På ski med børn? På ski alene? På ski om foråret? På ski eller på snowboard? Spørgsmålene er mange, når det kommer til den perfekte skiferie. Professionel skiløber Sophie Fjellvang-Sølling klæder dig praktisk på til skituren med svar på nogle af de mest gængse.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>(først publiceret 1. februar 2013 - opdateret 18. december 2013)

Skal man bruge stroppen i skistavene, eller skal man ikke? Hvor skal man rejse hen på skiferie og køre off piste? Og kan man tage sit barn på 2 år med på skiferie?

I denne Plus-pakke får du svar på 14 af de mest stillede spørgsmål angående ski og skiferie. Det er skiekspert Sophie Fjellvang-Sølling (blandt andet kendt for sin deltagelse i Vinter OL 2010 i Vancouver og 'Vild med dans' og), som her giver dig en perfekt start på skituren.


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her


Skal man bruge stroppen i skistavene, eller skal man ikke? Hvor skal man rejse hen på skiferie og køre off piste? Og kan man tage sit barn på 2 år med på skiferie?I denne Plus-pakke får du svar på 14 af de mest stillede spørgsmål angående ski og skiferie. Det er skiekspert Sophie Fjellvang-Sølling (blandt andet kendt for sin deltagelse i 'Vild med dans' og Vinter OL 2010 i Vancouver), som herunder giver dig en god start på skituren.

Strop eller ikke strop på staven?

Spørgsmål: Skal man bruge stroppen i skistavene, eller skal man ikke? Jeg har hørt, at man ikke skal bruge dem, fordi man kan få skader, især i tommelfingeren, hvis man falder forkert med dem. Er det rigtigt? Men hvis man ikke bruger dem, risikerer man så ikke at tabe stavene?

Sophie
: Det er rigtigt, at der har været meget balldde om brug af stropperne på stavene En »skitommel« er en overrivning af ledbåndet i tommelfingeren, som er essensielt for pennegrebet. Dette skal i de fleste tilfælde opereres og er derfor en meget uheldig skade (Det gør heldigvis ikke så ondt). Diskussionen har blandt skinørder egentlig mest handlet om, om det var muligt at kommunikere den rigtige brug af skistave ud til skituristen? Er det bedre bare at lade være med at bruge stropperne overhovedet, end at forklare skiløbere den korrekte brug af stropperne? Personligt er jeg tilhænger af at lære alle den rigtige måde at bruge stropperne. Jeg bruger altid stropperne; ikke kun fordi jeg ikke skal tabe stavene, men også af den grund, at det giver en meget bedre støtte til hånden, når man bruger staven aktivt. Staven er en stor del af dynamisk skiløb og bør bruges aktivt. Der er ingen tvivl om, at hvis man bruger stropperne på stavene rigtigt, er risikoen for at få skade på tommelfingeren meget lille. Så se min video på Rejseliv.dk om brugen af stave, så lærer du at bruge stavene rigtigt.

Ski eller snowboard?

Spørgsmål: Jeg og fire venner rejser til Dolomitterne på vores første skiferie i januar måned. Vi er totalt nybegyndere alle sammen. Mit dilemma er som følger. Skal jeg vælge ski eller snowboard? Mine venner vil alle vælge ski, regner jeg med. Personligt er jeg meget fristet af snowboard. Det ser virkelig sjovt ud. Endvidere har jeg kørt en del på skateboard og er blevet fortalt, at teknikken kan overføres. Men jeg er bekymret for om snowboard betyder, at jeg skal bruge ferien alene, mens de andre står på ski sammen på nogle helt andre løjper. Jeg tager jo af sted for at dele oplevelsen med mine gode venner. Kan du hjælpe?

Sophie: Progression på Snowboard vs. ski kan være meget individuelt, men de fleste føler det tryggere at starte på ski første gang, de kaster sig ud på pisterne. Både fordi det føles mere bekendt i forhold til balance, og fordi det som nybegynder kræver en lavere hastighed for at få skiene rundt. Jeg vil mene, at med de forudsætninger, som du kort har skitseret, at du let vil kunne følge med dine venner på et snowboard, og måske endda hurtigt køre hurtigere.

Som nybegynder vil man ofte bevæge sig på pister, som er relative flade, og med lavere fart. Der kan man risikere at gå i stå på snowboard og skulle tage boardet af. På ski har man mulighed for at stage sig i gang med stavene. Så du skal måske lave en god deal med dine venner om at trække dig i gang, hvis de kører for langsomt.

Men hvorfor dog begrænse sig til en af tingene? Hvis du alligevel skal leje udstyr, kan du kaste dig ud i begge dele. Start med snowboard, hvis du er mest fristet af det, og hvis det ikke fungerer, vil du meget hurtigt kunne skifte til ski og følge med dine venner.

Off-piste

Spørgsmål: Hvor skal man rejse hen på skiferie og køre off piste, hvis man ikke har prøvet det før?

Sophie: Først og fremmest. Hvor er det fedt, at I har modet på at kaste jer ud i off pisten. Husk at off piste ikke er lig med powder sne. Det er powdersne, som jeg går ud fra, at I ønsker at prøve kræfter med? Generelt skal man gå efter steder, som ligger relativt højt og har god snestatistik. Stedet, I skal vælge, afhænger også af budget og tidspunkt, I skal afsted. For at få den bedste sne skal man helst være fleksibel i rejsetidspunkt. Et undervurderet tidspunkt er tidlig forår – typisk efter påske, her er det også billigere, fordi sæsonen er på hæld. Jeg kan anbefale disse steder: Frankrig: Tignes, Sainte Foy, La plagne, Les Arc Østrig;: Lech eller Hochfugen Schweiz: Zinal, Lôchentall eller Arolla Norge: Hemsedal Sverige: Aare USA: Vail i Colorado Og så en lille ekstra reminder: Husk, at når I bevæger jer udenfor pisten, skal I være opmærksomme på, at der gælder andre forsikringsbetingelser. Hold jer tæt på pisten i begyndelsen, og husk at have sikkerhedsudstyret i orden i tilfælde af laviner.

Små børn og skiferie

Spørgsmål: Kan man tage sit barn på 2 år med på skiferie? Har du selv nogle erfaringer med det?

Sophie: Jeg mener i udgangspunktet, at børn kan komme med overalt. Om det er i junglen eller på ski. Det vigtigste er dog at forventningsafstemme på forhånd, for ellers kan man blive slemt skuffet, når der efter 10 min. bliver forlangt at komme ind i varmen. Når man selv elsker at stå på ski, er det meget vanskeligt at vente med at dele oplevelsen med sit barn og entusiasmen smitter helt sikkert af. Når det er sagt, så er en 2- årigs motorik og alpint udstyr ikke den bedste kombination. Det tunge udstyr og nye omgivelser kan være en udfordring. Så husk ørepropper! Jeg vil derfor anbefale at man starter med et par langrendsski til de små. Udstyret er lettere, og de får øvet balancen langt mere. Husk desuden at medbringe en kælk, en masse gode bøger, og en bedsteforælder, så man også selv kan komme ud og ræse. Det gælder også om at få øvet med de små hjemmefra. Både når det gælder udstyr og det at gebgærde sig i sneen. Vi er så heldige i øjeblikket at have sne, så udnyt det! Det vil give jer en stor fordel, når I tager afsted. Konklusionen må være – hvis dit eget ønske om at komme på ski er stort nok, kan du sagtens tage en to-årig med.

'Hvor finder jeg Atomic GS race?'

Spørgsmål: Sidste år i Cervinia lejede jeg med stor glæde et par ATOMIC GS Race 10, 166 cm. Det lykkes nok ikke i år, da vi skal et ganske andet sted hen, nemlig Zillertal i Østrig, Mayrhofen (en heldigvis ikke i DK fuldt anerkendt diamant). Har du et bud på, hvilke ski, der minder om ATOMIC GS Race 10?

Sophie: Atomic GS race er nogle super fedeski, så jeg kan godt forstå, du søger noget lignende. Atomic ski bliver produceret i Østrig i Altenmarkt, som ligger ca. 150 km fra Mayrhofen, hvor I skal på ski, og normalt har Østrig rigtig gode skilejemuligheder, så der burde være en mulighed for at få fat på noget lignende.

