Madeira er en grøn oase i Atlanterhavet: frodig, smuk og stejl – en blomsterø, der byder på et væld af særsyn og specialiteter. BT Rejser har udvalgt syv af de bedste oplevelser

Indflyvningen til Madeira foregår over havet langs havnefronten, hvor hovedbyen, Funchal, ligger som et grønt amfiteater med hvide huse, der kravler op ad bjergsiden. Grøftekanterne myldrer med tallerkensmækkere og et væld af eksotiske blomster. Øen er så grøn, at det skærer i øjnene.

Madeira byder på massevis af skønne oplevelser – både når det kommer til natur og kultur.

Her har vi valgt at fokusere på syv helt særlige, som bl.a. handler om sport, natur og gastronomi.

Mød legenden Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo kommer fra Madeira, men allerede som 12-årig flyttede han fra fødeøen til Lissabon for at udfolde talentet. Alligevel er han stadig synlig i bybilledet i Funchal. Vest for havnepromenaden poserer en 3,4 meter høj statue af fodboldspilleren, som blev opsat i december 2014 til ære for øens verdensstjerne. For fodboldfans er det sjovt at tage turen op ad trapperne til CR7-museet, der er opkaldt efter Ronaldos initialer og trøjenummer. Indenfor i det 400 kvadratmeter store lokale bliver man mødt af en stribe kæmpefotos af Ronaldo, en naturtro voksfigur og en imponerende samling af trofæer fra den 31-årige spillers karriere. Her står de forgyldte bolde fra de tre gange (2008, 2013 og 2014), hvor Ronaldo er blevet udnævnt til verdens bedste fodboldspiller (Fifa Ballon d’Or). Entréen er 5 euro (ca. 35 kr.). Ronaldo blev født i Santo António, der ligger oven for Funchal. Han voksede op i de stejle gader, hvor det gjaldt om at holde styr på bolden, ellers forsvandt den ned ad bjerget. Ronaldo har for nylig startet en hotelkæde op ved navn ’Pestana CR7’, hvor det første hotel i rækken selvfølgelig ligger i Ronaldos fødeby Funchal. Info: museucr7.com

Få fuld fart i kurveslæden

Fra havnen i Funchal kan man se den hvide kirke med to tårne i Monte, der ligger 550 meter over hovedbyen. Lige neden for kirken står hvid- og blåklædte mænd iført stråhatte klar med kurveslæder. Siden 1850 har slædeførere, kaldet carreiros, fragtet folk ned til Livramento på en ti minutters slædetur. Dengang var det for byens fine folk, men nu er den 2,5 km lange tur til ære for turisterne. Den hurtige tur ned ad de stejle gader styres og bremses af to erfarne mænd. På de hurtigste stræk kommer farten op over 50 km i timen og giver kildren i maven. Turen koster 25-45 euro (ca. 180-335 kr.), alt efter om der er én, to eller tre personer i slæden. En ret høj pris for en tur på ti minutter, til gengæld er det en unik og sjov oplevelse.

Tag på vandretur i levadaerne

Den store frodighed i og omkring Funchal skyldes vandingskanalerne, kaldet levadaer. De forsyner byen med vand fra de regnfulde områder af øen, der har 2.500 km levadaer. De første levadaer blev anlagt for over 500 år siden til vandmøller og dyrkning af sukkerrør. Tre af levadaerne kandiderer til optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste. Langs levadaerne er der anlagt stier til de opsynsmænd, som holder øje med kanalerne. Stierne er også åbne for turister, og det kan anbefales at tage en vandretur langs en levada. Turene er kategoriseret fra let til svær og går gennem afvekslende og frodige landskaber. På vejen passerer man bananplantager, vinmarker, kommer under vandfald og gennem fugtige tunneller. Undervejs er der en uvant ro, og kun naturens lyde stjæler billedet: fugle, frøer, fossende vandfald, klukkende kanaler og vinden i trætoppene. Spørg på hoteller og turistinformation om guidede ture. Yderligere kan man downloade appen ’WalkMe Madeira’.

Spis eksotisk frugt og grønt

Madeira har et imponerende udvalg af eksotiske blomster. Øens nationalblomst er paradisfugleblomsten, der minder om et papegøjehoved. De vokser overalt på øen, der også har verdens største urskov af laurbær, som er på UNESCO’s verdensarvsliste. For særligt blomsterinteresserede kan det anbefales at tage i den tropiske have Jardim Tropical Monte Palace, som ligger i Monte oven for Funchal: Entré 10 euro (75 kr.), børn under 15 år har fri adgang. For mere info se: montepalace.com. Det kan også anbefales at besøge markedet Mercado dos Lavradores i Funchal. Her kommer alle sanser i spil, når der duftes til krydderier og smages på eksotiske frugter. Man kan også købe afskårne blomster eller blomsterfrø til at tage med hjem. I den ene ende af bygningen er der en fiskehal, hvor man også kan se den særlige espadafisk.

Hop i bølgen blå

Madeira er en vulkanø langt ude i Atlanterhavet, næsten 1.000 km fra det europæiske fastland. Det smukke hav, som omkranser øen, byder på en række havbade, skabt af vind og vand i den porøse lava. I Lido-området, der ligger vest for Funchal, er badene forstærket med beton og indbyder til en dejlig tur i bølgen blå. Besøg også de naturskabte havbade på det nordlige Madeira i havnebyen Porto Moniz.

Smag på espadafisken

Madeiras køkken byder på et væld af lækre fisk og skaldyr fra Atlanterhavet. Omkring øen lever den særlige dybhavsfisk espada, der kun findes to steder i verden – på Madeira og i farvandene rundt om Japan. Fisken fanges med line på stor dybde. Den er ikke set i live, da den dør på vej op af vandet på grund af det store fald i tryk. Espadafisken er ikke til at komme uden om på en rejse til Madeira. Den specielle fisk er på menukortet overalt på øen og serveres mange steder med banan. Det gør den vældig børnevenlig.

Skål i Madeira

Hedvinen Madeira bærer øens navn. Den første Madeira-vin blev fremstillet ved et tilfælde, da en ladning vin kom retur fra Østen uden at være afsat. Forventningen var at kassere vinen, men det viste sig, at den lange sejltur under varme forhold havde givet vinen en helt særlig karakter. Dermed var Madeira-vinen opfundet. Druerne til Madeira vokser på skrænterne fra havet og 800 meter op. Høsten på de lavest liggende marker starter i august, mens de højest liggende marker høstes i starten af november. I det tidligere franciskanerkloster ved havnen i Funchal kan man besøge Blandy’s Wine Lodge og få en guidet tur – og selvfølgelig smage på hedvinen i forskellige prisklasser. Info: blandyswinelodge.com