Washington: Den amerikanske hovedstad er langt fra bare en kedelig administrationsby. Byen rummer imponerende bygninger og et væld af (gratis) museer

Kl. 08.30 Under magtens kuppel

Start dagen på toppen af Capitol Hill, magtens tinde, hvor Kongressen vedtager landets love, og Repræsentanternes Hus og Senatet holder til. Den amerikanske regeringsbygning, Capitol, er et imponerende syn i sig selv udefra, men bliver endnu mere interessant på en gratis rundvisning inde under den ikoniske kuppel.

Rundvisningen begynder med en filmvisning, hvorefter man følger en guide rundt, som viser de udsmykkede rum med statuer og malerier. Højdepunkterne er Hall of Statues, der rummer to statuer af berømte borgere fra hver stat – og selvfølgelig selve området inde under kuplen, rotunden.

Her kan man se mere end 400 års amerikansk historie gengivet på malerier af Constantino Brumidi. Kuplen er dog under renovering frem til 2017, så indtil da er der begrænset udsyn til loftmaleriet.

Hvad: Capitol Hill Hvor: East Capitol St NE & First St SE

Kl. 10.00 Bøgernes historie

Fra Capitols besøgscenter kan man gå igennem en tunnel over til det ligeledes imposante Library of Congress, der er Kongressens officielle bibliotek og ligeledes fungerer som nationalbibliotek.

Det er landets ældste kulturinstitution og verdens næststørste bibliotek målt på samlingens størrelse (flere end 30 mio. bøger plus det løse). Her finder man bl.a. en elegant hall dekoreret med marmor og glasmosaikker i renæssancestil, hvor samlingens guldfugl er udstillet i en glasmontre: Gutenbergs første tryksag, et tryk af Biblen, der blev begyndelsen på bogtrykkeriet. Man kan også se det rå udkast til Uafhængighedserklæringen (der i sin endelige udformning er udstillet i National Archives lidt længere nede af vejen).

Hvad: Library of Congress Hvor: 101 Independence Ave SE

Kl. 11.00 Ud i rummet

Washington er en særdeles gåvenlig by, og gåturen fra Capitol Hill og videre ind mod centrum fører gennem Capitols grønne park.

Netop som parken ender, kommer man til Air and Space Museum, som vil imponere de fleste – også selv om man ikke er til rumfart og den slags. Her er nogle af verdenshistoriens mest legendariske artefakter inden for det felt nemlig udstillet, og det er altså svært ikke at mærke historiens vingesus, når man står og betragter Neil Armstrongs originale rumdragt (med rester af månestøv) og den rumkapsel, han fløj til Månen i.

Eller når man ser verdens første svævefly, som brødrene Wright fik på vingerne i 1903.

Her er også en IMAX-biograf og en enorm samling af lige så enorme raketter. Så er man virkelig rumentusiast, kan man snildt bruge en hel dag her.

Hvad: Air and Space Museum Hvor: 600 Independence Ave SW

Kl. 14.00 Smag på havets frugter

Efter en halv dags sightseeing i Washington er der nok to ting, der begynder at trække i dig (mindst): noget mad i maven og synet af et vist hvidt hus.

Skrå derfor til fods op mod Det Hvide Hus, og snup en frokost på den historiske restaurant Occidental Grill, der ligger blot et stenkast derfra, inden du skal se nærmere på præsidentboligen.

Occidental Grill er en 110 år gammel – i amerikansk kontekst altså nærmest antik – restaurant, hvor adskillige af landets præsidenter og toppolitikere har spist.

Hvem ved, måske er du så heldig at støde på et kendt ansigt, om ikke andet så på væggene, der er tæt pakket med portrætter af de kendte politiske skikkelser, der er blevet bespist på restauranten gennem årene. Stedet er især kendt for sine retter med fisk og skaldyr og især for sin eminente hummerbisque.

Hvad: Restaurant Occidental Grill Hvor: 1475 Pennsylvania Avenue NW

Kl. 16.00 Huset i hvidt

Det er blevet tid til at se lidt nærmere på Det Hvide Hus, verdens mægtigste mands ikoniske embedsbolig.

Det er faktisk muligt at komme ind og se det hele indefra, men det kræver, at man har søgt om tilladelse i god tid hjemmefra via den amerikanske ambassade i København (det kan tage op til et halvt år).

Har du kun 24 timer i Washington, kan du nøjes med at se huset udefra – men husk da både at se det forfra og bagfra. Der er også et besøgscenter, hvor man bl.a. kan se tæppet fra Det Ovale Værelse.

Gå herfra gennem parken ned mod Washington-Monumentet, den 169 meter høje obelisk, der kan ses fra det meste af byen. Det er muligt at komme med elevator op til toppen.

Hvad: Det Hvide Hus Hvor: 1600 Pennsylvania Ave NW

Kl. 17.00 Byen fra flodsiden

Gå videre gennem parken ned mod floden, og skrå op mod Georgetown, der er Washingtons mest eksklusive kvarter.

Langs Potomacfloden er der rivierastemning med havnepromenade, store yachter, musik og udendørsservering. Gå en tur langs promenaden, og hop derefter på en af turbådene, der sejler på floden, og hvorfra man kan se mange af byens store monumenter fra søsiden. På sejlturen kommer man bl.a. forbi Lincoln Memorial, Watergate-bygningerne og Pentagon. Turbådene sejler hver time.

Er vejret til det, og har man mere tid, er der også rig mulighed for aktiv ferie ved floden. Man kan bl.a. leje kajakker eller Stand Up Paddle boards. Der er også rige muligheder for at cykle, løbe eller vandre langs floden.

Hvad: Sejltur på Potomacfloden Hvor: 3100 K St NW Washington

Kl. 20.30 Genbrug og rytmer

Gør som de lokale, og tilbring aftenen (og natten) i det hippe, urbane kvarter Adams Morgan. Her er der barer og restauranter i overflod, og det sværeste er at vælge mellem de mange steder. Indflydelsen fra Europa og fra andre kulturer er mærkbar i denne del af byen, og kvarterets genbrugsbutikker, pladeforretninger og barer vækker mindelser om et forunderligt miks af Østberlin, London og Nørrebro.

Hvis du er til livemusik, så tag på Madam’s Organ Blues Bar. Her er der livemusik alle ugens dage, og hvis du er træt efter at have gået rundt en hel dag, kan du også slå dig ned og indtage din aftensmad på spillestedet, inden et hektisk døgn i Washington når sin ende.

Hvad: Adams Morgan-kvarteret Hvor: 2461 18th Street NW