Hvis du befinder dig i Californien, og San Franciscos storbymylder er blevet for meget, skal du ikke længere end en times kørsel væk, før du finder vingårde omgivet af smukke marker. Rejseliv har besøgt fire vingårde i Sonoma County.

Hvis man efter et par dage blandt San Franciscos regnbuefarvede flag trænger til at udskifte byliv med mere landlig idyl, er det oplagt at tage på videre eventyr ud i Californiens populære vindistrikter.

Allerede blot en times bilkørsel fra den ikoniske Golden Gate Bridge er oplevelsen af »Solskinsstaten« en helt anden. Her er stadig kuperet, men nu er de bløde bakker dækket af tørt græs frem for storbyens jordskælvs-krakelerede asfalt, og den kølige havgus, der ofte smyger sig ind over San Francisco, er byttet ud med klar, blå himmel og en otte grader varmere temperatur.

»Brunt græs,« bemærker vores chauffør om bevoksningen.

»Ja, eller gyldent,« svarer jeg, hvorefter han smiler og siger, at det også er den betegnelse, de lokale bruger.

Vi er i Sonoma County, der er kendt for sin vinproduktion og huser i omegnen af 400 vingårde fordelt på regionens cirka 4.500 km2 – et område, der er omtrent halvanden gange Fyns størrelse.

Her har vindyrkning ideelle betingelser på grund af kombinationen af områdets klimatiske forhold med varme dage og kølige nætter, de geografiske med mange bakker og så de rent jordbundsmæssige – altså det, man med ét samlet ord benævner terroir.

Sonoma ligger side om side med vin-konkurrenten Napa Valley. Alligevel er de to områder vidt forskellige, og mange californiere kalder drillende Napa Valley for »vinens Disneyland«, mens Sonoma går for at være mere nede på jorden. Hvor man i Napa Valley har stort fokus på vinturisterne i sin produktion og præsentation, er Sonoma mindre underholdning og mere vin.

Begge områder ligger i kort køreafstand fra San Francisco og producerer vin på samme høje niveau, så udover éns tilgang til turismehalløj kan det måske være udslagsgivende for valg af udflugtsmål, hvad det koster at deltage i en vinsmagning på en af vingårdene. Og her vinder Sonoma overlegent med generelt stort set halv pris i forhold til Napa Valley.

Klikker man sig ind på Sonoma Countys hjemmeside lyder opfordringen; Snus, sip og smil. Mere præcist kan det ikke siges; det er nøjagtig, hvad man skal bruge tiden på i området. Og man kan med fordel besøge flere end en vingård, for her er en stor mangfoldighed – ikke kun i vintyperne, der produceres, men også i vingårdenes visioner, udbud og måde at drive vingården på.

Således besøger Rejseliv fire vingårde i Sonoma County på sin udflugt fra San Francisco.

1. Vin og fra-jord-til-bord

Det må blive godt, når vingården er omringet af vinranker, og valmuer og brumbasser kæmper om ens opmærksomhed, allerede fra det øjeblik bilen ruller ind på parkeringspladsen.

Lynmar Estate er kendt for sine pinot noir- og chardonnay-vine, som man laver henholdsvis 15 og fire forskellige versioner af. På terrassen sidder lokale indbyggere og sipper vin under gule parasoller og med udsigt til vinmarkerne og stedets køkkenhave. Her hersker en afslappet og uformel stemning, og hvis man ikke er på udkig efter en decideret vinsmagning, men bare gerne vil nyde californisk vin på egen hånd, kan man sagtens få lov til det.

Vingården bekender sig til en fra-jord-til-bord-filosofi, og alt, man ikke selv dyrker i køkkenhaven, køber man af lokale farmere. Afgrøderne bliver brugt i vingårdens sæsonbestemte picnickurve med to glas vin, en sandwich og stedets signatur-popcorn, der smagsvarierer fra dag til dag. I dag er de med citron og trøffelolie, og det går godt i spænd med vinene.

Køkkenhaven, som man er velkommen til at gå rundt i og studere nærmere, har ti forskellige slags mint-planter, heriblandt en himmelsk duftende chocolate mint, der har fået sit navn efter bladenes brune kanter, forskellige tomatsorter, peberfrugter, fennikel, spiselige blomster og diverse frugttræer.

Efter vinsmagningen bør man gå en tur blandt vinrankerne, dufte til sommerfuglebuskene og tage sig tid til at se stedets høns pikke i jorden. Iblandt dem er hønen David Bowie, der har fået sit navn på grund sin karakteristiske røde »hårpragt«. Man kan også få lov til at smage en af vingårdens ansattes hjemmelavede balsamicoeddike, der tappes direkte fra tønde.

