Kok Thomas Castberg har en helt simpel regel, man kan følge i det uendelige i køkkenet og få lækre, billige retter ud af.
En form for metode, som kan føre til massevis af spændende mad.
Med den metode gælder det om at tænke i færre ingredienser frem for flere.
Til gengæld skal man se på, hvilket utal af muligheder de giver. Det forklarer B.T.s madekspert i det seneste afsnit af Spar Kassen, som er B.T.s podcast om penge.
Helt konkret anbefaler Castberg, at man tænker det ind som metode kun at bruge tre ingredienser i en ret.
»Jeg plejer at sige 'som udgangspunkt tre ting'. Og nu snakker jeg ikke vand, salt og stegeolie og så videre,« siger Castberg, der til daglig er Creative Director i Skagen Group.
Blandt andet taler Thomas Castberg om en ingrediens, som mange forbinder med efteråret, nemlig græskarret.
Her nævner han, hvordan tanken med de tre ingredienser hurtigt kan blive til tre–fire konkrete opskrifter, og med tiden måske 20.
»Når først man knækker koden til den her metode, så er det næsten svært at gå væk fra den,« siger han.
Så da han bliver spurgt ind til, hvad man eksempelvis kan bruge græskarret til, kommer han hurtigt med nogle bud.
Eksempelvis græskartern stegt lysebrune i lidt olie krydret med salt, hvorefter man bruner noget smør og koger pasta.
Så vender man græskarret i smørret, og kommer over kogt pasta. En klassiker, lyder det fra kokken.
Hvor man – hvis man tillader sig selv at bryde reglen om de tre ingredienser – godt kan lave det med et blad salvie.
En anden græskarret, som Thomas Castberg nævner, er faktisk kun med en ingrediens.
Det er nemlig butternutsquashen, som er i familie med græskarret smagsmæssigt. Hvis man koger den i vand med salt og blender, er det en skøn suppe, siger Castberg.
Et sidste eksempel, han nævner i podcasten, er en udgave af en biksemad. Bare med græskar.
»Tag noget tørsaltet bacon, hvor du igen rister græskarret godt gyldent i nogen olivenolie, sammen med baconen, og så har du en skøn anden udgave af en biksemad,« siger Thomas Castberg i podcasten.
Metoden med de tre ingredienser er en alle kan lære.
Hvis man vil, kan man godt, siger han.
Hvad er egentlig mest irriterende i et supermarked? Er der nogen grund til at drikke plantedrikke? Thomas Castberg giver sine kontante svar i den seneste udgave af Spar Kassen.
Lyt med på Spotify, Apple Podcast eller herunder:
