Tivoli har 26 forlystelser. Vi har fundet de fem heftigste.

Det Gyldne Tårn

Da det 63 meter høje gyldne tårn tilbage i 1999 skød op i den østlige del af haven, lige ved siden af børnekarrusellen og tæt ved bådene i Tivolisøen, var det havens absolut vildeste forlystelse. Det er det (næsten) stadig.

Man bliver hejst 60 meter lodret op i luften, med fødderne svævende frit i luften og med bare et plasticsæde mellem sig selv og jorden langt nedenunder en. Et klonk fra maskineriet i forlystelsen indikerer, at man har nået toppen – og så sidder man ellers der og kan nyde en fabelagtig udsigt over Københavns tage og tårnespir. Indtil man, ti sekunder senere, tordner i frit fald ned mod jorden.

Og det vildeste ved Det Gyldne Tårn er faktisk de ti sekunder, man sidder i sit sæde nær toppen af tårnet. For ti sekunder er længe nok til, at man når at blive bevidst om, hvor højt 63 meter egentlig er, og at man lige om lidt skal kastes ned herfra i voldsom fart.

Info: Plads til 12 passagerer. Pris uden turpas: 75 kr.

Aquila

Sidste år åbnede Aquila, der skal forestille seks kæmpeørne og har sit navn efter stjernebilledet Ørnen – hvorfor den er placeret i Det muntre Hjørne, der tager afsæt i et Tycho Brahes univers.

Det er dog garanteret de færreste, der går op i Tycho Brahe og ørne og stjernebilleder, når de farer op og ned og rundt og frem og tilbage og fra side til side elleve meter oppe i luften.

For i Aquila går det ikke bare op og meget hurtigt ned som i Det Gyldne Tårn, det går også så meget rundt, at forlystelsen tager prisen for at være den, der – måske bortset fra Snurretoppen – gør en allermest rundtosset.

Samtidig går det drønhurtigt. Tivoli reklamerer med en 4G-påvirkning, som populært sagt er et udtryk for høj fart, og man skal ikke have for mange mønter i lommen, for man kommer også til at hænge med hovedet nedad. Kun dinglende i bøjlerne.

Info: Plads til 24 passagerer. Pris uden turpas: 75 kr.

Dæmonen

Den røde stålrutsjebane har siden 2004 snoet sig hen over hovederne på gæsterne i den del af haven, der kaldes Orienten. Og når man sidder hernede med den obligatoriske softice eller bøfsandwich, er der så mange skrig og hvin fra gæsterne i Dæmonen, at man får det indtryk, at det er en af havens vildeste forlystelser.

Dæmonen ér vild. Dels fordi man kører gennem tre loops, dels fordi det går superhurtigt. Eller føles hurtigt, for i virkeligheden er Dæmonens topfart kun 77 km/t, som i en bil på motorvejen ville føles sneglelangsomt. Men i en rutsjebane højt oppe over Tivoli og med fri luft under fødderne (der er ikke noget gulv i Dæmonen) føles det som mange gange mere end 77 km/t.

Forlystelsen varer kun 106 sekunder, helt præcist, men samtlige føles hæsblæsende. Og så er det i øvrigt en af de forlystelser, hvor et fotoapparat knipser, lige når man er på den vildeste del af turen.

Info: Plads til 24 passagerer. Pris uden turpas: 75 kr.

Himmelskibet

Hvis definitionen på vild forlystelse er, at det går hurtigt og går rundt på den svimmelhedsfremkaldende måde, hører Himmelskibet egentlig ikke til her. Men hvis vild handler om at være højt oppe i luften, er den med sine 80 meter (den højeste forlystelse i Tivoli) havens vildeste.

Himmelskibet er i sin opbygning en gammeldags svingkarrusel, hvor man svinger rundt om en stang med fødderne svævende i den fri luft. Farten er ikke voldsomt høj – man kan sagtens snakke med den, der svinger ved siden af én uden at få munden blæst fuld af luft – men man svinger jo så altså rundt så højt oppe, at de øvrige gæster på jorden næsten ligner små myrer.

Udover suset ved at »flyve« får man en 360 graders udsigt over Hovedbanen, Tivoli og Københavns tage – hvis man altså ikke har højdeskræk. I så fald vil man nok knuge sig til gyngen og vente på, at turen er overstået.

Info: Plads til 24 passagerer. Pris uden turpas: 75 kr.

Vertigo

Der er kun plads til 8 passagerer ad gangen, og det tager forholdsvis lang tid at få dem på og af. Men Til gengæld for den uundgåelige ventetid får man i Vertigo en tur i den forlystelse, der uden sammenligning er Tivolis vildeste.

Placeret i det, der skal ligne et propelfly på en meget lang arm, bliver man igen og igen slynget 40 meter op i luften i et stort loop, først langsomt, derefter hurtigere og hurtigere, indtil man »flyver« med en fart af over 100 km/t, som svarer til en G-påvirkning på 5 – eller for at beskrive det på en anden måde: at man er presset så hårdt tilbage i sædet, at man ikke kan bevæge sig.

Samtidig drejer flyet om sin egen akse, så man også får en sidelæns svingtur hen over blandt andet Tivoli-søen, og som et ekstra adrenalin-kirsebær på toppen slutter turen med, at flyet holder stille på toppen af armen – naturligvis mens man hænger med hovedet nedad.

Info: Plads til 8 passagerer. Pris uden turpas: 75 kr.