20. marts 2015 kl. 9:44 kan astronomisk interesserede se dag blive til nat på Færøerne. Her er fem forskellige måder at opleve solformørkelsen på.

1. I første parket


Hvad: Solformørkelsen lige i kornet
Hvor: Fjeldet Húsareyn over Tórshavn
Hvor meget: 650 kr.
Info: nax.fo

Når solformørkelsen bevæger sig over Nordatlanten og rammer Færøerne, vil øerne blive mørklagt i helt præcis to minutter og 22 sekunder. Dette uhyre sjældne naturfænomen (det fandt sidst sted i Danmark i 1851), hvor planeter og lysende stjerner troner frem, kan opleves fra første parket oppe over hovedstaden Tórshavns tage på fjeldet Húsareyn. Her i uberørt natur hævet over verdens mindste hovedstad har man solformørkelsen lige foran sig.

Når himlen mørklægges, vil man mærke naturens reaktion. Temperaturen falder, himlen ændrer farve, og dyr og fugle kan finde på at gå i skjul eller blive helt tavse. Den sjældne og unikke færøske hest vil være at se i sine naturlige omgivelser sammen med får, høns og gæs. Der diskes desuden op med smagsprøver fra det traditionelle færøske køkken.

Det færøske eventbureau North Atlantic Xperience står for arrangementet, og prisen inkluderer busstransport til Húsareyn fra Tórshavn og mad. Der er dog ingen garanti for naturoplevelsen – Færøerne øerne rammes ikke sjældent af tåge og tætte skydækker, som i værste fald kan skjule den formørkede sol.

2. Den autentiske


Hvad: Solformørkelse i en færøsk bygd
Hvor: Skálavík på øen Sandoy
Hvor meget: 75 kr.
Info: visitsandoy.fo

De fleste begivenheder finder sted i Tórshavn, hvor der vil være livemusik, koncerter, færøsk kædedans og fællessang overalt i byen. Men man kan også opleve solformørkelsen uden for hovedstadens trængsel og larm i den lille bygdSkálavíkpå den sydlige ø Sandoy.

Bygden med kun 120 indbyggere har et specielt kærlighedsforhold til solen. For i den mørkeste del af året er der en hel måned, hvor solen aldrig står højt nok på himlen til at kunne kigge over fjeldet. Når Skálavík markerer solformørkelsen, vil man derfor fejre sekundet, hvor solen igen titter frem.

Dagen starter med en tre timers vandretur til øens højeste fjeld Tindur. Man kan også tage en kortere tur på en halv time op på forbjerget Skálhøvdi, der beskytter bygden mod havet. Begge ture er inklusiv guide, sandwich og kaffe.

Under solformørkelsen vil dyrenes reaktion på det pludselige mørke blive filmet. Optagelserne bliver vist i det lokale forsamlingshus i løbet af eftermiddagen.Forsamlingshuset disker også op med brunch efter solformørkelsen og en tre retters menu om aftenen, som kan tilkøbes for 220 kroner. Alle aktiviteter pånær fjeldturen, der koster 75 kroner, er gratis.

Efter færøske traditioner vil der være kædedans og gudstjeneste i bygdens smukke, hvide kirke samt foredrag om solformørkelsen. Om aftenen spiller et færøsk orkester op til dans.

3. Den gastronomiske


Hvad: Restaurant Koks
Hvor: Hotel Føroyar, Tórshavn
Hvor meget: 1.900 kr.
Info: koks.fo

Den kvalitetsbevidste med smag for gourmetmad kan med fordel booke bord på Restaurant Koks, som serverer udsøgte specialiteter fra Atlanterhavsøerne. Koks disker i anledning af solformørkelsen op med en spændende ti-retters menu med blandt andet luftfermenteret lammekød kreeret efter gamle færøske forskrifter.

Fermentering er en proces, hvor kødet i en kortere eller længere periode hænger til tørre et vindblæst sted, hvormed den tørre, salte luft gør det såkaldt »ræst«. Nogle af verdens bedste fisk og skaldyr fanges i færøske farvande, og disse rene nordatlantiske delikatesser er naturligvis også en del af madoplevelsen.

Restaurant Koks hører til Hotel Føroyar, som ligger med storslået panoramaudsigt over Nólsoy-fjorden.

Koks blev i 2013 kåret som årets Bo & Spis-adresse af Den danske Spiseguide. Samme år blev Koks i selskab med københavnske toprestauranter som Noma og Geranium udråbt til at høre blandt de fem bedste restauranter i det danske kongerige.

4. Den musiske


Hvad: Koncert med det færøske symfoniorkester
Hvor: Nordens Hus, Tórshavn
Hvor meget: 150 kr.
Info: nlh.fo

Færøernes Symfoniorkester holder på dagen en speciel solformørkelseskoncert i Nordens Hus sammen med udenlandske solister. Orkesteret vil spille Gustav Holsts kæmpeværk »Planeterne«, som er en spektakulær rumrejse gennem solsystemet. Foruden denne himmelske oplevelse omfatter programmet en opførelse af Béla Bartóks Klaverkoncert nr. 3 – en af det 20. århundredes store klaverkoncerter.

Den 23-årige færøske pianist Mattias Kapnas, som i 2014 vandt konkurrencen Stella Polaris for talentfulde unge musikere, er gæstesolist ved koncerten.

Nordens Hus er Færøernes betydeligste kulturcenter og regnes for at være et af de smukkeste kulturhuse i Norden. Arkitekturen er gennemført nordisk. Gulvet er opført i norsk granit, møblementet er af finsk oprindelse, vægbeklædningen af træ stammer fra de svenske skove, og de store dekorative glaspartier og ståldragere, der giver huset sit helt eget særpræg, er dansk. Prikket over I’et er den islandske tagkonstruktion med græs, som er lige så grønt, som det er færøsk. Arkitekterne bag er norske Ola Steen og islandske Kolbrún Ragnarsdóttir.

5. Den aktive

Hvad: Sightseeing, kajak og rapelling
Hvor: GamlaHoyvík tæt på Tórshavn
Hvor meget: 350 kr. per udflugt, 900 kr. for tre udflugter
Info: nax.fo

Det sker ganske vist ikke under selve solformørkelsen, men vil man se lidt mere af den smukke færøske natur, bør man unde sig selv en ekstra dag på øerne efter solformørkelsen og tage med North Atlantic Xperience på aktiv tur i naturen.

Det færøske folk har i århundreder klatret op i klipperne for at indsamle æg og fugle. I dag er det blevet en sport at rappelle, og besøgende kan prøve selv at fire sig ned ad de barske klipper.

Man kan også komme på kajaktur i fredelige omgivelser ved bygden Hoyvík lige uden for Tórshavn. Padle langs kysten mens man betragter de storslåede klipper og fuglelivet. Turen er både for begyndere og øvede.

Endelig vil det være muligt at opleve den barske ø Nólsoy fra søsiden. Turen foregår i en hurtigtgående båd med guide.

Der vil sandsynligvis være flere gæster end hotelsenge under solformørkelsen, men mange færinger er villige til at hjælpe med privat indkvartering. Det er også stadig muligt at booke flybilletter til øerne.