Uanset om man er på hotel i Thailand, i bus i Polen eller på restaurant i Spanien, så er der stor sandsynlighed for, at der er trådløst internet. Wi-Fi-netværk er efterhånden tilgængeligt på stort set alle rejsedestinationer, og de fleste turister tjekker Facebook, mails, rutevejledninger og tips til spisesteder på livet løs over mobil, tablet og computer, mens de er på ferie.

Selv om flere teleselskaber har sat roamingpriserne ned, så det ikke længere koster kassen at surfe på nettet, når man er i udlandet, så vælger 65 pct. af danske databrug­ere at købe adgang til udenlandske netværk eller finde gratis hotspots i løbet af ferien. Det viser en under­søgelse fra revisions- og rådgivning­sfirmaet Deloitte. Men logger man på et offentligt tilgængeligt Wi-Fi-netværk uden at have styr på sin it-sikkerhed, er det ekstremt let for hackere at tilgå ens personlige data, forklarer Kim Schlyter, der er ekspert i data-, it- og cybersikkerhed hos Deloitte.

Flertal tjekker ikke indstillinger

Ifølge Deloittes undersøgelse, der er baseret på 327 interviews med repræsentativt udvalgte danskere, der i sommerferien 2016 vil bruge en dataforbindelse i udlandet, tjekker over halvdelen af de danske rejsende ikke sikkerhedsindstilling­er på hverken mobil eller tablet, inden de logger på et Wi-Fi-netværk på et offentligt sted.

»Når man er ude at rejse, slapper man af og lægger paraderne ved grænsen. Men det er nødvendigt at være opmærksom på it-krimina­litet, for truslen er steget markant,« siger Kim Schlyter og fortæller, at Deloitte allerede har set en lang række datatyverier, hvor intet­anende borgere har fået stjålet person­følsomme oplysninger.

Sådan sikrer du dig mod misbrug

Som udgangspunkt kan man ikke vide, hvornår et hotspot eller hotellets Wi-Fi er sikkert at bruge.

Derfor råder Kim Schlyter til, at man som udgangspunkt ikke benytter Wi-Fi, man ikke kender, hvis man for eksempel tjekker sin mail eller foretager transaktioner. Derudover skal ens enheder have antivirus-programmer, en firewall og i øvrigt være opdaterede.

»Og så skal man altid installere en vpn-tunnel, for hvis man først bruger sådan en, så er det svært for it-kriminelle at lure ens trafik,« siger han og giver et andet tip:

»Vi ser i udbredt grad, at it-krimi­nelle sætter hotspots op, der har næsten samme navn som hotellets eller caféens wi-fi. Derfor skal man lige tjekke en ekstra gang, at man kobler sig op på det rigtige.«

Samme råd giver Jesper Lund fra IT-Politisk Forening. Han opfordrer også til, at man husker at rense sin telefon for de hotspots, man har været forbundet med undervejs, og indstiller sin telefon, så den ikke automatisk kobler sig på offentlige netværk.

»Det er svært at komme udenom, at der er en risiko forbundet med at bruge offentligt Wi-Fi. Så er det bedre at bruge sit eget teleselskab,« siger han.