Fuzhou i det sydøstlige Kina er med sine varme kilder et wellness-paradis for livsnydere. Men byen er stadig ukendt for mange danskere

Hvis man virkelig ønsker at komme tæt på kineserne, skal man smide kludene og hoppe en tur i et af de lokale hot springs. De specielle geologiske forhold, der er i Fujian-provinsen i det sydøstlige Kina, har forsynet området med en god portion af de særlige termiske bade, som efter sigende skulle have en helbredende effekt på både krop og sjæl.

Kinesere fra nær og fjern valfarter til Fuzhou og byens mange varme kilder – der ligger over 100 af dem i området – for at give kroppen et tiltrængt boost.

Til gengæld er det småt med udenlandske turister i området, og selv om det er relativt nemt at komme dertil fra Danmark, er det stadig kun et fåtal af de danske Kina-rejsende, der har fået øjnene op for området.

Eksotiske kilder

I en rødvinskilde – som må siges at høre til de mere eksotiske og bogstaveligt talt kulørte former for hot springs – møder jeg en fredag aften en kinesisk forretningsmand fra Shanghai og hans hustru. Snakken går lystigt, og især det lille, eventyrlige kongerige mod nord, der udgør min hjemstavn, spørger parret nysgerrigt ind til. Det hele foregår på engelsk krydret med nogle få gloser på mandarin, som jeg ihærdigt har forsøgt at lære. At jeg kaster mig ud i at forsøge mig på nationalsproget er med til at bryde isen, og samtalen glider derudad i et forunderligt sprogligt miks.

Det er ikke kun Fuzhous varme kilder, der gør området værd at besøge. Fujian-provinsen, som Fuzhou ligger i, rummer storladne bjerglandskaber. Naturen er bjergtagende og føles nærmest mennesketom. Efter en tur i en varm kilde fuldender en vandretur i bjergenes stilhed følelsen af en frisk start for korpus og sind. Tankerne kan man under alle omstændigheder sende på en kærkommen flugt, samtidig med at man lader sig indhylle i en komplet følelse af at gå i ét med Moder Jords natur.

En isoleret by

Klimaet i Fuzhou er subtropisk, men man er tæt ved vandet, så nok er det varmt året rundt, men særligt i det danske efterår er det mildt og tørt med en behagelig temperatur tæt på 30 grader.

Fuzhou var i århundreder en by, der var temmelig isoleret på grund af sin beliggenhed godt gemt inde i bjergene. Et overslag på befolkningstallet i byen vil være omkring seks mio., alt efter optællingsmetode. Altså en by med flere indbyggere, end vi kan tælle os til i Danmark. Men i verdens mest folkerige land kan en by med seks mio. indbyggere ikke engang snige sig ind på top 20-listen over nationens største byer.

Kina er efterhånden ikke så svær at rejse i på egen hånd, når det gælder de mest velkendte rejsemål som Beijing og Shanghai, men pakkerejser er den nemmeste måde at komme til en by som Fuzhou. Den største turoperatør, Dragon Delight, vurderer, at der kommer 4.000-5.000 vestlige turister til byen hvert år via et pakkekoncept. Fuzhou har en charmerende, ældre bydel med museer og pittoreske steder. Byen besøges af mange australske turister, men også mange amerikanske turister lægger vejen forbi. De sydlige kystprovinser har stadig en beskeden udenlandsk turisme, fordi de konkurrerer indbyrdes om turisterne. Men under overskriften ’Den maritime Silkevej’ forsøger provinserne at trække linjen til den mange hundrede år gamle handelsrute fra øst til vest.

Topmoderne traditioner

Lige ved siden af Fuzhous grønne lunge, West Lake (Xi Hu), ligger Fujian Provincial Museum. Det synes topmoderne og rummer genstande fra de ældste tider, og man har rig mulighed for at blive klogere på egnens kultur og maritime historie. På museet kan man også opleve (gratis) sydkinesisk opera, der er en helt særlig kunstform, som er ganske svær at forstå, men meget fascinerende.

Fuzhou er på én gang en gammel by med masser af kulturelle og historiske mindesmærker og så en mellemstor, moderne kinesisk by. Når man som jeg har rejst i Hongkong, genkender man trafik og klima, og netop den sidste del minder også meget om naboen Taiwan.

Fisk og skaldyr er en delikatesse i store dele af Kina, men i Fuzhou er det både billigt og besnærende.

Køkkenet i Fuzhou er behageligt krydret, og på mange restauranter er det muligt selv at udvælge den fisk, man ønsker på sin tallerken, fra et af de store akvarier.

Rejer fra mikro- til makrostørrelse er til at genkende, mens en række fiskearter er sværere at kategorisere. Fiskene bliver lynstegt, kogt, dampet og tilberedt med delikate asiatiske grøntsager, umami-krydderi og anrettet på de mest ciselerede, forfinede måder.

Et wellness-besøg i Fuzhou kan passende afsluttes med en traditionel sugekopsmassage, der skulle give kroppens evne til at udskille giftstoffer et solidt skub. Sugekopperne fastgøres med ild og sidder fast i, hvad der føltes som ti minutter. Jeg lagde ryg til en tur under sugekopperne, og min dansk-kinesiske guide kunne grinende fortælle, hvordan jeg peb, mens der blev efterladt 16 store, sorte mærker på min ryg, der blev siddende den næste uge.

Efter at have dyppet mig i en rødvinskilde, vandret i de ensomme bjerge, nydt alverdens veltilberedte fiskeretter og slutteligt sagt et smertefuldt farvel til kroppens giftstoffer, forlader jeg Kinas sky, men ufatteligt charmerende wellness-paradis.

BT Rejser var inviteret til Fuzhou af First Travel.