Tivoli er lig med søde sager. Rejseliv guider til et sukkerchok.

Popcorn med cheddar og lakrids

Tivoli Popcorn Factory er et helt nyt indslag i Tivoli. Butikken, eller fabrikken, som den kalder sig, er kun et par måneder gammel og ligger bag Den Gamle Rutschebane. Her fås såkaldte gourmet-popcorn i alskens smagsvarianter, og det er en sjov afveksling fra de normale, hjemme-poppede med salt. Kakao, jordbær, lakrids, rosmarin, smør m. havsalt og cheddar er valgmulighederne, og man kan vælge en stor eller lille pose.

Rejseliv har prøvesmagt alle varianter, og vores favoritter er cheddar, lakrids og rosmarin, hvor råvarene smager igennem. De andre varianter er meget søde, men det skal nok falde i nogle børns smag. Butikken er indrettet som en fabrik, så man som gæst har mulighed for at følge med i fremstillingen af popcornene. Er det gourmet-popcorn? Ikke endnu, synes vi, men al begyndelse er svær.

Pris: Lille: 25 kr. Stor: 40 kr.

Pimp din softice med krymmel

Midt mellem forlystelserne Aquila og Den Lille Drage ligger Tivolis Ismejeriet. Her serveres softice efter italiensk opskrift, men lavet på danske råvarer.

Hvis man tror, at softice pr. automatik er lig med vaniljesmag, kan man godt tro om. Hos Ismejeriet er der både vanilje, jordbær, chokolade og lakrids-softice, og man må gerne få isene blandet.

Når først isen er fyldt i bæger eller vaffel, har man fri adgang til drys-buffeten, hvor det er tilladt at fylde så meget på, man overhovedet kan tygge sig igennem – vel at mærke uden at det koster ekstra. Her er alt, hvad et drys-hjerte kan begære, fra farverig tivoli-krymmel til nødde-topping, så man ender op med sin helt egen customized-is. Lakridsisen er rigtig god, mens jordbærisen er lidt smagsneutral.

Ude foran Ismejeriet er der sat bænke, så I kan nyde jeres is og få et lille hvil imens.

Pris: 35 kr.

Rasmus Klumps pandekager

Ved den ene ende af Tivolisøen ligger Rasmus Klumps Pandekagehus. Pandekagehuset har, ikke overraskende, pandekager på menuen. Både dessert,- og madpandekager. Vælg mellem klassisk fyld, f.eks. syltetøj, sirup, chokolade/banan, softice eller, i madpandekagen, skinke, kylling, oksekød eller grønstsager.

Hvor madpandekagen også fås i børnestørrelser, så kan dessertpandekagen kun fås i voksenstørrelser. Fyldet er velsmagende, og der er meget af det, men selve dessertpandekagen er kedelig og gummiagtig. Vi foreslår at skele til en ny opskrift, gerne en, der er mere lig dem, de bruger langs strandpromenader i udlandet.

Rasmus Klump-universet er til gengæld veludført i pandekagehuset, og mens forældrene står i kø, kan børnene lege på den fantasifulde Rasmus Klump-legepladsen, der ligger på husets tag.

Pris: Afhænger af fyldet. Pandekage m. chokolade + banan: 38 kr.

Spanskrør der ikke straffer

»Det er det bedste, vi har fået i dag,« proklamerer min ledsager. Han har ret; Der er ikke nogen straf over spanskrørene, de serverer hos Churroria.

Rørene er perfekt gyldne, sprøde og ikke fedtet ind i olie, som man af og til oplever på dyrskuer og markeder rundt omkring i Danmark. Man kan pifte spanskrørene op med for eksempel sukker, chokolade og softice eller spise dem, som de er.

De lune spanskrør, der også går under navnet churrito, er en spansk specialitet. De laves af dej uden sukker og steges sprøde i vindruekerneolie.

Den spansk-decor-indrettede butik ligger i Smøgen, der har en dansk købstads-følelse over sig med gammeldags butiksskilte og navneplanke fra fiskekuttere. Churroria serverer også belgiske vafler, god kaffe, slush-ice og frisklavede sandwiches.

Pris: Afhænger af fyld. Spanskrør m. softice: 30 kr.

Hjemmekogte bolcher til ganen

Bolchekogeriet i Tivoli drives af Almuegaarden, der har mange års erfaring med det kogende sukker-håndværk. En af de store sællerter er slikkepinden til 15 kr. (10 kr, hvis man har årskort til Tivoli), der stadig er lun, når man sætter tænderne i den. Man kan også købe kandiserede æbler i Bolchekogeriet og selvfølgelig bolcher i alverdens farver, former og størrelser.

Bolchekogeriet er kendt for sine bolcher med motiv, f.eks. »De søde danske« der har motiver, vi forbinder med Danmark: H.C Andersen, marguerit-blomsten og et vikingeskib. Der er også »Pjerrots favoritter«, der har velkendte motiver fra Tivoli, blandt andet ballongyngerne. Bolchekogeriet laver også gammeldags bolcher, man selv kan blande. Slikkepinde og bolcher bliver lavet i butikken, og det er muligt at overvære arbejdet med den varme sukkermasse.

Pris: Gammeldagsbolcher 100 gr. 25 kr. Motiv-bolcher 150 gr. 40 kr.