To af tre nominerede til Årets Sportsjournalist er BT-folkene Morten Risager og fodboldredaktør Morten Crone Sejersbøl.

Hundredvis af telefonopkald, mange af dem på elendige tidspunkter. Kærester med stor tålmodighed, veludviklet evne til at sortere i informationer. Og respekt for de mennesker, man skriver hårdt om.

Det er karakteristika, der er ens for BT-journalisterne Morten Crone Sejersbøl og Morten Risager, som er nominerede til Årets Sportsjournalist. Den ene for et hav af nyheder om udviklingerne i Brøndby - og dem har der været en del af i 2012 - den anden for artikelserien om tidligere sportsdirektør i OB Poul Hansen, der blev centrum for en fortælling om de skjulte kampe mellem spilleragenter, sportsdirektører, direktører og medier i toppen af dansk fodbold.

At det har kostet masser af timer, er de begge enige om - og erkender, at det er prisen for at lave god journalistik.

- Jeg har gennem de seneste fire-fem år brugt rigtig mange timer i telefonen og ude hos kilder på hemmelige mødesteder for at komme helt ind i Brøndbys maskinrum, fortæller Morten Crone Sejersbøl.

- Det er ikke altid, min kæreste har syntes, det var passende, at jeg skulle tale i telefon sent om aftenen eller på en ferie langt oppe i Sverige, men jeg har helt enkelt haft svært ved at lægge historierne fra mig, siger han.

Samme oplevelse har Morten Risager, der selv vurderer, at han brugte 300 timer på research, fordelt over mere end et år. Derfor er glæden over at nå frem til produkter, der både satte dagsorden og nu kaster en prisnominering af sig, stor. Og respekten er stadig intakt fra dem, der måske ikke syntes, at alt var lige sjovt at læse.

Udtalt respekt

- Det, jeg bemærkede mest i denne proces, er egentlig, at jeg har modtaget en udtalt respekt fra både Poul Hansen og OBs ledelse, når jeg har bragt oplysninger, de på ingen måde havde lyst til at se i mine hænder. På den måde kan man stå med enorm respekt for det menneske, der står bag de fejl og mangler, man graver frem, siger Morten Risager.

Morten Crone Sejersbøl har også skullet balancere mellem de mange fronter i Brøndby, hvor alle havde en dagsorden, hvad enten det var nye eller tidligere direktører, investorer, kreditorer og bestyrelsesmedlemmer. Men netop på grund af sit langvarige arbejde lykkedes det Morten Crone Sejersbøl at holde kontakt til alle parter.

- Det har været vigtigt for mig, at både de kilder, jeg har talt med, og dem der måtte være blevet udsat for kritik, har følt sig rimeligt behandlet. Det er i høj grad lykkedes ved ærligt at fremlægge præmisserne, så ingen føler sig udsat for bagholdsangreb, siger han.

Årets Sportsjournalist kåres, når Danske Sportsjournalister holder generalforsamling d. 6. marts. Ud over Morten Crone Sejersbøl og Morten Risager er makkerparret Gisle Thorsen og Mads Wehlast fra Ekstra Bladet sammen også nomineret til prisen, der har været uddelt siden 1962.