Tirsdag er det 35 år siden, at den ikoniske eks-Beatle på tragisk vis mistede livet i New York, hvor han boede de sidste ni år af sit liv.

1. Det fatale fortov

Hvad: The Dakota
Hvor: 1 West 72nd street, ved Central Park

Mandag den 8. december 1980 kom John Lennon og hustruen Yoko Ono hjem efter en aften i studiet. Foran porten til ejendommen, hvor de to blandt andet ejede penthouse-lejligheden, stod et par fans og ventede.

»De står der i mange timer, så jeg kan vel godt bruge et minut eller to,« har John Lennon ifølge Yoko Ono tidligere sagt.

Kl. 22.52 denne vinteraften affyrede den 25-årige fan Mark David Chapman fem skud. Fire ramte en overrasket John Lennon i ryggen. Kl. 23.07 blev verdensstjernen erklæret død.

I dagene efter samledes fans foran porten, hvor Lennons liv endte så tragisk. Her sang de hans sange. Døgnet rundt. Til stor gene for naboer og den sørgende enke.

Yoko Ono inviterede fansene til at mødes med hende i Central Park på den anden side af gaden og mindes hendes mand og deres idol med 10 minutters stilhed søndag den 14. december.

225.000 fans mødte op i parken.

2. Mindesmærket

Der er trængsel af voksne og børn, der vil foreviges med John Lennon-mindesmærket. Foto: Dorte Hansen
Der er trængsel af voksne og børn, der vil foreviges med John Lennon-mindesmærket. Foto: Dorte Hansen
Vis mere

Hvad: Strawberry Fields
Hvor: Central Park, ved West 72nd street

»Lad venligst være med at træde på den,« bønfalder en frustreret, slipseklædt gråhåret mand de turister, som han synes har manglende respekt for mosaikken, de træder på, mindesmærket over John Lennon. Ingen tager notits af ham.

Dette er John Lennons bid af Central Park. Her sad han ofte på en bænk eller gik tur med sønnen Sean. Fem år efter John Lennons død blev det grønne område overfor hans sidste hjem officielt designet og dedikeret til hans minde og døbt ’Strawberry Fields’. Det helt store tilløbsstykke er mosaikken med ordet ’Imagine’, titlen på hans sang om fred i verden.

Voksne par, teenagere og små børn stimler sammen om mindesmærket, og på skift sætter de sig, mens der bliver knipset i hundredevis af billeder på mobiler og kameraer. Området er dedikeret til stilhed, men der er ikke megen ro, da jeg kigger forbi en hektisk eftermiddag.

»Imagine all the people, living life in peace…,« synger en mand, der sidder med en akustisk guitar på en bænk ved siden af mig. I den åbne guitarkasse ved hans fødder står et skilt med ordet ’arbejdsløs’. Få giver penge, men de fleste synger med på sangen, der er skrevet af manden fra Liverpool, der drømte om fred mellem mennesker og selv endte sit liv blot få meter fra, hvor vi sidder.

3. Favoritrestauranten

John Lennon fejrede sin sidste fødselsdag på Tavern on the Green, blot ti minutters gang fra hans hoveddør. Foto: Dorte Hansen
John Lennon fejrede sin sidste fødselsdag på Tavern on the Green, blot ti minutters gang fra hans hoveddør. Foto: Dorte Hansen
Vis mere

Hvad: Tavern on the Green
Hvor: West 67nd Street og Central Park West
Hvor meget: Fra 40 kr.
Info: tavernonthegreen.com

»Tillykke med fødselsdagen John og Sean, kærligst Yoko.« På himlen over Manhattan skrev fly ni gange fødselsdagshilsnen fra Yoko Ono til John Lennon og Sean på deres henholdsvis 40-års og 5-års fødselsdag d. 9. oktober 1980.

Det er ikke svært at forestille sig, hvordan den hjemmegående, fredselskende husfar John Lennon med sønnen Sean i klapvogn og senere i hånden har slentret gennem Central Park lige over for deres hjem.

Hvordan de to, ligesom familier i dag, har råbt for at lave ekko i tunellen under vejen ind i parken. Eller er gået på opdagelse i det grønne buskads på vej til og fra fødselsdagsfrokoster og middage på favoritrestauranten Tavern On The Green, blot ti minutters gang fra familiens hoveddør.

Her på Tavern on The Green fejrede John Lennon sin 40 års fødselsdag – hans sidste.

4. Tidsmaskinen

En saftig burger serveret i 70er-omgivelser på Burger Joint. Foto: Dorte Hansen
En saftig burger serveret i 70er-omgivelser på Burger Joint. Foto: Dorte Hansen
Vis mere

Hvad: Burger Joint
Hvor: Le Parker Meridien (bag et forhæng i hotel-foyeen), 119 West 56th Street
Hvor meget: Fra 50 kr.
Info: parkermeridien.com

Smith’s Bar, hvor John Lennon efter sigende ofte nød en burger og en øl efter timer i studiet ikke langt herfra, er lukket i dag. Men det er muligt at gå et skridt tilbage i tiden, til dengang John og Yoko lige var flyttet til byen, og samtidig få en af byens bedste burgere i dag.

Burger Joint er indrettet, som et tilsvarende sted ville have set ud i 1972, året efter, John Lennon flyttede til New York.

Spisestedet er desuden i kategorien »hemmelig restaurant«, da der intet skilt er på gaden eller i hotelfoyeen, hvor den ligger. Du finder indgangen gemt ved siden af et tungt gardin, hvor et lille diskret neonskilt viser vej.

Burgerne er saftige, og køen lang. Jeg ankom omkring kl. 17, og da var der kun 10 i kø foran mig og alle stole optaget. Da jeg forlod restauranten tre kvarter senere, var køen tidoblet.

Menuen er skrevet med tusch på et stykke papkassepap. Her er ikke så mange dikkedarer – hamburger eller cheeseburger? Let- eller gennemstegt? Beslut dig, inden det bliver din tur, eller bliv sendt bag i køen igen.

5. New York City

Udsigten fra Staten Island Ferry er skøn. Foto: Dorte Hansen
Udsigten fra Staten Island Ferry er skøn. Foto: Dorte Hansen
Vis mere

Hvad: Staten Island Ferry
Hvor: South Ferry, Whitehall Street
Hvor meget: Gratis
Info: siferry.com

I sangen »New York City« synger John Lennon blandt andet om at sejle med Staten Island Ferry. For Lennon har udsigten fra færgen dog nok set ganske anderledes ud end i dag, hvor man i kølvandet af Staten Island Ferry kan se New Yorks skyskrabere svinde ind til det fineste postkort-kig i takt med, at færgen lægger større og større afstand til Manhattans travlhed.

Stoiske, stille og lokkende ligger skyskraberne og glimter i horisonten under hinden af smog, der smyger sig fra bilernes udstødning mod himlen. Uniforms- og slipseklædte medpassagerer og gabende voksne og børn på vej hjem vidner om travlhed og hverdagsliv.

Manhattan begyndte for alvor at strække sig mod himlen omkring samme tid, som John Lennon flyttede til byen. Foran hans øjne voksede bl.a. tvillingetårnene World Trade Center, der for alvor blev verdenskendte, da de blev ramt af to fly 11. september 2001, 30 år efter, at John Lennon gjorde byen til sit hjem. For ham var New York verdens kulturelle navle. Her var plads til alle, og han kunne selv gå i – relativ – ubemærkethed på gaden.

På trods af, at de 25 minutter over og 25 minutter tilbage med Staten Island-færgen er ganske gratis og udsigten fænomenal, er her få turister.