Hjemmehjælperen Charlotte Pedersens store udfordringer med at afdrage sin gæld til Staten vækker harme hos både rød og blå fløj i Folketinget. 

»Det er helt forrykt, at borgerne bliver ramt af denne her gældshammer,« siger Pelle Dragsted, der er politisk ordfører hos Enhedslisten.

Charlotte Pedersen har åbent fortalt, hvordan hun må tage den ene aften- og nattevagt efter den anden for at kunne afdrage på sin gæld til Staten. 

»Jeg kører en rulle af vagter, der hedder 7-7. Det er syv aftenvagter og så syv nattevagter på en uge,« sagde Charlotte Pedersen, der har sukkersyge. 

Charlotte Pedersen sidder her i hendes to-værelses lejebolig i Stege på Møn. På billedet bag hende er tre børnebørn.
Charlotte Pedersen sidder her i hendes to-værelses lejebolig i Stege på Møn. På billedet bag hende er tre børnebørn. Foto: Thomas Nørmark Krog
Vis mere

Alligevel betalte hun i sidste måned så meget af lønnen i skat, at hun måtte låne penge til sin medicin for sukkersygen af sin ene datter.  

»Selvfølgelig skal man betale sin gæld, men mennesker skal jo ikke ruineres, så de ikke har råd til at betale deres husleje eller medicin,« siger Pelle Dragsted og tilføjer: 

»Min indbakke er fyldt med mails fra desperate borgere i samme situation, og jeg har nu indkaldt ministeren i samråd for at høre, om han vil ændre reglerne.«

Det er hele 270.000 borgere med gæld til Staten, der har fået hævet deres skattebetaling, efter det i oktober sidste år blev vedtaget, at Gældsstyrelsen kan trække op til 60 procent af det beløb, man får udbetalt efter skat.

»Det er dybt bekymrende, så skævt som de nye løntilbageholdsregler administreres,« siger Hans Kristian Skibby, der er skatteordfører hos Danmarksdemokraterne.

Han vil have handling fra skatteminister Jeppe Bruus (S). 

»Jeg har modtaget vildt mange henvendelser, og jeg mener bestemt også, at der skal betales af på privates offentlige gæld,« siger han og fortsætter:

»Men jeg vurderer, at de vildt store tilbageholdelses procenter er for vilde til, at borgerne kan opretholde deres normale livsførelse. Så vi må have en hurtig evaluering og indføre en bedre og mere håndterbar model.«

Minister: Har stor forståelse
B.T. har præsenteret Charlotte Pedersens historie for skatteminister Jeppe Bruus (S).

»Jeg har stor forståelse for, at det er tungt at sidde med gæld. Derfor er jeg optaget af, at vi med de nye regler har forsøgt at ramme en social balance, hvor man kan komme fri af sin gæld og samtidig leve sit liv,« lyder det fra Jeppe Bruus i et skriftligt svar.  

Han slår fast, at han ikke kan gå ind i den konkrete sagsbehandling, men SVM-regeringen og støttepartierne vil drøfte sagerne, der har været fremme i pressen. 

»Sammen med den brede kreds af partier bag de nye regler – SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og regeringen – følger vi løbende med i udviklingen og drøfter de eksempler fra borgere, der har været fremme,« oplyser skatteministeren.

Der er masser af muligheder for at spare store summer på påskedagenes gør det selv-projekter. Hør eksemplerne i seneste af snit af 'Spar Kassen'.