Hvis du gerne vil prøve et andet mærke kan jeg varmt anbefale Salomon ski. De producerer ski på samme fabrik som Atomic. Modellen, som hedder 24 hours svarer til Atomic GS race 10. Den kan f.eks. købes på steep-deep.dk.

'Hvordan klæder jeg mig bedst på til ski?'

Spørgsmål: Hvordan klæder man sig bedst på en skiferie, så man hverken fryser, sveder eller bliver våd? Og også helst uden, at det bliver alt for dyrt?

Sophie: Min personlige erfaring er, at når man er klædt rigtigt på og hverken fryser eller sveder, så stiger skiglæden mange procent. Når du skal klæde dig på til at stå på ski, kan du følge modellen, hvor du bærer 3-4 tynde lag fremfor ét tykt. Herved har du mulighed for at justere varmen alt efter temperaturen og aktivitetsniveau. Alle lag skal helst være af et stof, som kan bære varmen ud og ikke absorbere fugten som f.eks. bomuld. Typisk vil det være smart at have noget tæt-siddende og elastisk inderst, således du har god bevægelsesmulighed. Mellemlaget skal være varmt, fleece eller dun er rigtig godt. Evt. en tynd uldtrøje. Yderst er det vigtigst at have noget, der er vand- og vindtæt. Det må også gerne være åndbart, dvs. modsat en regnjakke kunne føre fugt ud gennem stoffet.

For at den rigtige påklædning ikke bliver for dyr, så kig i skabet – måske opfylder noget af dit træningstøj overstående krav. Alt slags funktionelt træningstøj har de samme funktioner som skitøj.

Mad på skituren

Spørgsmål: Hvordan er det med ski og mad? Skal man spise et kæmpemåltid om morgenen eller er det bedre at småspise i løbet af skituren? (jeg tænker primært på langrend). Og hvad vil du anbefale, jeg tager med af mad og drikke på turen?

Sophie
: Din krop er som en bil, der skal have benzin, så kostindtaget kommer an på, hvor mange kilometer, du kører om dagen. Specielt langrend kræver ekstra energi i forhold til hverdagen. Det er bedst at indtage en kombination af hurtige og langsomme kulhydrater om morgenen. Det kan f.eks. være müsli med frugt og yoghurt. Jeg vil ikke anbefale et kæmpe måltid, da det kan ligge tungt i maven. Det er en god idé at have lidt energi med til turen, dersom du er ude mere end to timer af gangen. Proteinbarer er let at medbringe, jeg vil dog anbefale energibarer, som indeholder mere kulhydrater end protein. Det kan også være en rugbrødsmad med honning, eller en müslibar. Det vigtigste er at medbringe vand eller energidrik. Er det energidrik, får du på den måde lidt energi igennem dagen uden at blive tung i kroppen. Transporten af væske kan fordelagtigt være i en camelbag, som er en taske, man har på ryggen med en slange, som man kan suge direkte af. Spis en proteinbar eller drik noget kakaomælk senest 15 min efter du er kommet hjem. Herved restituerer musklerne bedre.

Kolde fingre og tæer

Spørgsmål: Når jeg er på skiferie, kommer jeg altid til at fryse rigtig meget i mine fingre og tæer. Har du nogle fif til, hvordan man hurtigt og bedst får varmen tilbage?

Sophie: Kolde fingre og tæer er også en af mine udfordringer, når jeg er på ski, og en udfordring, der er svær at komme til livs. For at forebygge kolde fingre er det vigtigt med godt udstyr. Man skal sikre sig, at handskerne ikke klemmer fingrene, og at de ikke bliver ikke fugtige indvendigt. Det er en mulighed at bruge tynde silkehandsker under dine skihandsker. Jeg bruger Hestra Luffer, når det er koldt, som er kombineret med fingre indvendigt. Det giver både varme og mulighed for et godt greb om staven. Der findes også små varmeposer, man kan have med til at putte i handskerne på vej op i liften. Det er de de samme principper med fødderne. Støvlen skal sidde stramt, men ikke klemme. Varmesåler fra Comformable er mine bedste venner, da sålen sidder perfekt, men samtidig giver varme via batterier, som monteres på støvlen. Fryser du alligevel, er mit bedste råd aktivitet. Sving med benet og prøv at få det så højt op som muligt. For at få varmen i frosne hænder er »pingvinen« et sikkert hit. Stå med armene strakt ned langs siden, bøj håndleddene og peg fingrene vandret ud. Træk skuldrene op mod ørerne og pres dem hårdt ned. Hvis du mærker blodet pumper ud i fingerspidserne, så gør du øvelsen rigtigt og er sikker på varme i fingrene i løbet af to minutter.

Skiferie om foråret?

Spørgsmål: Hvor længe kan man løbe på ski? Jeg har ferie i april og vil gerne på ski-ferie, hvor (hvis noget) er det bedst på det tidspunkt?

Sophie: April kan være et rigtig godt tidspunkt at stå på ski. Det gælder faktisk både i Alperne og Norden. Der er meget få mennesker på pisten og en fantastisk forårsstemning. Priserne sidst på sæsonen er en del billigere, både når det gælder hotel og transport. I Norden har der været koldere igennem vinteren og sneen ligger solidt på pisten. Der bliver præpareret rigtig fint, så pisterne er jævne og super fine at køre på. Resorts, som jeg kan anbefale i Norden, er bl.a.Trysil og Hemsedal, som ligger relativt tæt på Danmark. For en lidt mere speciel oplevelse kan Riksgrænsen i Nordsverige også anbefales. I Alperne smelter sneen hurtigere og kan være tung i slutningen af sæsonen, men næsten hvert år sker der det, at der kommer et ekstra snefald i april. Hvis du har is i maven og kan vente med at bestille ferien, er der billige rutefly derned, gode tilbud på hoteller, samt fantastisk føre uden mennesker på pisterne.

Briller

Spørgsmål: Jeg skal have nye skigoggles, hvilke vil du anbefale? Og hvorfor?

Sophie: Overordnet synes jeg, at kriterierne for gode goggles er, at de sikrer optimalt udsyn og kan fungere, både når det er sol og overskyet. De skal ikke dugge, når man enten har taget et ordentlig styrt og har sne overalt – også inde i brillerne – eller sveder meget, når man giver den gas på ski. Brillerne skal slutte tæt om øjnene, men pasformen er individuel, og derfor er der ikke kun et mærke, der dur. Det er en god idé at prøve dem sammen med din hjelm, så du kan tjekke, at de passer sammen, og at du undgår google-gab (et bart stykke mellem øvre kant af goggles og kanten af hjelmen i panden – det er ikke tjekket ... ) Derudover er der flere detaljer, som man kan nørde. Kvaliteten på elastikstroppen for eksempel. Den skal kunne justeres til brug både med og uden hjelm. Nogle modeller har en gummikant inde i stroppen, så den ikke glider – det er smart! Skumkanten, som skal sørge for, at brillen slutter tæt, kan også være af varierende kvalitet, og på billige modeller er det ofte den, der går i opløsning først. Nogle goggles sælges med dobbeltglas i forskellige farver, for eksempel spejlglas og gule glas, samt glas, som kan modstå ekstra slag. Jeg kører selv med Von Zipper og kan også anbefale Oakleygoggles. Hvis du ikke køber de billigste, går du ikke helt galt i byen. Jeg håber, at jeg kunne hjælpe dig i valget af skigoggles. Rigtig god skiferie.

Smuttur på ski

Spørgsmål: Vi er nogle venner, som gerne vil ud at stå på ski, men ikke har tid (eller råd) til en hel uges skiferie. Hvor skal vi tage hen, hvis vi kun har én dag eller max. med én overnatning? (Vi bor i København).

Sophie: Det lyder fedt, at I gerne vil på ski på trods af, at tid og budget ikke taler for det. Stedet, I skal vælge, afhænger lidt af, hvad der begrænser jer mest. Er det tiden eller budgettet? Er det tiden, som er begrænsningen, skal I overveje transportformen. Det er en god idé at flyve, fordi mulighederne for skiløb bliver langt større, jo længere man kommer fra København. Så specielt hvis jeres skiniveau er højt, er det en fordel at komme langt væk. Der findes desuden mange muligheder for billige flybilletter til f.eks. Geneve, Zurich eller Innsbruck. Er det prisen, det handler om, er det billigste at fylde en bil op og køre, men mulighederne begrænser sig naturligvis, hvis I ikke vil have alt for stive ben af at sidde i en bil. Sydsverige har 4 områder indenfor 350 km. fra København – Vallåsen, Isaberg, Ulricehamn og Mullsjö. Det er også en mulighed at tage Säfflebussen eller DFDS-færgen til Oslo, hvor der er overnatning på færgen. I Oslo ligger Tryvann, som er et fint lille område, eller Norefjell 110 km derfra, som er noget større. Kan I tage af sted i hverdage, kan det gøres relativt billigere.

