Oxford er eventyrlig historie og masser af liv. Et døgn er tæt på ikke at være nok i den gamle universitetsby

Kl. 09.00 En bid brød

Vi lægger luksuriøst ud med latte og økologisk morgenbrød på rustikke Vaults & Garden Cafe, der ligger under universitetskirken St. Mary the Virgin fra 1200-tallet fra hvis tårn, man ser ud over hele byen.

Tillader vejret et bord i haven, er der kik til hjertet af det akademiske Oxford i form af den cirkelrunde bygning ’The Radcliffe Camera’. Den er blot én bid af byens über-fantastiske bibliotek, der er blandt et af verdens ældste. Hertil skal der ved lov afleveres et styk af alt trykt materiale – som i samtlige bøger, teaterprogrammer, magasiner osv. Sådan har det været siden 1610, og der ankommer 4000 nye publikationer hver eneste uge.

Hvad: Vaults & Garden Cafe Hvor: 1 Radcliffe SquareKl. 10.00 Bøgernes verden

Vi kigger på bøger i souvenirshoppen inden rundvisningen kl. 10.30 på Bodleian Library. Den skal forudbestilles på bodleian.ox.co.uk. Andre ture sælges i porten fra Catte Street til ’The Old Schools Quadrangle’, hvor gamle forelæsningsrum bærer navne som ’Scola Musicae’ over stendørene.

Duke Humphreys bibliotek, der kun ses på forudbestilte ture, tager prisen for skønhed. Støvet flimrer i solstråler gennem blyindfattede, håndmalede ruder og oplyser sirligt udskårne boghylder og lofter med våbenskjolde. En rigdom af håndværk og unævneligt kostbare skindindbundne bøger. Vi må ikke engang tænke på at fotografere her, siger guiden, så vi nøjes med at labbe atmosfæren i os. Især Harry Potter fans, der genkender stedet som selveste Hogwarts biblioteket.

Hvad: Bodleian Library Hvor: Broad St. Indgang fra Catte St. Kl. 12.00 Magiens gård

Fra hjørnet af Broad og Catte Street finder vi Oxfords svar på ’Sukkenes Bro’. Ikke at kollegiet er synderligt nyt – det stammer fra 1379 – men alt er jo relativt her i byen. I en stille og historiefyldt klostergård, indrammet af de smukkeste buegange, står den stedsegrønne krydsning mellem en eg og en kristtjørn, under hvilket unge Malfoy bliver forvandlet til en fritte i ’Harry Potter og Flammernes Pokal’. Stik mod skolens regler om ikke at bruge magi som sanktion mod eleverne. Gården var lukket i fem uger til optagelserne, men scenen tager kun få minutter i filmen. (Der er adgang fra 11-17, og 12-14 om vinteren.)

Hvor: New College Hvad: Holywell St.Kl. 12.30 Frokost med udsigt

Frokosttid er forkælelsestid på Restaurant Quod, så vi hviler fødderne i gårdhaven. Restauranten hører til The Old Bank Hotel, og deres køkken er delikat og på ingen måde fedtet, så vi er dejlige mætte og tilbagelænede efter det braiserede lam og desserten med bagte, krydrede blommer, som ugens menu lyder på. De ca. 125 kr. for to retter på hverdage er en super deal. Bank-stilen i den indendørs afdeling af restauranten er city-chik med cognacfarvet træ i retrodesign. Prøv at få bord ved de buede og sprossede vinduer med kik til kirken og All Souls College. Et umådelig kulturluksuriøst frokost-vue.

Hvad: Restaurant Quod Hvor: The Old Bank, High Street 92-94Kl. 14.00 Rundt på cykel

Efter frokosten sætter vi kurs mod hyggelige Walton Street 78, hvor Bainton Bikes udlejer cykler. Deres ruteforslag tager en god time rundt om Port Meadows smukke enge, og tilbage til The Dragon School hvor skuespilleren Emma Watson gik i skole, da hun blev castet som Hermione til den første Harry Potter film. Et beskedent skilt viser vej til The Cherwell Boathouse og Oxfords klassiske fornøjelse kaldet ’Punting’. Punteren – og man må gerne selv prøve – står op og stager den fladbundede langbåd frem, mens de andre nyder livet på floden. Det er også sjovt at se andre søfolk kæmpe med bådene over en kop te ved flodbredden.

Hvad: Cherwell Boat House Hvor: Bardwell Road i svinget v. skolenKl. 18.00 Kreativt køkken

Efter et litterært pub-stop på ’Eagle & Child’ på St. Giles 49, hvor Tolkien og C. S. Lewis og forfattergruppen ’The Inklings’ mødtes hver tirsdag morgen for at drikke øl og læse højt for hinanden af deres manus, er der middag på Restaurant Gee´s, der er hip med let orangeri-stil, franske klinkegulve i drivhuset og charmerende betjening. Køkkenet er innovativt, men tilgængeligt, og menuerne skifter hver dag efter torvets tilbud, så der er intet fast kort. Men skulle der være ingefæris på dessertkortet, så slå endelig til: Det er kræs med kant. Brødet er nybagt, kødet hentes på en nærliggende bondegård, og urterne er fra krukkerne, der dyrkes ved indgangen.

Hvad: Gee’s Hvor: 61 Banbury Road Kl. 21.30 Solnedgang fra toppen

Vi har fået et tip fra en af de lokale om tagterrassen på The Varsity Club, hvor man lykkeligt indtager den oldgamle skyline af colleges, kirketårne og alle de andre vidunderlige bygningsværker. I dagslys og ved solnedgang er det fortryllende. Om natten næsten magisk. De fleste turister vælger The Carfax Tower, en af de aller ældste bygninger, som udsigtspunkt, mens terrassen her er langt mindre kendt. Gå gennem porten til det aftenlukkede ’The Covered Market’, find døren i venstre side til trappen, og fortsæt så langt som muligt. Man kan ikke reservere bord til cocktails, men tag chancen, og kryds fingre for vejret (ellers er der baren inden døre på etagen under) – og sig godnat til mange hundrede års historie, heroppe fra taget.

Hvad: The Varsity Club Hvor: 9 High Street