Endnu er det ikke lykkedes at få kæmpeodderunger til at overleve i danske zoologiske haver. Det kræver ro, og Givskud lukker derfor hele odder-afdelingen for besøgende.

»Vi er gået på barsel« meddeler Givskud Zoo forud for sæsonåbningen i morgen.

Dyreparken har nemlig fået odderunger.

Det er tre uger siden, at de to unger kom til verden. Dyrepasser François Lemonnier havde ventet spændt i månedsvis, og endelig 9. marts, da han mødte på arbejde, havde kæmpeodderne Frieda og Saro fået to unger i løbet af natten.

Det var glædeligt, omend ikke så godt timet her umiddelbart før sæsonens åbning, for oddere på barsel kræver absolut fred og ro. Derfor har Givskud besluttet at lukke for adgang til hele oddernes afdeling indtil videre.

Videoovervågning af de nye kæmpeodderunger.
Videoovervågning af de nye kæmpeodderunger.
Vis mere

»Det ser ud som om, ungerne trives, og de vokser dag for dag. Sidste gang Frieda og Saro fik unger, var de klart uerfarne, og de prøvede sig frem på forskellige måder. Men jeg synes, det ser ud til, at de har fået mere erfaring i omgangen med ungerne denne gang,« siger François Lemonnier.

Kæmpeoddere kan i Danmark kun opleves i Givskud, og det er kun anden gang nogensinde, at der er født unger i Danmark. Nu krydser man fingre for, at ungerne denne gang vil overleve.

Sidst Frieda fødte var i november 2013, hvor hun også fik to unger. Den ene var dødfødt, mens den anden fik en infektion og døde, da den var ti en halv måned gammel.

Læs også: Fra Givskud Zoo til vildhelst i Mongoliet

»Dødeligheden er meget høj blandt kæmpeodderunger, og fra andre europæiske zoologiske haver ved vi, at roen er altafgørende for, om ungerne overlever,« oplyser François Lemonnier.

Derfor er det kun ham, som færdes i anlægget og fodrer de to voksne oddere. Parkens øvrige medarbejdere må holde sig væk og alle gæsterne må nøjes med at følge odderfamilien live via et overvågningskamera, som Givskud har opsat. Billederne kan ses i en »barselsgang«, hvor der også er en udstilling, som fortæller, hvad de små odderunger har brug for i den første tid.