Shanghais kendte havnepromenade The Bund er diskret kinesisk storhed

Med sine 24 mio. indbyggere er Shanghai en af verdens største byer. De mange kraner, der ses i horisonten på vej fra lufthavnen og ind til centrum, bliver konkrete symboler på den hastige byudvikling. Visse steder langs motorvejen ligger arealer på størrelse med fodboldbaner, der er dækket af murbrokker som resultat af nedrivningen af gamle bygninger, der skal erstattes af nye.

Mængden af højhuse og boligkomplekser, der ligger i udkanten af byen, er overvældende. Og når man kommer ind til centrum af Shanghai, bliver det kun endnu mere tydeligt, hvilken rivende udvikling der er i gang. En af byens bedst kendte områder er The Bund, en lang strandpromenade, der ligger ud til Huangpu-floden – en biflod til den mere kendte Yangtze-flod – og stråler med historiske bygninger og gamle, ikoniske hoteller.

»I dag er det rent faktisk tåge, og det er ikke så slemt, sammenlignet med når smoggen lægger sig over byen. Nogle gange kan man ganske enkelt dårligt se frem for sig selv,« siger vores guide Patrick Cranley, en amerikansk forretningsmand, der for over 30 år siden kom til Kina og ikke har forladt landet siden.

Fra sumpområde til skyline

Googler man ’Shanghai Skyline’, er de første billeder, der kommer op, af et let genkendeligt tårn ved navn Oriental Pearl Tower, der knejser med dets to runde kupler og et slankt, spidst spir. Derudover er der en række andre skyskrabere, hvor Shanghai World Financial Center på 494 meter og Shanghai Tower på 566 meter er de højeste.Denne dag kan man dog ikke se deres fulde højde på grund af tågen. Men faktisk er skylinen ikke en del af The Bund, men derimod det, man kigger over på, når man står på The Bund. Bydelen på den anden side hedder Pudong, og indtil begyndelsen af 1990erne var det et fuldsæntdigt fladt sumpområde. Men på blot 25 år er de mange overvældende bygningsværker skudt op som et håndgribeligt tegn på den markante vækst i Kinas økonomi, der har fundet sted de seneste årtier.

The Bund har en lang historie, der begyndte i den første del af 1900-tallet, hvor flere store aviser og nationale banker blev etableret i området. I 1940erne rummede The Bund størstedelen af de vigtige banker, men med kommunisternes sejr i Den Kinesiske Borgerkrig blev flere af dem fjernet fra området, ligesom flere udskænkningssteder og hoteller mistede deres funktioner.

»For 30-40 år siden skete der ingenting på The Bund. Der var mørkt og øde, og området blev primært anvendt af unge kinesiske par, der ikke havde andre steder at gå hen,« fortæller Patrick Cranley.

The Bunds popularitet begyndte så småt at vende tilbage i 1970erne og 1980erne i takt med kommunistpartiets mere åbne økonomiske politik, som betød, at det kommercielle liv vendte tilbage til området langs vandet i Shanghai. Den egentlige genoplivning skete i 1986, hvor den hollandske arkitekt Paulus Snoeren lavede en gennemgribende fornyelse af promenaden, og så sent som i 2008 begyndte en udvidelse af selve gangområdet, der gav mere plads til fodgængerne.

Afdæmpet storhed

Om aftenen kan man fra The Bund betragte Pudongs moderne bygninger i alskens forskellige farver af lys, der skifter konstant og på den måde skaber liv. På The Bund har man valgt en mere diskret stil. Faktisk virker det hele meget ukommercielt, for alle butiksfacader, indgange til hoteller og restauranter er holdt i dæmpede farver, som ikke vækker synderlig opsigt.

»Det blev for nogle år siden vedtaget, at man ikke ønskede neonlys og store reklamesøjler til at dominere i gadebilledet. Det giver i stedet plads til, at de historiske bygninger kan træde mere frem,« fortæller vores guide.

Nogle af de absolut fineste restauranter og hoteller i Shanghai ligger på The Bund. Strækningen huser også det tidligere hovedkvarter for HSBC Bank, en majestætisk bygning på The Bund 12. I dag huser den Pudong Development Bank. Offentligheden har adgang til bygningen, hvor man indenfor kan betragte otte mosaikvægmalerier, som hver især symboliserer de byer rundt i verden, hvor HSBC gjorde vigtig forretning. En anden sjov attraktion på promenaden er en stor skulptur af en tyr magen til den, der står på Wall Street i New York. Om det er en slet skjult hentydning til Kinas økonomiske magt, er der ingen officiel beretning om. Men som det er med alt andet kunst, kan man jo lave sin helt egen fortolkning af symbolikken.