En af de helt store debatter den seneste uge har handlet om et nyt kødprodukt, som kommer til salg i Netto, Føtex og Bilka. Det nye produkt er en blanding af hakket kyllingekød og hakket oksekød.

Thomas Castberg, B.T.s madekspert, mener dog, at danskerne generelt skal blive bedre til at lave retter uden kød, som smager godt i sig selv. Han afslører en opskrift, som alle kan lide, der ligner en bolognese. Denne ret er bare uden kød.

Det man behøver, hvis man vil lave en kød(fri)sovs og spaghetti er:

  • Gulerødder

  • Løg

  • Knoldselleri

  • Rødvin

  • Hakkede tomater

  • Tomatpuré

Opskrften: 

Man tager 33 procent af hver af de tre fyldingredienser, det vil sige gulerøder, selleri og løg, og så blender man dem fint. Thomas Castberg blender selv i en håndblender, så det faktisk har samme konsistens som hakket kød. 

Så bruner man ingredienserne af i noget fedtstof i en gryde. Grøntsagerne tilsættes tomatpuréen, og så skal man koge det lidt ind, så der sker en fordampning, siger kokken. Derefter på med 'masser af' vin, og så skal det koge ind til i hvert fald halvdelen.

Castberg deler gladeligt inspiration til at spise grøntsagsretter.
Castberg deler gladeligt inspiration til at spise grøntsagsretter. Bax Lindhardt

Så er det tid til, at de hakkede tomater skal på og masser af olivenolie, og så skal den koge i tre timer, ligesom man ville gøre, hvis man lavede en klassisk bolognese.

»Så skal du lade den sætte sig og smage på den og lade være med at forvente, at den smager, som hvis du havde kommet to kilo oksekød i den,« siger kokken aflutningsvist.«

»Smag i stedet det, du smager. Jeg kan love dig en ting, det smager godt. Vi har fået en snak ind i vores madkultur, som hedder erstatning. Men prøv nu at lad være med at erstatte ting og i stedet bare lav noget, der smager godt.«

Lyt til hele podcasten, hvor Thomas Castberg også uddyber sin mening om smagen af hakket kyllinge- og oksekød. Det sker cirka tre minutter ind i afsnittet, du kan høre på Spotify, Apple Podcast eller ved at trykke ‘lyt’ herunder: