Hvad laver man i den tyske hovedstad, hvis hele børnefamilien skal underholdes? Vi har fundet fem aktiviteter til børn og forældre, der vil opleve Berlin sammen.

1. Chokolademuseum, café og butik

 

 • Hvad: Fassebender & Rauch
 • Hvor: Charlottenstraße 60
 • Hvor meget: Museum og butik er kombineret og gratis. I Chokoladecafeen koster syv stykker chokolade 10 euro, og en chokolade latte koster 4,70 Eeuro.
 • Info: fassbender-rausch.de

Fassbender & Rauch kombinerer et chokolademuseum med en chokoladebutik og en chokoladecafe. Alt sammen pakket i en to-etagers hjørneejendom lige ved Gendarmenmarkt i det centrale Berlin. Stilen er konservativ a la Harrods i London med ekspedienter og servitricer i mørkegrønne forklæder og nypressede skjorter.

I underetagen træder man ind i en gigantisk chokoladebutik med meterhøje chokoladekopier af byens mange attraktioner. Der er alt fra et stykke Berlinmur til et cirka tre meter højt TV-tårn. Det hele er lavet i mørk chokolade. Især det sidste er garanteret en succes hos børnene, specielt, hvis man under Berlin-besøget har været oppe i selvsamme tv-tårn og kan sammenligne med chokolademodellen.

Også Brandenburger Tor er gengivet i chokolade, ligesom en Airbus A380 hænger under loftet og giver en lækkersulten rejselyst. Men rejselysten behøver ikke at gå længere end til de meterlange montrer med alle tænkelige former for chokolader. Her er et hav af smagsvarianter i både mørk, lys og hvid chokolade – både fyldte og solide stykker chokolade.

På 1.-salen ligger en chokoladecafe, hvor man kan få alt fra traditionelle chokoladelækkerier som en varm kop kakao til en mere utraditionel chokoladeret – som f.eks. stenbiderfilet med hvid chokoladesovs.

2. Berlin set fra oven

 

 • Hvad: Berliner Fernsehturm – TV-tårnet
 • Hvor: Panoramastraße 1A
 • Hvor meget: En familiebillet koster 26 euro
 • Info: tv-turm.de

TV-Tårnet er ikke ligefrem en uopdaget turistattraktion i Berlin, men den er et vartegn for byen, som enhver børnefamilie skulle tvinges til at starte deres Berlin-besøg med en tur op i. Både for historiens skyld og fordi man fra tårnet kan se det meste af byen.

Der er desuden noget fascinerende – også for forældrene – over den skyskrabende kolos på 368 meter, som østtyskerne åbnede i 1969 i deres del af den dengang delte hovedstad. Lige fra den kilden i maven, som den lynhurtige elevator til toppen giver, til den vidtrækkende udsigt, der er fra toppen på en klar dag. Der ligger både en bar og en cafe i toppen, men priserne er høje og kvaliteten ikke overbevisende.

3. Berlin set fra to hjul

 

 • Hvad: Fat Bike cykeludlejning
 • Hvor: Panoramastraße 1a (ved foden af TV-tårnet)
 • Hvor meget: 12 euro for en dag og 4 euro for et børnesæde
 • Info: berlin.fattirebiketours.com

Cyklen er en fremragende måde at komme rundt på, og børnene er underholdt, da der hele tiden sker noget omkring dem. Det er en langt bedre løsning end at slæbe dem ind og ud af tog og busser, bede dem om at stå stille, sidde stille og tie stille. De får heller ikke ondt i fødderne af at skulle trave i kilometervis i hælene på de voksne.

Et af de steder, man kan leje cykler, er hos Fat Tire. Her får man solide cykler med brede dæk, som er den perfekte platform til børnefamiliens rundtur i den tyske hovedstad. Hvis dine børn vejer under 25 kg, kan de sidde i børnestol bagpå en cykel. Ellers kan man leje en anhænger.

Cykelforholdene i Berlin er ikke lige så gode som i København (med eksempelvis cykelstier stort set alle vegne), men her er flere deciderede cykelruter, og kører man langsomt, kan man også slippe af sted med at køre på de brede fortov.

4. Lad børnene blive chokolade-kreatører

 

 • Hvad: Bunte Schokowelt
 • Hvor: FranzösischeStraße 24
 • Hvor meget: Det koster 9 euro at sammensætte sin egen Ritter Sport. Entre, butik og udstilling er gratis.
 • Info: ritter-sport.de/de/besuchen/berlin.html

Bunte Shokowelt er Ritter Sports flagskibsbutik i Berlin. Den kombinerer butik, udstilling, café og muligheden for at lave sin helt egen unikke Ritter Sport. Og det er det sidste, der er hovedattraktionen – stadig. For det er efterhånden en del år siden, butikken åbnede.

Man vælger først op til tre slags fyld og derefter, om ens chokoladefirkant skal være lavet af mørk eller lys chokolade.

Denne skribents tre-årige chokolade-kreatør valgte efter omhyggelig overvejelse vingummi, Smarties og lakridsstykker i mørk chokolade (en forbløffende vellykket kombination).

Hele affæren tager ca. 45 minutter, fra man sammen med en chokolademager har lavet sin personlige Ritter Sport, til den er stivnet og klar til spisning. Det kan være lang tid for et chokoladeglad barn, men mens chokoladen køler, kan man gå en tur og se, hvor chokoladen kommer fra. I dette tilfælde er det en øjenåbner for den lille chokoman, at det hele starter med en bønne i Mellemamerika.

Butikken frister med langt flere varianter og størrelser af Ritter Sport, end vi er vant til fra danske tankstationer. Men det er byg-selv-muligheden, der ryger ind på dagens top tre over børnevenlige oplevelser i Berlin.

Jüdische Denkmal Berlin.
Jüdische Denkmal Berlin. Foto: Tobias Schwarz
Vis mere

5. Gemmer og historie mellem betonklodserne

Mindesmærket for de cirka seks millioner jøder, der døde under Holocaust i Europa, er måske ikke det første sted, man overvejer at tage sine børn med til. Men (også) børn bliver instinktivt fascineret af de 2.711 betonklodser af varierende højde, som dækker et areal på cirka 19.000 m2.

Ordensreglementer lægger en dæmper på lysten til at kravle op og springe fra klods til klods, da man kun må sidde og ikke stå på klodserne. Løb og larm frabedes også, men vagterne er udstyret med en efter tyske forhold udvidet forståelse for børn og deres spontane adfærd.

Men selv om man ikke må løbe og larme, går ungerne på opdagelse og leger gemmeleg mellem de uendelige rækker af betonklodser. Samtidig er den syv-årige enormt fascineret af historien om Hitler og det, han gjorde, og mindesmærket er en oplagt mulighed for den første basisindføring i Anden Verdenskrig og dens mange skyggesider.

På den måde kan man sagtens bruge en fascinerende time eller to her.