Man behøver ikke køre Island rundt for at få hele Island. På Snæfellsnes-halvøen et par timer fra Reykjavik er der vulkaner, heste, historie, god mad og afslappet luksus.

1. Til (islandsk) hest

Hvad: Rideture – korte eller lange
Hvor: På den sydlige kyst af halvøen, langs »hovedvejen« Snæfellsnesvegur
Hvor meget: Cirka 240 kr. per time. Halvdagsture knapt 1.000 kr.
Info: lysuholl.is

Man kan ikke sige Island uden at sige islændere. Den berømte hesterace har været uundværlig for den islandske befolkning, siden den kom hertil med vikingerne i det 9. århundrede. I dag har køretøjer overtaget meget af det arbejde, de hårdføre heste har udført, men der er stadig masser af islændere i Island, som besøgende kan komme på ridetur på.

Gården Lýsuhóll ved den sydvendte kyst på Snæfellsnes-halvøen er hjem for cirka 20 heste af forskellig temperament og størrelse, så både begyndere og erfarne ryttere her kan få en hest, der passer til dem. Korte rideture varer cirka tre timer og foregår bl.a. på den brede sandstrand, mens man på dagsture også rider gennem størknede lavamarker, op i bjergene og med udsigt til vulkanen Snæfellsjökull.

Vil man gerne have mere end blot en dag i sadlen, kan man booke sig ind på en af de seks ugelange ture, Lýsuhöll arrangerer hvert år. Man bor i hytter ved gården og rider hver dag ud herfra. Samlingspunktet er den hyggelige café ved siden af stalden, hvor man kan forkæle sig selv med en kop kaffe eller en nybagt vaffel.

2. Bo intimt i fiskerbyen

Hvad: Boutiquehotel
Hvor: Stykkishólmur på den nordøstlige kyst
Hvor meget: Et dobbeltværelse koster fra 1.033 kr. per nat. Morgenmad ca. 100 kr. oveni
Info: egilsen.is

Stykkishólmur er en lille by med omkring 1.000 indbyggere på den nordlige del af Snæfellsnes-halvøen. Hovederhvervet er fiskeri; de senere år er turisme dog også blevet noget, man kan leve af. Turisterne kommer dels, fordi det er herfra, færgen til den svært tilgængelige nordvestlige del af Island – Westfjord – sejler, dels, fordi Stykkishólmur er et stykke Island, som har både historie og kultur.

Med den voksende turisme er udvalget af restauranter og steder at bo blevet større, og et af Stykkishólmurs bedste kort er det lille, intime boutiquehotel Egilsen, som i sig selv er turen værd. Den charmerende røde træbygning er fra 1867 og ligger midt i byen, med udsigt til både kirke og havn. Her er bare ti små, men hyggelige, værelser og så loungen, der er hotellets omdrejningspunkt. Det er her, man spiser ved det fine langbord og slagbænk, og her, man får en drink eller en kop kaffe i de hyggelige retromøbler mellem stakkevis af bøger og brugskunst lavet af lokale designere.

3. Rejsen til Jordens Indre

Hvad: Vatnshellir-grotten
Hvor: I Snæfellsjökull Nationalpark på den vestlige del af halvøen
Hvor meget: 120 kr.
Info: vatnshellir.is

De fleste kender Jules Vernes »Rejsen til Jordens Indre« – den, hvor professor Lidenbrock sammen med sin nevø og en guide kravler ned i en vulkan i Island for mange eventyr senere at blive spyet ud med en lavastrøm af vulkanen Stromboli i Italien. Den islandske vulkan er Snæfells-jökull (jökull = vulkan på islandsk), hvilket har gjort den noget mere berømt end så mange andre af slagsen i Island.

Men ikke uretfærdigt, for Snæfellsjökull ér en imponerende vulkan. Den er over 700.000 år gammel, og dens gletsjerdækkede 1.400 meter høje tinde dominerer totalt den vestlige del af halvøen.

Snæfellsjökull har ikke været i udbrud i næsten 2.000 år, men vil man gerne lære mere om lava, kan man lige her ved siden af vulkanen tage en guidet tur ned i en af Islands mange underjordiske grotter, skabt af lava. Vatnshellir-grotten, der er vurderet til at være over 8.000 år gammel, blev åbnet for offentligheden for tre år siden. Den er 200 meter lang og 35 meter dyb, og selv om man ikke begiver sig ned i selve krateret, kan man godt bilde sig ind, at man er på vej til jordens indre, mens man langsomt træder skridt for skridt ned i mørket og kulden, hvor et skilt »afslører«, at dette er vejen til Stromboli.

4. Nordisk mytologi

Hvad: Restaurant og museum Eddu Veröld
Hvor: Borgarnes, østligste del af halvøen
Hvor meget: Udstillingen er gratis, når man spiser på restauranten
Info: edduverold.is

Den første by, man kører ind i, når man er kommet gennem Hvalfjordur-tunnellen, er Borgarnes. Byen ligger på Ringvej 1 en times kørsel nord for Reykjavik, så den fungerer som naturligt pausestop for mange islændinge, der tager den fem timer lange tur mellem hovedstaden og landets andenstørste by, Akureyri i nord.

Borgarnes har imidlertid mere end kiosker med kaffe og is beregnet til bilister på langfart. Bl.a. fik byen sidste år en ny restaurant, Eddu Veröld. Den er indrettet i en gammel købmandsbutik i en bygning fra 1887, og maden er glimrende, lavet af simple lokale og gode råvarer.

Men det virkeligt interessante er den historie, der følger med et måltid her. For i et pakhus ved siden af restauranten er der indrettet en imponerende udstilling om den nordiske mytologi. Og ikke kun med plancher og lange skriftlige fortællinger, nej, udstillingen er en 25 m2 stor miniaturemodel af de nordiske guders verden, som man oplever via en 25 minutter lang audioguide, hvor man kommer rundt om alle ni verdner omkring Asgård.

5. Luksuriøst get-away

Hvad: Hotel Búdir
Hvor: Búdavegur på den sydlige kyst af halvøen
Hvor meget: Et dobbeltværelse koster fra 1.540 kr. inkl. morgenmad. En fem-retters menu inkl. vin koster 970 kr. per person
Info: hotelbudir.is

Når Hotel Búdir kalder sig et »countryside hotel«, er det ikke en overdrivelse. Hotellet ligger bogstaveligt talt ude i ingenting, omgivet af vand på den ene side og lavamark så gammel, at stenene er overdækket med det for Island så karakteristiske lysende grønne mos, på de tre andre.

I nærheden er der intet menneskeskabt, bortset fra en lille trækirke, der hører til hotellet. Der er bare hav og himmel, vindomsust landskab og Snæfells-jökull i horisonten.

Men hvor omgivelserne kan virke ugæstfri – eller dragende, afhængig af øjnene, der ser – er det indre af Hotel Búdir som at komme ind i verdens hyggeligste hjem. Der er ild i kaminen, gulv-til-loft-bogreoler, en hund foran receptionen, der uden at løfte hovedet fra gulvet logrer velkommen, og møbler, man får lyst til at sætte sig i og bare kigge ud af panoramavinduerne med et tæppe om benene og en kop kaffe foran sig.

Og det er netop meningen med Hotel Búdir. Afslapning midt i naturen. På den eksklusive måde, for alt fra møbler til sengetøj er af høj kvalitet, og restauranten er i kategorien gourmet. Den er således blevet kaldt det islandske køkkens mekka pga. kokkens kreative idéer – bl.a. er der føl med islandsk mos på menuen. Samt en fiskesuppe så berømt, at folk gerne kører fra Reykjavik for den.