2. Vin med Nobel- forbindelser

På West Wines afløser den ene vinmark den anden, og det er ikke til at se, hvornår West Wines jorder ophører, og naboens begynder.

Store vintønder agerer bord, en blå veterantraktor holder parkeret i indkørslen, og for enden af hver vinstoksrække står roser i blomst. De er her imidlertid ikke kun til pynt. West Wines påvirker druernes smag ved at lade vinstokkene dele jord med anden udvalgt vegetation; derfor roserne og det høje græs, der får lov til at gro mellem vinplanterne.

Vingården producerer sauvignon blanc, cabernet sauvignon, viognier og en skøn dessertvin, som jeg er nødt til at prøvesmage mere end én gang.

Ved festmiddagen for Nobelpris-modtagerne i Stockholm i 2009 var det West Wines’ cabernet sauvignon fra 2005, der blev skænket, og det medførte, at flere Michelin-restauranter i Sverige begyndte at have vinen på menukortet. Køber man Nobel-vinen her på vingården koster den 48 dollars.

Hos West Wines kan man enten smage vin omkring et bord eller rykke med ud i vinmarken til smagning. Her går man rundt og får fortalt om den enkelte vin, mens man står ud for den druesort, der bruges i fremstillingen. Et rigtig skønt koncept; specielt på en solskinsdag.

Hvis man er nybegynder indenfor vin-smagning, er West Wines et godt sted at besøge. Her lærer man fra bunden, hvad man skal smage efter, og hvordan man gør det bedst. West Wines er derudover det klart billigste sted, vi smager vin, og det skyldes ikke.at vingårdens vin ikke kan måle sig med de andre gårdes.

I stedet er det ud fra en vision om, at alle skal have råd til at drikke og nyde vin, og at det ikke skal være prisen, der holder folk væk. På West Wines kan alle være med.

3. Vin og rollespil

Buena Vista Winery er vinsmagning i historiske rammer. Vingården er Californiens ældste.
Buena Vista Winery er vinsmagning i historiske rammer. Vingården er Californiens ældste. Foto: Pernille Dreyer
Vis mere

Besøg Buena Vista Winery og rejs tilbage i tiden. Vingården, som stammer tilbage fra 1857, er Californiens ældste. Rundviseren, der er udklædt og foregiver at være vingårdens grundlægger, Agoston Haraszthy, møder os for enden af den lange indkørsel med et glas champagne i hånden, og så begynder fortællingen om stedets vinproduktion gennem tiderne.

Agoston stammede fra Ungarn – et land med lange vintraditioner – og da han kom til Sonoma, vidste han, at det var det perfekte sted at dyrke vin. Som sagt så gjort. Selve vinsmagningen foregår i vinbygningen fra 1862, der er huleagtig med sit dæmpede lys, mørke træsorter og stenvægge.

Buena Vista Winerys mest populære vin er en Sonoma Piot Noir, der har kirsebærnoter. Mens vi smager, giver »Agoston« gode råd om vinsmagning, og vi lærer blandt andet, at mange fejlagtigt tror, at en god pinot noir skal være mørkerød.

Men hvis den er det, skyldes det, at der er blandet en anden druesort i. En ren pinot noir er som opblandet saft i farven – rød, men til at se igennem. På bordet er der placeret små spande, som vi hælder overskydende vin i, efterhånden som vi får smagt på det skænkede.

Buena Vista Winery har ikke sin egne vinmarker, men køber druer fra Sonomas vindyrkere, så hvis man gerne vil se alenlange vinstoksrækker, er dette derfor ikke stedet. Til gengæld er her historie, god stemning, og en hyggelig gårdsplads, der inviterer til at hive et glas med ud i solen.

4. Vin og mad i skøn forening

Healdsburg er en by med 11.700 indbyggere – og 38 vinsmagningssteder. Så man kan roligt sige, at Healdsburg slår sig op på vin. Faktisk har bystyret været nødt til at lave regler for, hvor tæt vinsmagningsstederne må ligge, for at sikre, at det hele ikke går op i vin.

Det er her i Healdsburg, Walking Tours holder til. Det er et guidefirma, der sælger ture, hvor man oplever byen på gåben og smager både vin og mad undervejs. Firmaet blev skabt, fordi dets stifter undrede sig over, at ingen tilbød ture, hvor mad og vin blev kombineret. Det var enten/eller – på trods af, at det netop er kombinationen, der optager mange, når de køber vin: Hvilken vin passer til hvilken mad?

