Krydstogtferier er mere populære end nogensinde. Næsten 24 mio. gæster forventes ved årets slutning at have påmønstret et krydstogtskib et sted i verden. Det er 1 mio. flere end sidste år, og næsten 5 mio. flere end for fem år siden. Det viser tal fra Cruise Lines International Association (CLIA), der overvåger det globale krydstogtmarked.

Vi danskere har også fået øjnene op for ferieformen til søs, og interessen for krydstogter har de seneste to år været stigende herhjemme. Hvor efterspørgslen på krydstogter faldt i 2014, steg andelen af gæster, der indløste billet til et krydstogtskib, i 2015 med 13 pct. Det er især par og børnefamilier, der er begejstrede for at tage på krydstogt, mens familier, der rejser i flere generationer også er ved at få øjnene op for fordelene ved at holde ferie til søs.

Flest har rundet 50

Hos Danmarks største rejsebureau, Spies, nikker man genkendende til tallene fra CLIA.

»Vi har konstateret mere end en fordobling i salget af krydstogtrejser, hvis vi sammenligner med sidste år,« siger Carlos Cebrian, der er produktchef hos Spies.

Hos Bravo Tours har man også konstateret en stigning i interessen for krydstogter.

»Hos os har vi set, at det især er hos par over 50 år, at krydstogterne er i høj kurs,« siger administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj.

Det samme konstaterer Carlos Cebrian, der melder, at lidt over halvdelen af krydstogtgæsterne hos Spies har rundet de 50.

Billigere at rejse med familien

Familier i tre generationer er en af de nyere kundegrupper, som har opdaget fordelene ved at holde krydstogtferie. Hos Bravo Tours har man konstateret en øget efterspørgsel fra storfamilier, der tager på krydstogtferie i samlet flok. Og fordelene ved at rejse på krydstogt er flere:

»Når en familie på 15-20 mand i forskellige aldersgrupper skal på ferie sammen, kan det være svært at finde en destination, som tilfredsstiller alle. Men krydstogtskibe har ofte så mange forskellige tilbud, at de fleste kan finde noget at underholde sig med – uanset alder,« forklarer administrerende direktør Peder Hornshøj.

Derudover er det også gunstigt, at mange krydstogtskibe tilbyder all inclusive.

»Man har typisk et fast bord i buffet-restauranten, når man er på familiekrydstogt. Så er man jo fri for at skulle blive enig om en ny restaurant hver aften,« siger Peders Hornshøj.

Samtidig er der også en økonomisk fordel ved at rejse så mange sammen. Ofte kan rejsebureauerne give rabatter, når man rejser mange sammen.