Fugit facide voluptatis eum laborum et, in re eosante dus.
Fugit facide voluptatis eum laborum et, in re eosante dus.

Ny trend. På palmeøen Boracay i Filippinerne er havfruer et velkendt syn i morgentimerne, hvor de boltrer sig i det krystalklare hav tæt ved land. De skønne søsild er motionerende kvinder iført lycra-haler, der tvinger dem til at svømme med benene samlet. Fænomenet kaldes »Mermaid fitness«, og er en ny og populær træningsform i Sydøstasien.

Havet lyser azurblåt, og solen brager ned på en håndfuld fine, farvestrålende havfruer i strandkanten. Vi befinder os på en af verdens bedste strande, på øen Boracay i Filippinerne, hvor den nye og omsiggribende træningsform havfruefitness har sine rødder.

Fra at have været en sport for en snæver kreds af synkronsvømmere og andre vand-kunstnere er det de seneste par år i Sydøstasien blevet muligt for almindelige mennesker at gå til havfruefitness.

Fruerne sveder, og det er ikke kun fordi temperaturen er 30+, men også fordi de er halvvejs gennem halvanden time med delfin-agtige bevægelser og havfrue-rul, som er en kombination af fridykning, svømning og bevægelser kendt fra synkronsvømning. Det træner næsten alle mave-, lår- og overkropsmuskler – resultatet er den fineste talje, lænd, mave, lår, numse og overarme.

»Havfruefitness kan bedst sammenlignes med low impact vand aerobic, selv om vi har det meget sjovere og føler os eventyrlige og smukke imens, fordi vi har halerne på,« siger Normeth Preglo Parzhuber.

Hun er »professionel havfrue«, kite-board surfer, dykker og medstifter af The Philippine Mermaid Swimming Academy, som i 2012 åbnede op for verdens første havfrue fitness-hold på de filippinske ferieøer Boracay og Cebu samt i hovedstaden Manila.

Træningen foregår på stranden og er åben for alle uanset alder, køn og kropsform. Mens vi snakker, ryger havfruehalerne pludselig i vejret. Holdet har lagt sig på ryggen i det lave vand, og med de nederste mavemuskler løfter de numser og haler op mod den blå himmel. Bagefter er der armstræk og maverulninger i det kridhvide sand.

»Havfruefitness er en dejlig måde at holde kroppen i form på Det er sjovt, mens man træner, og bagefter har man det bare rigtig godt. Og så oplever vi, at deltagerne på vores hold hurtigt lærer hinanden at kende. I begyndelsen føles det akavet at skulle tage monofinnen og halen på, og det giver et godt grin og en del snak mellem deltagerne allerede fra starten af timen,« siger Normeth Preglo Parzhuber.

»Vi har gennemsnitligt 5-6 deltagere på hvert hold med en aldersspredning på 9 til 50 år og med folk fra alle verdensdele. Typisk er det australiere, kinesere og sydkoreanere, vi har flest af, men vi oplever også en stigende interesse fra Europa«, siger Normeth Preglo Parzhuber.

Som en konsekvens af den øgede efterspørgsel har Normeth Preglo Parzhuber oprettet en skole i Tyskland, hvor man kan træne i svømmehal om vinteren og i udendørs svømmebad om sommeren.

»Vi fik så mange henvendelser i løbet af 2013, at vi næsten blev løbet over ende. Udover interessen for at gå til havfrue fitness fik vi mange emails fra folk, der gerne ville være instruktører. Vi begyndte at uddanne instruktører med henblik på at starte flere hold ude i verden. Vi har uddannet 40 instruktører indtil videre. De fleste er fra Filippinerne, men der er også en del fra Tyskland, Rusland, Japan, Frankrig, Spanien og Schweiz. Vi har ingen danske endnu, men jeg er sikker på, de nok skal komme, og de skal være meget velkomne,« siger Normeth Preglo Parzhuber.

Havfruerne er nået til sidste del af træningen: Yoga-inspirerede udstrækningsøvelser. De starter i vand til navlen og fortsætter i strandkanten, hvor bølgerne lægger en kølende dæmper på de svedige kroppe. Inden timen slutter og havfruehalerne krænges af. Indtil næste træning.

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.