Der er masser af ildsjæle med god smag i Sveriges sydligste bid. Og alle kører de på engagement og glæden ved god, hjemmegjort gourmetkvalitet

1Bryggeren fra Höganäs

Hvad: Mikrobryggeri med rundvisning og ølsmagning

Hvor: Bruksgatan 36, Höganäs

»Ligner jeg måske én, der godt kan lide øl?« spørger Magnus, klapper på topmaven og ler, så det runger mellem siloerne med alt hans gode øl på det lille hjerteblods bryggeri, indrettet i et nedlagt industriområde ved Höganäs. Her er opstået et helt lille samfund med markedshal, proppet med svenske delikatesser, et par cafeer og en restaurant i Grease- stil med vintagebiler. Her er fyre med sorte T-shirts, ternede flannelskjorter og jeans nede på hofterne. En af Magnus’ hjælpere har en rå kæmpetatovering – og en mini skødehund på armen. Men uanset stil og styling kommer alle for den gode mad og øllet.

Magnus kører prøvesmagninger – man booker på sitet – og hver måned er der åben rundvisning med forklaring om bryggeprocessen og den skønne, istandsatte flaskefyldemaskine, som han fandt udenfor et æblemosteri i rusten tilstand. Magnus er en fest og kan tale det halve Skåne op. Og så er han en tønde af viden om brygning. Prøv husets chili øl: Skøn til en kraftig gryderet eller som kødmarinade.

2Søde svin og kære køer

Hvad: Åbent landbrug med kurser og gårdbutik

Hvor: Sinarpsvägen 164, Båstad

»Landskabet her har aldrig været pløjet. Klipperne ligger som efter sidste istid. Men der er jo kommet muld ovenpå med tiden, så skovområder og enge er fine til græsning nu.«

David Lindegren ser ud over det kuperede landskab med rå klipper mellem græs og krogede, gamle træer. Efterårssolen bader den sydsvenske idyl, mens vi følger i hælene på Davids gummistøvler på markvandring, og får smukt anrettede smagsprøver undervejs, og hører om dyrene og de lækre produkter, der bliver ud af dem. Han og fru Lina faldt for egnen på en picnictur og droppede karrieren i byen til fordel for livet på landet med køer, der lunter rundt efter nedfaldsæbler i lunden og frie grise, der tillidsfuldt hilser på gæsterne. Gårdens kostald er blevet til butik med produktion og salg af husets hjemmelavede pølser, røgede skinker, rå most og slige gode og økologiske sager, og man er velkommen året rundt til kurser i fx kødudskæring eller fremstilling af rustikke pølser. Og til heldags markvandringerne i sommerhalvåret.

3Arilds Vingård

Hvad: Vingård med rundvisning og hotel

Hvor: Lilla Vägen 71, Arild

Indrømmet. Hverken Sauvignon Blanc eller Chardonnay lyder det fjerneste svensk. For Jonas Ivarsson har – i modsætning til mange gourmetfæller – fravalgt Skånes afgrøder og i stedet slået sig op som vinbonde. Det går fint nu, og Arilds Vingård er nu den største nord for Berlin og London. Godt hjulpet af det milde klima og en kæmpe indsats hver eneste dag.

Både Jonas og hans kone Annette, der var lærer, men fik nok af gymnasieungerne og deres mobiltelefoner, har med utrættelig vilje til at lære nyt, kastet sig over den vanskelige kunst at dyrke vin og drive hotel på den søde, svenskrøde stråtækte gård med enkle og lyse værelser. Annette har taget en universitetsgrad i vinvidenskab, er sommelier og holder kurser og smagninger på gården, mens Jonas knokler i marken:

»Vi taler om, hvordan han vil beskæres, og så klipper man,« siger han. For Jonas omtaler altid sine planter som ‘han’ og sludrer med dem om pasningen.

Restaurant og hotel går løs fra april 2017, og fra juni er der også ture i vinkældrene og i markerne.

4Dessertkokken i Malmø

Hvad: Konditorværksted med salg og kurser

Hvor: Amiralsgatan 18, Malmø

»Faktisk var jeg webdesigner, men det var alt for stillestående,« mener Joel Lindqvist, hvis talent for det søde har kickstartet hans karriere som dessertkok og Tv-stjerne. Nu med egen shop i Malmø.

Det er her i ‘Mat & Choklad Studion’, at Joel underviser i konfekt- og dessertfremstilling, og alle kan melde sig til en delikat og lærerig stund ved marmorbordet i butikkens baglokale.

»Mit hjerte banker for Det Ny Nordiske Køkken. Men jeg lagde mærke til, at uanset hvor gennemført nordisk menuerne var rundt om på restauranterne, så var desserterne stadig creme brulée og chokoladekage. Så jeg tænkte, at her er virkelig noget at gøre,« forklarer Joel om sin mission. Han bager, sylter granskud, hyldebær og grønne jordbær og holder sig ikke alene til nordiske råvarer, men tilpasser også sine desserter efter sæsonen. »Dét var helt nyt i Sverige,« smiler han beskedent og sætter sine elever i gang med at dele biodynamiske nylagte æg fra fritgående, lykkelige landhøns til en brombærmousse.

5Tomater for alle pengene

Hvad: Drivhus, gårdbutik og café med tomattærte

Hvor: Aspavägen 418- 419, Vallåkra

‘Svea’ er kåret som Sveriges bedste tomat, ‘San Marcano’ er fin til tomatsauce og ‘Yolita’ er lille og fin som snack. De er blot tre af 50 sorter, der kan opleves i Vallåkra, hvor Boel Wildmark startede med at dyrke tomater til den populære tomattærte, der endnu hitter i caféen. Det blev en succes, så i dag er Boel optaget af tomatdyrkning og gårdbutikken på fuld tid.

Her er drivhuse med krydderurter, salg af tomatplanter og bugnende drivhuse, hvor snu Georg Gearløs-systemer sikrer optimale lysforhold og gør det nemt at plukke tomaterne. Og plukkes skal de, så de kan komme i bugnende kasser, der står skulder ved skulder i gårdbutikken, hvor tomaterne er forskellige som elever i en moderne skoleklasse. Her er alle størrelser og farvenuancer. Fra bøftomater til vindrue-agtige minier på stilke. Og alt passes med naturlig skadedyrsbekæmpelse. Planlæg et besøg i caféen, gårdbutikken og drivhuset til april, hvor der åbnes for hele sæsonen. Man bør bestemt prøve både tomatsorbeten og den gode tærte.