Frankrig har længe kunnet bryste sig af at være verdens mest populære skidestination – men nu er ’monsieur og madame’ blev overhalet indenom af ’Mr. yankee’.

Dugfriske tal fra U.S. National Ski Areas Association viser nemlig, at USA med 53,9 mio. skidage – dvs. det antal dage, som det samlede antal skiturister har været i sneen – i sidste sæson har slået Frankrig, der ’kun’ kunne snige sig op på 52 mio. skidage. Således er USA altså – måske lidt overraskende – verdens mest populære skidestination.

Hvor USA oplevede en lille vækst på 0,6 pct. i antallet af besøgende i sæsonen 2015/2016, faldt antallet af skiturister i Frankrig med 3 pct., og det skyldes primært det sløje snedække, som vejrguderne kunne diske op med over det europæiske kontinent sidste år.

Stigende efterspørgsel

I den danske rejsebranche oplever man også en tendens til, at flere danskere er villige til at krydse Atlanten for at komme på ski – selv om det relativt set stadig er et lille marked.

»Vi ser en stigende efterspørgsel på skirejser til USA, også selv om priserne er steget i samme periode pga. den stærke dollar,« fortæller Jens Lind, der er ski- og rejsekonsulent i DANexplore, der er det rejsebureau i Danmark, der sender flest skiturister afsted til Canada og USA.

Også rejsebureauet MyPlanet kan se en klar tendens:

»Jeg kan med statsgaranti sige, at vi oplever en øget efterspørgsel. Men når det er sagt, skal det nævnes, at MyPlanet kun har lavet skirejser til Nordamerika siden sommer, så vi har ikke rigtig noget sammenligningsgrundlag,« siger Dorte Kuula, der er bureauchef i MyPlanet og uddyber:

»Men der er selvfølgelig en grund til, at vi er gået ind på det marked. Vi opererer også i Sverige, og der har man oplevet en klar stigning i efterspørgslen på skirejser til USA, og det fik os til at tænke: ‘Gad vide, om der er en tilsvarende trend på det danske marked’. Og det er der helt afgjort.«

Legendarisk sne

Spørger man, hvad stigningen skyldes, nævner Jens Lind blandt andet, at prisniveauet er faldet:

»For fem-seks år siden var USA og Canada virkelig ‘way off’. Nu er destinationerne kommet ned i et prisniveau, hvor flere kan være med,« siger han, og Dorte Kuula stemmer i:

»Jeg tror, det skyldes to ting: For det første, at forandring fryder, og for det andet, at priserne ikke er så skræmmende – en skiferie i Alperne og en skiferie i USA er ikke ‘miles away’ fra hinanden prismæssigt, så det kræver ikke et voldsomt meget større budget.«

Men hovedårsagen skal findes i den markant bedre snekvalitet ‘over there’, mener Jens Lind:

»Jeg oplever, at flere og flere gæster ikke kun vil til USA for at prøve noget nyt, men fordi sneen er så meget bedre. Og det kan jeg bekræfte, at den er, for jeg har selv stået på ski mange forskellige steder i USA, og sneen ér bare bedre i USA end i Europa.« Også her er Dorte Kuula enig:

»Sneen er – og nu bruger jeg et stort ord – legendarisk! Der er jo massiv snegaranti, de garanterer mere end syv meter sne.«