Bysbarnet Mozart er smeltet sammen med adskillige lækkerier i Salzburg. Historierne bag delikatesserne er rigelig grund til at nyde dem alle

1Mozartkugler på Café Fürst

Hvor: Café Fürst, Alter Markt, Brodgasse 13

Info: original-mozartkugel.com

Salzburg sejler med Mozartkugler. Men ved nøjere eftersyn er fire af mærkerne konkurrenter til originalen. Den rigtige Mozartkugle – og her taler vi opskriften fra 1890, der vandt guldmedalje ved en udstilling i Paris i 1905 – stammer fra konditor Paul Fürst, der glemte at tage patent på sin idé. Derefter var Mozartkugler jaget vildt. Men som familien snusfornuftigt siger: »Hvis ikke de andre gjorde en kæmpe indsats for at udbrede kendskabet til begrebet Mozartkugler, havde vi næppe fået så stor succes.«

Siden fik man rettens ord for, at Fürsts Mozartkugler, pakket i sølvfolie med blåt tryk, er de eneste, der kan kalde sig ’originale’. Alle de andre må nøjes med at sige ’ægte’ om deres. Der er uartig meget frisk nougat i Fürsts godbidder, der kun fås i Salzburg. Nyd dem på tipoldebarnet Martin Fürsts café i bymidten.

2Mozartlikør fra stambutikken

Hvor: Azwanger, Getreidegasse 15

Info: azwanger.at

Mozarts fødehjem ligger i smalle Getreidegasse, der er så skøn med alle sine flere hundrede år gamle huse og butiksskilte, at den er på UNESCO’s verdensarvsliste. Flere forretninger er siden overgået til andre hænder eller fag, men i nr. 15, få meter fra familiens hjem, ligger Azwangers butik fra 1656.

Her går man ind, just som Mozart-familien gjorde, når den manglede gode madvarer. I dag er sortimentet endnu større med østrigske delikatesser som vine, røget skinke, marmelader, eksklusiv chokolade og den populære runde flaske med Mozartlikør i mange varianter: Mest kendt er guldflasken med 17 pct. chokoladelikør, der er ret sød, men går vældig fint til stærk kaffe eller over god vaniljeis. Den sart lyserøde ’Rosé Gold’ er lavet på belgisk chokolade og er ikke så kraftig, mens den hvide chokoladelikør er mere vaniljeagtig i smagen og går fint til dessertdrinks. Flere af typerne fås i miniflasker, der er en sød gave.

3 håndstøbt Chokolade efter noder

Hvor: Zotter, Herbert von Karajan Platz 4

Info: zotter.at

Lige over for Salzburgs flotte hestefontæne, der er hugget ind i bjergsiden, ligger Zotter-butikken, der sælger håndstøbte chokoladeplader pakket i cool emballage, som er designet af forskellige kunstnere. Også indholdet er kreativt som chiafrø, rosenmarcipan eller ’A Piece of Forest’ med kastanje, valnøddenougat og tranebærganache. Alt er økologisk og fairtrade uden konserveringsmidler, så chokoladen skal heldigvis spises hurtigt.

Bland husets små, fine pralinéer i en æske med teksten ’Choc me Amadeus’. Eller hop på efterårsnyheden ’Servus aus Salzburg’, der afløser den anden Mozart-hyldest ved navn ’Eine kleine Naschmusik’, opkaldt – med et twist – efter komponistens berømte værk. Den nye Servus-sag er dekoreret med et charmerende bud på en meget ung Mozart i stregtegning. Indeni er der mandel- og hasselnøddenougat, der er blandet med sprød og let knasende mandelkrokant. Det hele er svøbt i en 70 pct. chokolade. Én bid – og man er aldeles solgt.

4 Mozarttærte på familiens adresse

Hvor: Café Classic, Makartplatz 8

Info: cafeclassic.at

I Café Classic, der ligger i stuen under ’Dansemesterhuset’, hvor familien Mozart boede i en årrække, får man den lækreste ’Mozart Torte’. Værtinden, Andrea Götzenauer, ejer caféen sammen med sin familie og sætter med stolthed den skarptskårne bestseller på bordet: Selv om herligheden kan tage sig lidt vel robust ud, er realiteterne en fnuglet kage med vanilje- og chokolademousse.

Går man all-in, nyder man tærten med en kop Mozartkaffe. Det er en såkaldt ’Verlängerter’, hvilket betyder en ikke for stærk kaffe med lidt flødeskum øverst og et solidt skud chokoladelikør til at hælde i. Velbekomme!

5 luksuriøs Yndlingskonfekt

Hvor: Feinkost H. Kölbl, Theatergasse 2

Info: stranzundscio.com

Amarena-kirsebær, hvid eller mørk chokolade og marcipan – måske med lidt rosenvand – var ingredienserne i de raffinerede små lækkerier kaldet ’Venusbrüstchen’, der blev serveret på Mozarts tid i bedrestillede familier. Og man ved, at især Mozarts storesøster Nannerl var glad for denne luksuriøse dessert.

Ifølge storfilmen ’Amadeus’ var ’Venusbrüstchen’ også værdsat af Mozarts kollega og konkurrent, komponisten Salieri. Han serverer dem i en nøglescene i filmen for Constanze Mozart, der bringer ham et omslag med komponistens originalnoder.

De fremstilles stadig og sælges i Salzburg hos bl.a. Azwanger i Getreidegasse samt hos delikatessehandler H. Kölbl, der har fine gaveæsker med ’Venusbrüstchen’.