Alene på skiferie

Spørgsmål: Jeg vil gerne af sted på skiferie i år, men jeg har ikke kunnet få mine venner med. Har du et godt forslag til, hvordan jeg kommer i kontakt med andre, som er i samme situation?

Sophie: Der er flere muligheder for at møde andre skiglade folk. Rejsebureauerne har fået øjnene op for andre skiglade mennesker i samme situation som dig, og derfor har bl.aDANski booket et hotel i uge 9, som er dedikeret til folk, der rejser alene. Hvis du er 50, eller rejser alene med børn, er der ligeledes arrangeret i specielle uger. Hvis du rejser med en skiklub, er du sikker på at møde åbne mennesker i alle aldre. Der er altid organiseret skiundervisning, som er niveau-inddelt, om formiddagen, og om eftermiddagen er der fri leg. Man lærer hurtigt de andre deltagere at kende og lærer utrolig meget skimæssigt. Jeg kan også anbefale at tage til USA og Canada, hvor mentaliteten er at være meget åben og det stort set er umuligt at få lov til at køre alene, før en venlig sjæl tilbyder dig selskab.

'Hvordan klarer mine ben sig bedst igennem skituren?'

Spørgsmål: Jeg skal på ski i næste uge og vil høre, om du har nogle tips til, hvordan jeg og mine ømme ben klarer sig bedst igennem den berygtede 3. dag på ski.

Sophie: Det er et meget relevant spørgsmål. Mange kommer til skade på deres skiferie, fordi de kører over evne og ikke respekterer kroppen, som bliver brugt meget mere og på en helt anden måde end i hverdagen derhjemme.

Den bedste måde at være forberedt på er selvfølgelig fysisk træning op til skiferien. Hvis du er i god form, skal der mere til, før musklerne bliver trætte. Det er dog helt naturligt at blive træt omkring 3. dagen alligevel. Derfor er der ingen, som kan vrænge på næsen, når du vælger at lytte til din krop og tage tidligt på afterski eller tage en ekstra kop kakao på restauranten. For at løsne musklerne op kan du prøve at overtale din kæreste eller betale dig fra at få en god omgang massage. Benyt svømmehallen, saunaen eller det lokale spa.

Desuden kan du give dine muskler et forspring ved at fylde muskeldepoterne med langsomme kulhydrater som f.eks. pasta. Samt drikke masser af vand for at forebygge kramper.

Langrend

Spørgsmål: Jeg kender rigtig mange, som lige har kørt Wasa-løbet på langrend. Jeg synes også, det ville være en fed udfordring for mig. Jeg har dog aldrig prøvet langrend før. Har du nogle tips og tricks til, hvordan jeg kommer godt i gang og bliver klar til næste år?

Sophie: Det er en af de mest anstrengende sportsgrene, så det kræver selvfølgelig en rigtig god grundform. Derfor er det godt, at du starter ud tidligt. Mulighederne for at træne på sne i Danmark kan jo variere, men et rigtig godt alternativ er en indendørs træningsmaskine, som hedder Thorax Trainer. Med den styrker du nøjagtig de muskler, som skal bruges, når du stager. Den findes i flere fitnesscentre, Du kan spare meget energi og blive hurtigere på ski ved at få instruktion til teknikken. Københavns skiklub tilbyder undervisning på rulleski om sommeren og langrendsski om vinteren, hvis sneen kommer til Danmark.De har desuden løbende små træningsture til Norge og Sverige. Det er muligt både at leje og købe rulleski i Nordic-sport. Her kan du også få rigtig god service til hjælp for at vælge det rigtige udstyr. Held og lykke med det.

God skiferie!

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her