanlæggere verden over, når det handler om at skabe fremtidens storbyer.

”Jeg håber, at New7Wonders Cities-kampagnen vil skabe debat om, hvordan byer kan håndtere både nutidens og fremtidens udfordringer. Ved at deltage i denne verdensomspændende afstemning kan mennesker overalt på kloden både være med til at vælge, hvilke byer, der bedst repræsenterer det, den globale urbanisering allerede har opnået, og sætte fokus på de forhåbninger for fremtiden, de har,” siger Bernard Weber, der er grundlægger af og præsident for New7Wonders, i en pressemeddelelse.

632.000 likes på Facebook

Og da dette er en internet-afstemning, vil også debatten om, hvad der skaber en god by, foregå på nettet, siger Eamonn Fitzgerald, der er informationschef for New7Wonders, til Rejseliv:

”Vi har fået næsten 632.000 likes på vores Facebook-side. Hvert opslag bliver i gennemsnit læst af 20.000 brugere, og mange debatterer livligt. Halvdelen af jordens befolkning bor nu i byer, og det har enorme følger, når man tænker på ressourceforbrug, arbejdspladser, sikkerhed, miljø, politik og meget mere. Vi hverken styrer eller overvåger debatten, så folk kan diskutere lige det, de vil. Og vi forventer, at endnu flere vil deltage og give deres mening til kende i de kommende måneder, hvor kampagnen for alvor kommer op at køre,” siger Eamonn Fitzgerald, der tilføjer, New7Wonders har 18.000 følgere på Twitter, og at der også er en særlig mobil-app på vej.

Du kan deltage i afstemningen her: 

Du kan læse indlæg og deltage i storbydiskussionerne på Facebook her: