Den catalanske hovedstad byder på mildt vejr og sydlandsk stemning – men der er også en stribe gode museer, hvor lokale helte som Dalí, Picasso og Gaudís talenter foldes ud.

1 Moderne kunst

Hvad: MACBA Museu d’art Contemporani

Hvor: Plaça del Ángels 1, 08001 Barcelona

Info: Macba.es

Foran museet vælter byens skatere rundt, når de altså ikke lige står op. Bygningen kunne godt ligne kunstmuseet Aros i Aarhus i en firkantet udgave. Det bliver især tydeligt, når man kommer ind i aulaen, hvor man kan se flere etager op i det store frirum midt i bygningen. Her ligger rygsækturister i sækkestole og daser, mens vi går en tur i museets butik, der er helt urimeligt velassorteret med intelligent kunst-merchandise, dvs. smagfulde designerting og et stort sortiment af bøger, og ikke kun kataloger fra tidligere udstillinger. Både de faste og de aktuelle udstillinger virker godt kurateret, f.eks. den aktuelle udstilling med nye værker, »Desires and necessities,« der løber til og med maj. Glem ikke at besøge selv de mindste rum, hvor der vises alt fra avantgardefilm fra USA til videnskabsdokumentarer. Husk også, efter et besøg på museet, at gå ud på venstre side - set fra hovedindgangen - for her er der reproduceret en kæmpemæssig Keith Haring-frise dateret 1989.

2 Tidlig Picasso

Hvad: Museu Picasso

Hvor: Montcada 15-23, 08003 Barcelona

Info: Museupicasso.bcn.cat

Picasso-museet ligger midt i byen, og selv om man ved, at Picasso i sin tid malede og tegnede i omegnen af 13.500 værker, imponerer mængden på Museu (sådan hedder museum på spansk) Picasso alligevel, for her er nemlig flere end 3.000. Pablo Picasso er mest kendt for sine abstrakte malerier, men det er tydeligt, at han kan sit fag fra bunden. Kunstneren voksede op i Malagá, men familien flyttede senere til Barcelona, hvor Picasso boede, fra han var 14 til 23 år. Han begyndte med at tegne menukort til caféer og plakater. Det var lige før forrige århundredeskifte. Museet i Barcelona lægger stor vægt på de tidlige og de sene værker, og det er spændende, fordi de er mere ukendte end alt det abstrakte, man har set så tit. Gennem tiderne er der doneret en del værker fra både Picasso selv, men også fra hans enke Jacqueline. Ordningen af værkerne er kronologisk, og lokalerne er lyse, selv om museet ligger i en gammel borg, der ser mørk ud udefra. Kun de kunstnere, der tør vende deres fag på hovedet bliver mere end fodnoter i kunsthistorien, og det tør siges at være tilfældet med Picasso, hvilket man får et fornemt indtryk af på Museu Picasso. Det er et af byens bedst besøgte museer, så det kan betale sig at besøge det i ydertidspunkterne.

3 diskret surrealist

Hvad: Fundació Joan Miró

Hvor: Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona

Info: Fmirobcn.org/en

Mirós var en af den slags kunstnere, der arbejdede på at finde storheden i detaljen. Mirós minimalistiske skulpturer eller streger, ofte med rene farveknald som krydderi, er til at blive både i godt humør af og til at få tankerne til at vandre. Har man et litografi eller et tryk derhjemme med sorte streger og viltre farver, kan det meget vel være en Joan Miró. På museet i Barcelona har man den største Miró-udstilling i verden. Dels gav Miró selv museet en stribe værker, da man åbnede i 1975, og dels har venner og familie mere eller mindre permanent udlånt kunstværker til museet. Miró regnes for at være en af frontfigurerne i surrealismen sammen med belgiske René Magritte og spanske Salvador Dali, men han er det blot på en mere afdæmpet og legende facon. Både hans malerier og de mange skulpturer ligner den udsyrede del af et imaginært legeland. Mirós museum, der fyldte 40 år i sommer, har også skiftende udstillinger med andre kunstnere, og blandt andet har Olafur Eliasson udstillet her ligesom Claes Oldenburg.

4 En hel dag til Dalí

Hvad: Dalí Theatre-Museum

Hvor: Pujada del Castell, 28 E-17600 Figueres

Info: Salvador-dali.org/museus/ teatre-museu-dali

Salvador Dali var en meget produktiv kunstner, så der findes mange museer med hans værker, og man skal vare sig, for ikke alle er lige fyldt med originale værker eller med kunst af værdi. Dalí Theatre-Museum, i den lille by Figueres halvanden time uden for Barcelona, er dog noget af det mest originale, man kan tænke sig. Salvador Dali var surrealist, og det betyder, at elementerne i hans værker flyder sammen eller væk fra hinanden på de mest mærkelige måder. Et af hans kunstværker er en buste af en kvinde med et flute på hovedet. Han er også kendt for sine urskiver, der nærmest smelter. I Dalís fødeby Figueres boede han på sine gamle dage, og her er hans hjem i dag et museum, der er plastret til med kunstværker, ligesom der i en sidebygning er et stærkt bevogtet rum med kostbare smykker, som han har kreeret. Smykkerne er vanvittigt smukke, og hans ekstreme tankegang kan i hovedreglen altid noget.. Vi havde købt billetter til museet hjemmefra, hvilket er nødvendigt om sommeren, men gør man det, er det også en god idé at købe togbilletter med det samme. Vi stod uden togbilletter og måtte købe billet til de ganske vist hurtige, men også meget dyre tgv-tog, til omkring 500 kr. pr. person tur-retur. Byen Figueres er hyggelig at gå rundt i –sæt en hel dag af til turen.

5 vovet arkitektur

Hvad: Casa Battló

Hvor: Passeig de Gràcia 43, 08007 Barcelona

Info: Casabatllo.es/en

At tage til Barcelona uden at have noget med arkitekten Antoni Gaudí at gøre, ville være som at rejse til Danmark uden på nogen måde at strejfe H. C. Andersen. Gaudí gennemsyrer byen på en måde, der gør arkitektur og historie særdeles levende. Den store kirke Sagrada Famîlia vil stå færdig i 2026, når det er 100 år siden, at arkitekten døde en uglamourøs død ved at blive kørt over af en sporvogn. Casa Battló er et hus, der i sin tid blev gennemrenoveret af Gaudí på befaling af en af byens rige spidser. I dag fremstår det som en tidslomme, hvor alt, fra facaderne til den mindste detalje indendørs, er tegnet af arkitekten. Allerede for ti år siden var stedet et fantastisk arkitekturmuseum. Siden da har man på stedet fået Galaxy-telefoner, der fungerer som den slags audioguider, man har på adskillige museer nu om dage, men som samtidig er tunet til at lægge ekstra visuelle alen til oplev­elsen. Når man holder telefonen op for øjnene, får man ekstra visuelle elementer, der fuldender rummene, som de så ud i gamle dage. For eksempel kan det være møbler eller decideret animation. Det kan ubetinget betale sig at købe billetter til det meget populære Casa Battló hjemmefra. De fås også som fast track til utålmodige mennesker på luksusbudget.