Man går rundt med en guide, der ved meget om både vin, vinsmagning og Healdsburg. Turen tager fire timer, og man besøger syv forskellige steder. Vi er blandt andet forbi et lille, hyggeligt indrettet vinsmagningslokale, hvor vi drikker hvidvin i kombination med æble og gedeost. Til rødvinen spiser vi lokalproduceret spegepølse pyntet med blåskimmelost.

For at smage, om vinen fungerer sammen med maden, skal begge dele i munden på én gang – også selvom det strider imod de spiseregler, man lærte som barn. Så tag to sip vin, tag derefter en bid mad, tyg et par gange, tag så en tår vin og tyg videre. Sammenblandingen af mad og vin sikrer, at man oplever de to i samspil.

Vi kommer også forbi en kombineret restaurant og butik, der har økologiske varer og kogebøger på hylderne. Her får vi eddike-drinks med bl.a. jordbær og rabarber og pyntet med dild og lavendel. Det lyder måske ulækkert, men er skønt og forfriskende. Det vil børn helt sikkert også kunne lide. På nogle ture gør man også stop ved en olivenolie- og en chokoladefabrikant.

Turens pris er rimelig, hvis man tager i betragtning, hvor meget man får at drikke og spise undervejs. Man kan også vælge selv at gå på vin-opdagelse i Healdsburg, nu hvor vinsmagningsstederne ligger så tæt, eller shoppe i byens små, gode specialbutikker.

Rejseliv var inviteret af Norwegian, Visit California og Visit Oakland.

Rejseinfo

1. Lynmar Estate

  • Pris: Vinsmagning varierer fra 15-50 dollars. Picnic: 50 dollars.
  • Hvor: 3909 Frei Road, Sebastopol, Sonoma,
  • Hvornår: Vinsmagning: Hver dag fra kl. 10-16.30. Picnic: onsdag til søndag, kl. 11-14.
  • Info: lynmarestate.com

2. West Wines

  • Pris: Vinsmagning: 5 dollars, vinsmagning i vinmarken: 15 dollars. Ost og kiks til vinen kan tilkøbes.
  • Hvor: 1000 Dry Creek Road, Healdsburg, Sonoma
  • Hvornår: Vinsmagning: Dagligt, mandag-fredag kl. 12-16, lørdag-søndag 11-17. Vinsmagning i marken: Lørdage kl. 10.30.
  • Info: westwines.com

3. Buena Vista Winery

  • Pris: Vinsmagning m. rundvisning: 20 dollars
  • Hvor: 18000 Old Winery Road, Sonoma
  • Hvornår: fredag-mandag kl. 10 og kl. 13
  • Info: buenavistawinery.com

4. Walking Tours

  • Pris: 89 dollars pr. person inkl. man og drikke.
  • Hvor: 1083 Vine Street, Healdsburg, Sonoma
  • Hvornår: Dagligt kl. 10.45. Der udbydes forskellige ture, se mere online.
  • Info: winecountrywalkingtours.org

Transport:

SAS flyver direkte København-San Francisco og retur fra 13.756 kr. KLM flyver tur-retur for 4.400 kr. med to stop undervejs, og Norwegian flyver til Oakland tur-retur med ét stop undervejs fra 4.400 kr.. Priserne er fra start oktober.

Fra Oakland er det let at komme til San Francisco med tog.Det er omstændigt at rejse til Sonoma fra San Francisco med offentlig transport, og rejsetiden er fire timer med bus mod kun en time i bil.

Lej i stedet en bil i San Francisco og kør selv til Sonoma. Startpris er 170 kr. per dag hos biludlejningsfirmaet Thrifty.com eller Dollar.com, og bilen kan lejes hjemmefra og stå klar i lufthavnen.

Ophold:

En overnatning i Sonoma koster fra 500 kr. og op ifølge Hotels.com. Bo luksuriøst på Ledson Hotel eller MacArthur Place, der begge har rigtig gode bedømmelser på Trip-advisor. En overnatning fås på begge hoteller for 2.000 kr.

Et mere prisvenligt alternativ er Swiss Hotel, der koster omkring 700 kr. per nat.

Hvornår:

Det er bedst at rejse til Sonoma fra juni til og med oktober. Særligt september og oktober er populære måneder at besøge området i, fordi vinhøsten er i gang i de måneder.