Kanarieøerne med Gran Canaria i spidsen indtager stadig en klar førsteplads, når vi søger mod sol og varme om vinteren. Puerto Rico på Gran Canarias sydkyst er en ren klassiker. Vi kigger nærmere på fænomenet.

»Vi har været her 15 gange,« lyder det på ravjysk. »De er så søde i receptionen. Og de er gode til at tale dansk.«

Læs også: Guide til 4 græske ø-favoritter

Vi er på et af de mest kendte danskerhoteller i Puerto Rico. Hotel Altamar er så typisk et Spies-hotel, at man netop har indrettet flere suiter, der bærer præg af charterkongen Simon Spies. Det kan kun give vide rammer for akrobatikken, når hans portræt troner over den store dobbeltseng.

Altamar er som de fleste andre hoteller bygget på stejle bjergsider i det der før var et tørt
ørkenlandskab. I dag kravler hotellerne ud over slugten ved Puerto Rico og breder sig om i næste slugt over den flotte sandstrand Amadores.
På bjergryggen mellem de to dale ligger et af de to store indkøbs- og forlystelsescentre i Puerto Rico.

Dansk så det synger

Europa Centret er som de fleste andre indkøbscentre i turistområderne tegnet af arkitekter, der må mistænkes for at have fusket sig til deres uddannelse. Man tager en betonklods i et par etager og dænger den til med usmagelige reklamer. Smukt er det ikke.
Udover de elendige butikker med forældet elektronik uden prismærker, drevet af aggressive indere, er der udmærkede restauranter og barer. I Don Pancho serverer de store veltillavede retter, gerne med et mexicansk snit. Prøv deres lækre sydamerikanske bøffer. Og så er der naturligvis det store Barbacoa. Her kan du opleve Keld og Hilda, Amin Jensen, Lisbeth Dahl, Jan Monrad, Sussi og Leo, Tommy Kenter, Kirsten Siggaard og mange andre de næste måneder.

Det store sted drives af engelske Andy og Anne fra Silkeborg. Danske Jane sørger for at holde styr på tropperne i det daglige. Du kan også købe frisk dansk morgenbrød eller hænge ud i den nyindrettede bar-lounge.
Skulle du ønske en mere intim atmosfære, kan du liste ind på hotel Buganvillas ved centret og få en griner i baren hos engelske Myra og spanske José. Det gæstfri ægtepar taler et festligt dansk. - Hold dae op, er det riigtigt?

Ja, det er rigtigt, at der er mange pit stops for danskere i Puerto Rico. Ud mod havnen i venstre side er der et lille lidt mørkt, men hyggeligt center. Her har det unge spanske par Fabi og Christo overtaget den danske Restaurant Bambus, inklusive en dansk kok. Oppe i det store center trækker Fiesta og Tiffany mange danskere til. Men det mest danske sted er så afgjort Bette Kro på ydersiden af 1. sal.

Hakkebøf med spejlæg
Jytte Starup og Anni Jensen fra Hvidovre nyder en saftig dansk hakkebøf med spejlæg sammen med ægteparret Aksel og Ingrid Jeppesen fra Frederikshavn.

»Efter tre uger hernede kan jeg spisekortet udenad,« bekendtgør Aksel Jeppesen med et smil og et klap på skulderen. Han og fruen har været i Puerto Rico femten gange. Jytte og Anni har kun været her fem gange.
»Alt på Bette Kro smager dejligt hjemmelavet,« supplerer Jytte.

Kurt og Laila har drevet Bette Kro i 13 år. »Vores store piger Lærke og Laura på 13 og 17 føler sig meget spanske. Line på 11 er født hernede. Vi tager en tur til Danmark, når vi efter påske holder lukket i fem måneder,« siger Laila.
»Sidste sommer arbejdede jeg tre måneder i et bofællesskab for handicappede i Nørresundby. Det kan jo godt være lidt træls med fem måneders ferie,« tilføjer hun med et glimt øjet.

Puerto Rico kan måske bekræfte et par fordomme omkring charterrejser, men det er også stedet, hvor man efter en forholdsvis kort flyvetur får serveret sol og strand, kan træffe nogle gamle rejsevenner og blive genkendt på sit stamsted. Et sted hvor de kender dit navn.

Oplev Gran Canaria
»Jeg har været i Puerto Rico første, eneste og sidste gang,« sagde den midaldrende dame, da hun tjekkede ud fra hotellet. Ærgerligt, tænkte jeg, og spurgte hvorfor. »Her er ingen natur,« svarede hun.

Derfor er der god grund til at understrege, hvor vigtigt det er at undersøge rejsemålet, inden rejsen bestilles. Sydgrancanaria er netop ikke specielt kendt for sin frodige natur. Tværtimod kommer man der netop, fordi solen skinner så meget. Men Gran Canaria er i øvrigt meget andet end de solsikre turiststeder langs sydkysten.

Tag f.eks. med på en arrangeret tur ind over øen. Den kan være en appetitvækker til en tur på egen hånd i lejet bil eller med lokalbusser.
Fataga-slugten er et imponerende mini Grand Canyon med et fint frilandsmuseum, kamel-safari, hundredevis af frodige palmer og flere hyggelige landsbyer med Fataga som den største. I vil passere plantager med citroner, appelsiner, æbler og plantager med de lækreste søde smagfulde bananer.

Kør videre op i det grønne eller hvide bjerglandskab. Her i januar og februar blomstrer mandeltræerne. De hvide blade står som sne i kontrast mod sorte lavaklipper. Tjek evt. det administrative centrum Bartolomé ud. En fin lille aktiv by.
Besøg grotterne i Guaydeque-dalen. Mange af dem var for århundreder siden beboet af guancher, Kanarieøernes oprindelige befolkning. I dag er de selvfølgelig moderniseret, men holder stadig en stabil temperatur hele året.

Byen Teror er øens religiøse centrum, men samtidig en fin lille by med huse i spansk kolonistil med træbalkoner. Og så er Las Palmas kommet igen som en moderne og renoveret storby.
Med en flot og ren Las Canteras-strand, gågader, specialforretninger i Triana, flere shoppingcentre, et kulturcenter, gode museer og en fin gammel bydel Vegueta er Las Palmas mindst en visit værd.

Læs også: Ryk ferien og spar en formue