Vi har besøgt fem europæiske luksushoteller, der fnyser af poppede design-hoteller og i stedet leverer den klassiske hoteloplevelse fra tiden fra før verden gik af lave.

1. Spillefuglens legeplads

Hvad: Hotel Hermitage
Hvor: Monaco
Pris: Værelse for to fra 2.600 kr.
Antal værelser: 280
Info: hotelhermitagemontecarlo.com

Monaco formår på sin egen unikke måde at kombinere det smagløse med det smagfulde. Fyrsteslottet og de store yachter i havnen overfor det neonklædte cirkus på havnefronten.

Ovenfor havnen ligger casinoet. Flankeret af Hotel de Paris og Hotel Hermitage, der begge kæmper om pladsen som fyrstendømmets fornemste.

Hotel Hermitage er opført i 1890, og hotellet rammer en stemning af Belle Epoque. Det er overdådigt – stålkonstruktionerne på trappegelændere og den store glaskuppel i lobbyen er vidne om industrialiseringens landvindinger ud i arkitektur, og det overrasker ikke, at det er Eiffeltårnets fader Gustav Eiffel, der har været arkitekt på denne del af bygningen. Den klassiske stil går igen på værelserne, hvor der er højt til loftet og franske altaner med udsigt over havnen.

Selv om klientellet tæller alt fra trofækoner og nyrige russere til kongelige og stenrige arabere, er personalet og betjeningen som det forventes på denne type hoteller. Man hverken ser eller hører dem, men værelset er altid pænt ryddet op, og man venter sjældent på betjening i hverken restauranten eller receptionen.

2. Kurgæstens gemmested

Hvad: Hotel Dolder Grand
Hvor: Zürich, Schweiz
Pris: Værelse for to fra 2.800 kr.
Antal værelser: 173
Info: thedoldergrand.com

Dolder Grand blev opført i årene 1897-1899 til byboere, der havde brug for frisk luft og hvile væk fra byens støj og larm. Altså et klassisk kurhotel opført efter datidens mest moderne standarder, med både telefon, telegraf og to elevatorer.

Efter en gennemgribende istandsættelse genåbnede Dolder Grand i 2008, og fremstår i dag moderne – uden at have tabt sin klassiske stil. Den gamle fløj står stadig og kigger udover Zürich, mens den nye fløj er opført i stål og glas.

Hotellet har aldrig mistet sit fokus på kur- og spa-elementet, og alene fitnesscenteret er mere indbydende end de fleste københavnske caféer. Med en stribe af internationale dagblade, frisk frugt, det nyeste fitnessgrej og kildevand i flere mærker. Hotellet har en 4.000 m2 spaafdeling, og naturen ligger lige uden for døren og kan opleves til fods eller på hotellets mountainbikes.

Det er i øvrigt ikke for ingenting, at den schweiziske hoteltradition har stået fadder til resten af verdens. Dolder Grand leverer en serviceoplevelse, der er til mere end de maksimale fem stjerner.

3. Anglofilens paradis

Hvad: South Lodge Hotel
Hvor: Horsham, West sussex, Storbritannien
Pris: Værelse for to fra ca. 2.200 kr.
Antal værelser: 89
Info: southlodgehotel.co.uk

Frederick Du Cane Godman var en gentleman, opdagelsesrejsende, samler og dedikeret haveentusiast. Det var ham, der grundlagde South Lodge i 1883, og udbyggede det med en ekstra fløj i 1911. Han grundlagde samtidig det enorme haveanlæg på over 380.000 m2, der blandt andet rummer Englands største rhododendron.

Winston Churchill kan tælles blandt South Lodges stamgæster, og i dag er en af hotellets korridorer opkaldt efter den tidligere premierminister. I 2009 mødtes verdens G20 ledere på South Lodge til topmøde, og hotellet fortsatte dermed sin tradition med at lægge grønne plæner til statsmænds tunge overvejelser.

Man er ikke i tvivl om, at man er havnet i Englands konservative hjørne, når man træder ind i lobbyen. Mørkt træ, blottet murværk og dybe lædermøbler udgør kulissen, mens personalet tager imod på formfuldendt engelsk.

Her kan den anglofile haveentusiast slå flere dage ihjel, men også alle dem, der bare nyder at spadsere i grønne omgivelser, tumle med de større spørgsmål i tilværelsen og slutte af med en kop te på terrassen eller en whisky i baren, vil føle sig hjemme.

4. Filmstjernernes badehotel

Hvad: Hotel Martinez
Hvor: Cannes, Sydfrankrig
Pris: Værelse for to fra ca. 1.100 kr.
Antal værelser: 409
Info: cannesmartinez.grand.hyatt.com

Hotel Martinez er klassisk Cannes og klassisk Sydfrankrig. Grundlagt i 1927 af hotellegenden Emmanuel Michele Martinez på Boulevard La Croisette blev det straks et fikspunkt på den franske riviera. Han havde erfaring som hotelbestyrer fra luksushoteller i London og Paris, og han bragte sin ekspertise og sit netværk af celebre gæster med til Cannes, da han besluttede at åbne sit eget hotel. Det skulle være det største hotel på Rivieraen, og det blev det.

I 2012 blev hotellets penthousesuite udråbt til verdens fjerdedyreste med en pris på 225.000 kr. for en overnatning.

Arkitektonisk holder hotellet fast i den elegante Art Deco stil, der er så karakteristisk for 20’erne og 30’erne, og værelserne rammer en elegant balance mellem Art Deco og moderne business. Især under den årlige filmfestival er hotellet populært blandt de store stjerner.

5. Barcelona som Hemingway

Hvad: Gran Hotel La Florida
Hvor: Barcelona, Spanien
Pris: Værelse for to fra ca. 1.300 kr.
Antal værelser: 52
Info: hotellaflorida.com

Som med så mange andre store hoteller var Gran Hotel de Florida én mands vision om at bygge byens flotteste og bedste hotel. Manden hed i dette tilfælde Doctor Andreu, og han valgte Barcelonas højeste punkt til sit projekt.

Hotellet stod færdig i 1925, og dannede frem til den Spanske Borgerkrig rammen om det sociale liv for Barcelonas og Cataloniens rigeste familier. Krigen satte en stopper for hotellets karriere som hotel, men i 1950’erne gjorde det comeback, og gæstelisten talte prominente navne som Ernest Hemingway og James Stewart.

Efter en gennemgribende renovering åbnede hotellet igen i 2001, og mens det klassiske ydre er bevaret, er indmaden bragt ind i det nye årtusinde. Der er et spa-område med indendørs pool, hvorfra man kan svømme direkte ud i den udendørs og nyde Barcelonas bedste udsigt. Hotellet har både sin egen bar, cafe og restaurant, og det kan alt sammen være nødvendigt al den stund, at den fabelagtige udsigt på et bjerg højt hævet over Barcelona ikke kommer omkostningsfrit.

Transport til og fra byen er bøvlet, men så meget desto mere grund til bare at slappe af på hotellet, og nyde storbyen fra distancen.