Ældre danskere er stadig glade for busrejser, og især de nære destinationer er populære

Mange menneskers forestilling om busrejser er busser fulde af pensionister, der kører til Harzen eller omegn i et par dage, og at busrejser lever en hensygnende tilværelse på grund af stamkundernes høje alder og de billige flybilletter til de nære destinationer.

Den forestilling er lidt rigtig – men primært forkert. To af landets største aktører inden for busrejser, Gislev Rejser og Vitus Rejser, har således oplevet en fremgang i antallet af busrejsende.

»I de senere år har vi haft en stigning i antallet af busrejsende på et par procent hvert år,« fortæller direktør Mogens Andersen fra Gislev Rejser.

Vitus Rejser har ifølge direktør Heidi Maak også haft fremgang på busfronten i de seneste fem år. Det er dog bestemt ikke ligegyldigt, hvor busrejserne går hen. Det er således de nære rejsemål, som er populære blandt busrejsende, hvorimod de længere ture ikke sælger nær så godt som tidligere:

»Folk gider ikke længere køre i bus hele vejen ned til for eksempel Sydspanien. Her vil de hellere flyve og så køre rundt i busser dernede. Anderledes er det med destinationer, der ligger tættere på Danmark,« siger Heidi Maak. Den samme tendens oplever man hos Gislev Rejser.

»Grænsen, for hvor langt folk vil køre i bus, går omkring Østrig og Norditalien. Er det længere væk, er det, i modsætning til for år tilbage, svært at sælge,« siger Mogens Andersen.

Undtagelsen fra denne regel er hos begge selskaber den efterhånden klassiske busrejse til Nordkap i Nordnorge, der sælger godt trods de lange afstande.

Lettest at være på gruppetur

Men hvilke nære rejsemål er det så, der sælger godt som busrejser?

Hos Vitus Rejser er der tale om et bredt udbud, hvorimod man hos Gislev Rejser især mærker en stigning i storbyrejser. Busrejser til for eksempel Paris, Berlin og Prag går som varmt brød.

Det kan måske overraske i en tid, hvor det aldrig har været lettere selv at booke en flybillet til en storby samt at reservere et hotelværelse. Men det har Mogens Andersen en forklaring på.

»Mange af vores kunder synes, at det bliver for besværligt og tidskrævende selv at sørge for transport til og fra lufthavnen, vælge seværdigheder ud og transportere sig selv rundt i storbyen. Så er det lettere at være med på gruppetur, hvor der er sørget for det hele.«

Mogens Andersen tilføjer, at rejsebureauerne som regel også kan konkurrere på priserne på storbyrejser, når man regner diverse udgifter undervejs med.

Nye gæster kommer til

Når det handler om deltagernes alder, er den gængse forestilling derimod ikke helt forkert. Busrejser er således primært populært blandt de ældre rejsende.

»Næsten alle vores busgæster er i aldersgruppen plus 60,« fortæller Heidi Maak fra Vitus Rejser.

Og hos Gislev Rejser er standardgæsten, ifølge Mogens Andersen, omkring de 65 år.

Dermed kunne man let forledes til at tro, at busrejser går en dyster fremtid i møde, når de nuværende stamgæster dør eller bliver for gamle eller syge til at rejse. Men sådan forholder det sig ifølge de to rejsebureaudirektører ikke, idet fødekæden til busrejser er intakt.

»Vi oplever ofte gæster, der aldrig har været på en busrejse før i deres liv, men som begynder på det og fortsætter, når de for eksempel er omkring de 60 år,« fortæller Mogens Andersen.

Det samme oplever man hos Vitus Rejser.

»Jo ældre folk bliver, jo mere betyder det sociale indhold på en rejse. Og busrejser er den ideelle rejseform til at komme hinanden ved og tale med de øvrige rejsende,« mener Heidi Maak.

Hun er derfor ligesom Mogens Andersen overbevist om, at busrejser på ingen måde er ved at uddø, men vil eksistere langt ud i fremtiden.