Lyt til artiklen

Byernes By er mere end Eiffeltårnet og croissanter. Træd med ind i filmens forunderlige verden

1Den ikoniske boghandel

Hvad: Shakespeare and Company

Hvor: I latinerkvarteret, 27 Rue de la Bûcherie

’Shakespeare and Company’ er bestemt ikke en hvilken som helst boghandel. Førhen lå der en boghandel af samme navn i Rue Dupuytren og senere Rue de l’Odéon, hvor forfattere som Ernest Hemingway, James Joyce og Ezra Pound ofte kom hos den daværende ejer, Sylvia Beach. Denne lukkede i 1940 under den tyske besættelse af Paris, men i 1951 åbnede George Whitman ’Le Mistral’, som han i 1964 omdøbte til ’Shakespeare and Company’. Det gjorde han som hyldest til Sylvia Beachs oprindelige boghandel af samme navn. ’Shakespeare and Company’ optræder som kulisse i blandt andet Woody Allens ’Midnight in Paris’, hvor Gil (Owen Wilson) slentrer forbi, men også i Richard Linklaters ’Before’-triologi, hvor Jesse (Ethank Hawke) i toeren (’Before Sunset’) møder Celine (Julie Deply) i forretningen. ’Shakespeare and Company’ er det ultimative åndehul for byens litteraturelskere og romantikere.

2broen med spejlene

Hvad: Pont Bir-Hakeim

Hvor: Over Seinen mellem det 15. og 16. arrondissement

Pont Bir-Hakeim er en stålbro i to plan, der forbinder det 15. og 16. arrondissement. På det nederste plan er der cykel- og gangsti, og på det øverste kører metrolinje 6.

Ud over en fantastisk udsigt over Seinen og Eiffeltårnet vil man kunne genkende broen fra Christopher Nolans succesfilm ’Inception’. Her krydser Cobb (Leonardo DiCaprio) og Ariadne (Ellen Page), når arkitekt Ariadne skal lære at bygge drømme – og broer – ved hjælp af spejle.

Midt på broen er der desuden adgang til Île aux Cygnes – en aflang ø, der blandt andet huser den 22 meter høje kopi af Frihedsgudinden.

3ærkeparisisk kaj

Hvad: Quai de la Tournelle

Hvor: På kajen over for Notre Dame

Man har ikke rigtigt mærket essensen af Paris, før man har slentret langs Seinen. Der er bare noget ualmindeligt romantisk – ja, næsten magisk – over de brostensbelagte kajer, hvor Paris’ hjerteblod løber langs.

Det har Woody Allen formegentlig også tænkt, da han besluttede, at Quai de la Tournelle skulle danne baggrund til hans og Goldie Hawns ikoniske luftballet i ’Everyone Says I Love You’.

Også Gene Kellys og Leslie Carons romantiske dansescene i Vincente Minnellis ’An American in Paris’ fra 1951 er optaget her.

Byd, ligesom Woody og Gene, din kæreste op til dans i de romantiske omgivelser – eller nyd blot en lille måneskinsslentretur langs kajen.

4Luksuriøst pariserhotel

Hvad: Hôtel Ritz

Hvor: 15 Place Vendôme

Et af Europas fineste luksushoteller, Hôtel Ritz – eller bare The Ritz – ligger på det overdådige torv Place Vendôme i Paris’ 1. arrondissement.

Det femstjernede pariserhotel optræder i hele tre Audrey Hepburn film: ’Love in the Afternoon’, ’Funny Face’ og ’How to Steal a Million’. Desuden er det her, at familien (Goldie Hawn og co.) bor i ’Everyone Says I Love You’.

Hotellet har grundet renovering været lukket siden 2012 og begyndte først i juni sidste år at tage imod reservationer igen.

Et værelse koster fra omtrent 8.000 kr. pr. nat, så det er de færreste, der har råd til at indlogere sig på det ikoniske luksushotel i ret lang tid ad gangen. Men kig alligevel forbi – og se, om du kan snige dig ind i lobbyen og suge lidt af den eksklusive stemning til dig.

5Amélies arbejdsplads

Hvad: Café des Deux Moulins

Hvor: 15 Rue Lepic

Handlingen i ’Den fabelagtige Amélie fra Montmartre’ fra 2001 udspiller sig i Paris, og man kan følge i Amélias fodspor i Byernes By.

Amélie arbejder som servitrice på Café des Deux Moulins i Rue Lepic – lige rundt om hjørnet fra det ikoniske Moulin Rouge. Og selv om man nok ikke skal have de helt store forhåbninger om at rende ind i Audrey Tautou, der spillede Amélie, kan man lade sig begejstre over, at caféen ligner sig selv fra filmen: Autentisk parisisk med vægspejle, klinkegulve – og en ganske udmærket cafe creme. Den lille cigaretstand i hjørnet er der dog desværre ikke i dag.

Mange turister slår vejen forbi c­aféen for at tage billeder, men bliv endelig hængende som gæst, og nyd en kop kaffe eller en petit dejéuner.