Hop i tøfler og kåbe som hysteriske kvinder og andre svenskere har gjort det i 300 år. BT Rejser besøgte Hotel Skansen, endnu inden vinterkulden slap sit tag.

Der findes sikkert en fysiologisk forklaring på, at man føler sig en lillebitte smule lykkelig, når man sænker sin krop ned i 38 grader varmt vand i aftenskumringen over Kattegat.

Det er noget med den vægtløse tilstand, og vandets trykken på kroppen. Noget med hjernens lykkehormoner, der slippes fri, siger eksperterne, der har forsket i vandterapi.

Vi indleder vores 24 timers »feltstudie« i Båstad i det nordvestlige Skåne små 150 km fra København.

Båstad rimer for tennis-entusiaster på Swedish Open, som hvert år i juli lokker internationale berømtheder til byen. Klos op ad center court ligger Hotel Skansen, der siden 1920’erne har ageret refugium for både tennisgæster og Sveriges kongelige, og som i dag er blevet et get-away for mere gennemsnitlige mennesker.

Vi tilhører sidste kategori og stiller i receptionen med skyhøje forventninger og i-landsproblemer som stressede hjerner, musearme og halvdårlige rygge. Men vi er langt fra de første, der har søgt helbredelse på en badeanstalt.

 

For folk med sarte nerver

Det har mennesker gjort i Sverige de sidste 300 år. I begyndelsen var det folk med sarte nerver, og siden de, som man i sidste århundrede kaldte hysteriske kvinder, der blev sendt på rekreationsophold.

Når vi i artiklen skriver, at man i sidste århundrede ordinerede spa-ophold til »hysteriske« kvinder, er det vigtigt at huske, at Sigmund Freud og hans kolleger i psykologiens barndom ikke brugte ordet med den nedladende betydning, det har i dag.

Dengang var hysteri en neutral betegnelse for en psykisk lidelse, hvor patienten har forskellige kropslige symptomer, uden at man kan forklare det med fysiske årsager.

Historien gik, at en særlig kilde ved Loka Brunn i Midtsverige havde hjulpet en svensk konge af med en ond migræne, og snart søgte alle det magiske vand.

Her mange år og moderniseringer senere føler man sig stadig hensat til et badehotel i fordums tid, når man tøffer af sted i hvide badekåber og frottétøfler og høfligt nikker til sine matchende medgæster.

Selv den mandlige del af selskabet forliger sig efter protest med, at det er uniformen det næste døgn, hvor vi vandrer rundt mellem spaoplevelserne inden døre, og hvor de største overvejelser går på, om vi skal i dampbad eller japansk bad, om vi orker at tage svømmetag i poolen, og hvor længe vi mon kan holde varmen på øverste bænk i saunaen ud?

Og ikke mindst: bliver liggestolene i relax-afdelingen ikke snart ledige, så vi kan ligge og sippe vand, bladre i magasiner og kigge dovent ud over Kattegat?

Ned i det kolde dyb

Derude, for enden af en lang badebro, ligger det, som må betegnes som hotellets signatur. Det, svenskerne kalder et »kallbadhus«, og som bedst kan betegnes som et lunt træhus for enden af en bro, hvorfra de seje bader året rundt.

Vi tager tilløb i den udendørs pool ved koldbadhuset og endnu et tilløb i saunaen inde i huset. Vi ånder hvide skyer ud i aftenskumringen, beundrer solnedgangen, og siger til hinanden, at det da føles som det bedste i verden.

Først da spabestyrerinden begynder at lukke ned for aftenen, hænger vi kåberne op og kravler ned i det kolde dyb.

Det varer nøjagtig de sekunder, det tager at fotodokumentere seancen. Og i modsætningen til alt, hvad Skansen ellers har at byde på, rækker modet ikke til en gentagelse.

Da vi er kommet os over kuldechokket og har bekræftet hinanden i, at vi er både vanvittige og seje, tøffer vi retur til hotellet.

Forkæl smagssansen

Salt, vand og kulde har sammen med en lang løbetur i skoven tidligere på dagen slået et hul i maven, og det føles velfortjent at gå til bords til en tre retteres middag i hotellets gourmetrestaurant.

Hvad følesansen fik i varme og kulde, får smagssansen i laksetatar, oksefilet og chokolade fondant. Det er det, man med en kliché kalder forkælelse for alle sanser.

Ikke mindst når man efter en god nats søvn står op til dagens vigtigste i måltid, som på Skansen serveres i uovertruffen buffet-form med hjemmelavede vafler som det absolutte højdepunkt.

Så selvom vi tager i spa for det magiske vand, bør man lige så meget gøre det for den delikate mad. For havudsigten fra værelset, velkomstchampagnen og den venlige svenske betjening og for de hjembragte souvenir i frotté: »Tofflorna får du ta med hem«.

Så det gjorde vi. Med skuldre, der var sunket betragteligt, salt i håret og sand i skoene og martssol lige i ansigtet hele vejen til hjem til Köpenhamn.

 

Her kan du komme i skånsk spa

  • Hotel Skansen: »Kaldbadhus« og den anmelderroste restaurant Sand i Båstad, der hver sommer huser tennisturneringen Swedish Open. skansen.se
  • Ystad Saltsjöbad: Traditionsrigt badehotel fra 1897, som i dag lokker i en moderniseret udgave med spaoplevelser som Creek Experience. ysb.se
  • Vittsjö: Stedet midt i Nordskåne, hvor den svenske overklasse allerede i 1890’erne tog til for at trække helende luft og bade i søer. spamassage.se
  • Hotel Tylösand: Prisvindende spa 9 km fra Halmstad, som huser både Sveriges største kunstgalleri og egen natklub. tylosand.se
  • The Lodge: Romantisk hotel i New England-stil. Placeret et stenkast fra Malmø, 165 meter over havet på toppen af Rommeleåsen. thelodge.se
  • Torrekov: Bo i bungalows med egen terrasse på den idylliske Bjärehalvø i det nordvestlige Skåne. torekovhotell.se
  • Hotell Gässlingen: Spa og mad inspireret af Østen, tæt på havvand og golfbaner og 20 minuttere kørsel syd for Malmø. hotel-gasslingen.com

Rejseinfo

 

Wellness rimer for mange på penge, men det er muligt at komme i svensk spa uden at ofre hele ferieopsparingen: Kursforskellen på danske og svenske kroner er stadig i dansk favør, så alene her sparer man 20 pct.

Pris:
En typisk spapakke inkluderer overnatning, adgang til spa, aftenmenu i hotelrestauranten samt morgenbuffet. På Hotel Skansen er prisen (med ankomst i weekenden) 1.399 kr. pr. person. I Kr. Himmelfartsferien er der et tilbud med ankomst torsdag 29. maj på 1.235 kr. pr. person for en overnatning, adgang til spa, tre retters menu og morgenbuffet.

Det koster 335 at krydse Øresundsbroen for en bil op til 6 meter.

Tip:
Hold øje med sider som sweetdeal.dk, spotdeal.dk, takoffer.dk og groupon.dk. Her popper jævnligt spapakker til det halve op. Typisk er der også penge at spare, hvis bro eller færge-billetter købes på forhånd på nettet.

Info: