I den kommende weekend fejres de tunge kogte bolleklumper i Østrig, og i de næste måneder er der både ædeorgie for aber i Thailand og senere kast med tunfisk i Australien.

Men det er med knödler, som med mange egnsretter: de er elsket - mest af de lokale - og de er hadet.

De fleste danskere har et lidt anstrengt forhold til de tunge kogte bolleklumper, knödler, som er fast tilbehør på tallerkenen syd for grænsen - især i Tyskland, på plattysk kaldes de Klüten, i Østrig samt i Tjekkiet, hvor de kaldes knedle eller knedliky.

I Nordtyskland fremstilles de for eksempel af kartofler med boghvede. Andre steder af hvedemel, og meget udbredt er også knödler fremstillet af gammelt brød udblødt i mælk. Men fælles for dem er, at de presses sammen til en fast klump/bolle og koges.

I den lille østrigske bjergby St. Johan i Tirol fejres dejbollen hvert år med St. Johannes Knödelfest. I år er det 34. gang, og det sker på lørdag, 19. september, hvor der er smagsprøver på traditionelle og utraditionelle knödler, konkurrencer, fest og tyrolermusik.

Næste Knödelfest i St. Johan bliver 24. september 2016.
Info: knoedelfest.at

Foto: PR
Foto: PR
Vis mere

Helt andre kugler handlede det om for et par måneder siden, da der sidst i august var World Testicle Cooking Championship i Serbien.
Det var trettende gang, mesterskabet blev afviklet og denne gang i den lille by Ozrem midt i landet.

»Det handler om sjov, mad og mod,« siger Ljubomir Erovic, serbisk chefkok, som både står bag arrangementer og en testikel-kogebog.

På serbisk kaldes testikler for »hvide nyrer«, og lokalt mener man, at de er fyldt med testoteron og har en særdeles gavnlig virkning på den mandlige libido.

Under  verdensmesterskaberne blev der præsenteret retter fremstillet både af tyretestkler og ditto fra vildsvin, kamel, struds og kænguru.

Næste verdensmesterskab bliver afviklet fra 2. til 4. september 2016 in Despotovac i Serbien.
Info: ballcup.com

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: CHAIWAT SUBPRASOM
Vis mere

Sidst i november dækkes der op til abeædegilde i Lop Buri små 140 kilometer nord for Bangkok.

Det var en lokal hotelchef, Yongyuth Kitwattananusont, som først fandt på at fodre aberne, som holder til i et gammelt khmer-tempel fra det 10. århundrede. Det var tilbage i 1986, at han første gang lagde frugter ud til aberne, og turisterne syntes om det farverige og fotoegnede  skue - så godt, at de thailandske turistmyndigheder nu sponsorerer The Monkey Buffet festival.

Opdækningen har med årene udviklet sig. Op til fire tons frugt bliver på thailandsk vis arrangeret smukt på buffetten foran templet, inden macaca-aberne bydes til bords.

Der er abe-buffet hvert år 25. november.

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.
Vis mere

Den nat, hvor radiserne bliver levende. Det lyder næsten som en gyserfilm, men det er en sjov juletradition i byen Oaxaca, som ligger midt i delstaten af samme navn i det sydvestlige Mexico.

Ingen kender radise-festivalens oprindelse, men man mener at kunne datere den tilbage til 1897, hvor byens borgmester første gang udstillede radise-kunst.
I dagene inden »Noche de Rábanos« er der travlhed i hjemmene, når de store radiser skal udskæres og forvandles til små kunstværker. Nogle udsmykker deres værker med dele af andre grøntsager eller frugter, nogle fremstiller alle figurerne til julekrybben. Radise-figurerne udstilles, og på radisernes nat, 23. december, kåres vinderen.

Under radisefestivalen, som fortsættes 24. december, er der optog i gaderne med gigantiske »radisefigurer« og pyntede parade-flåder, som byens kirker står bag.
Info: oaxaca-mio.com

Foto: PR
Foto: PR
Vis mere

Ingen tunfestival i australske Port Lincoln uden flyvende tunfisk. Det var tilbage i 1979, at et par af medlemmerne i komiteen bag den årlige Tunarama Festival mente, at man kunne bruge en mere spektakulær aktivitet.

Hvad det skulle være, kunne de imidlertid ikke rigtig blive enige om, til de pludselig en dag så, hvordan fiskerne i de overlfyldte både lossede tunene. De kastede simpelthen de store fisk op på kajen.

Samme år blev første Tuna Toss afviklet under tunfestivalen, og siden har fiske-kaste-konkurrencen været en årlig tilbagevendende begivenhed. Tunene kastes, som ved hammerkast, og rekorden er 37,23 meter for mænd og 21,25 meter for kvinder.

Der er i øvrigt masser af andre konkurencer, som for eksempel melonspisning, børne OL, sandskulpturer og flottest pyntede båd.
Næste Tunarama er 22. til 26. januar 2016
Info: tunarama.net

Se TUNA TOSS i Port Lincoln