Tusindvis af boligejere må snart vinke farvel til en af deres rigtig gode ’venner’: Afdragsfriheden.

For omkring 10 år siden optog mange danskere den omdiskuterede variant af boliglån, hvor man kun betaler renter og bidrag, mens selve afbetalingen udsættes. Men nu kan de se frem til at modtage et brev fra kreditforeningen, som meddeler, at afdragsfriheden udløber i år.

Det gælder for cirka 60.000 danskere i 2016, viser tal fra Nationalbanken.

Mange af dem har dermed udsigt til en gevaldig stigning i den månedlige ydelse, når de skal til at betale af på lånet – medmindre de vælger at forlænge ordningen ved at optage et nyt afdragsfrit lån.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs om afdragsfriheden og hvordan du undgår en kæmpe regning i 2016.

Det får du:

  • Artikel: Undgå budgetchok
  • 7 gode råd når afdragsfriheden udløber 
  • Grafik: Så meget stiger din månedlige ydelse

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Tusindvis af boligejere må snart vinke farvel til en af deres rigtig gode ’venner’: Afdragsfriheden.

For omkring 10 år siden optog mange danskere den omdiskuterede variant af boliglån, hvor man kun betaler renter og bidrag, mens selve afbetalingen udsættes. Men nu kan de se frem til at modtage et brev fra kreditforeningen, som meddeler, at afdragsfriheden udløber i år.

Det gælder for cirka 60.000 danskere i 2016, viser tal fra Nationalbanken.

Mange af dem har dermed udsigt til en gevaldig stigning i den månedlige ydelse, når de skal til at betale af på lånet – medmindre de vælger at forlænge ordningen ved at optage et nyt afdragsfrit lån.

Beregninger, som Spar Nord har foretaget, viser eksempelvis, at den månedlige ydelse efter skat stiger fra godt 800 kroner til næsten 4.870 kroner for boligejere med et afdragsfrit F1-lån på en million kroner. Det svarer til mere end en seksdobling.

Også låntagere med fast rente skal regne med en væsentlig huslejestigning. En boligejer med et fastforrentet lån på fire procent kan se frem til en stigning i ydelse fra 2.922 kroner til 5.707 kroner.

Har du råd, så betal

Privatøkonomisk rådgiver Brian Stjernholm fra Uvildige.dk anbefaler som udgangspunkt at begynde at betale af på gælden, hvis der er luft i økonomien til det.

»Hvis du har råd til at betale af på dit lån nu, så kan du lige så godt udnytte det, for du ved ikke, om du har råd til det om 10 år,« siger Brian Stjernholm.

Han tilføjer, at en forlængelse af afdragsfriheden – hvilket er muligt, hvis husets belåningsgrad ikke overstiger 80 procent - kan være en løsning i nogle tilfælde, hvis det er en fordel for den samlede økonomi.

»Afdragsfrie lån som belåningsform er efter min mening gode, hvis den bliver brugt rigtigt. Men som kunde skal du lige sætte dig ned og tænke grundigt over, hvad denne her afdragsfrihed skal gøre for dig. Du skal finde ud af, om det er et reelt behov, eller om man egentlig bare er i gang med at puste økonomien kunstigt op.«

Lav rente taler for afdrag

Martin Lundholm, der er chefanalytiker hos Spar Nord, opfordrer boligejerne til at forberede sig på afdragsperioden i god tid: »Det handler om at undgå, at overgangen fra afdragsfrihed til afdrag bliver en bombe under budgettet. Og med de exceptionelt lave renter, vi har lige nu, og som sandsynligvis vil fortsætte i de nærmeste år, er det et godt tidspunkt at tage hul på afdragene og i det hele taget overveje, om det er på tide at lægge en ny plan for, hvordan du smartest kommer i mål med at afvikle dit boliglån,« siger Martin Lundholm.

Han forklarer, at udløbet af afdragsfrihed er et særligt problem i de dele af landet, hvor værdien af boligerne ikke er kommet op på det niveau, som de lå på for 10 år siden.

»Normalt løser tiden en del af problemerne med overbelåning, fordi boligerne stiger i pris over tid, men vi har stadig et relativt skævvredet boligmarked, hvor boliger i lavvækstområderne ikke er kommet tilbage på den pris, de blev handlet til for 10 år siden. Og så længe vi har den skævvridning, vil der være en del af boligejerne, der er udfordrede, fordi de ikke kan forlænge deres afdragsfrihed,« siger Martin Lundholm.

I 2019 udløber afdragsfriheden for yderligere 115.000 danskere, viser tal fra Nationalbanken

7 GODE RÅD NÅR AFDRAGSFRIHEDEN UDLØBER

Privatøkonomisk rådgiver Brian Stjernholm fra Uvildige.dk giver en række gode råd til, hvad man bør overveje, når afdragsfriheden snart udløber.

1. Afdrag hvis du har råd

»Hvis der er luft i økonomien til at betale afdrag, så er det en rigtig god idé for manges vedkommende. Det kan være personer, der har brugt de seneste 10 år på at betale anden dyr gæld af, eller folk, som har mulighed for at skrue lidt ned for pensionsopsparingen og derved får overskud til at betale afdrag. Lige nu er renten lav, så derfor går en stor del af den samlede ydelse til afdrag.«

2. Fortsæt afdragsfrihed – hvis det er den bedste løsning for hele din økonomi

»Der skal være en fornuftig økonomisk grund til at fortsætte afdragsfriheden. Det kan f.eks. være, at man stadig har noget dyr bankgæld ved siden af. Så kan det måske være en idé at fortsætte med yderligere nogle års afdragsfrihed. Man skal altid forholde sig til den samlede økonomi, når man vælger at tage afdragsfrihed.«

3. Forlæng løbetiden

»Hvis du ikke har mulighed for at få et afdragsfrit lån, fordi din belåningsgrad er for høj, så er det en mulighed at snakke med kreditforeningen om evt. at forlænge det 20-årige lån til et 30-årigt lån med afdrag. Det vil give en besparelse i den månedlige ydelse. Det er ikke nødvendigvis en god løsning, hvis du f.eks. er tæt på pensionsalderen, men det kan være nødvendigt, hvis alternativet er at sælge huset.«

4. Overvej en anden låntype

»Hvis du har et afdragsfrit, fastforrentet lån, der udløber, kan man godt få ydelsen ned ved at lægge om til et rentetilpasningslån. Men det er vigtigt, at du tager højde for, hvilken risikoprofil du har. Hvis du sidder med en stram økonomi, så er du sårbar over for pludselige rentestigninger.«

5. Find besparelser andre steder

»Sæt dig ned og find ud, hvad du skal betale ekstra om måneden, og hvad har du har overskud til i din nuværende økonomi. Hvis man ikke har nok, må man kigge hele husholdningsbudgettet igennem og se, hvor der er noget, man kan spare på. Måske skal man kun holde én ferie om året i stedet for to eller skifte bilen ud med en billigere model. De fleste kan finde nogle steder, hvor der kan spares, hvis man bruger tiden på at lede.«

6. Betal af på den dyre gæld først

»Det er en fordel af få afviklet den dyre gæld først. Så hvis man sidder i en situation, hvor man f.eks. har et længerevarende banklån på 5-7 år, så kan det som udgangspunkt være en fordel at forlænge afdragsfriheden i den periode, hvor banklånet løber.«

7 Vær ude i god tid!

»Du skal ikke vente til allersidste øjeblik med at tage stilling til, hvad der skal ske, når afdragsfriheden udløber. Det handler om at finde ud af, hvad dine muligheder er i god tid. Så du skal ikke nødvendigvis vente på, at der kommer et brev fra kreditforeningen om, at din afdragsfrihed udløber snart. Vær på forkant med økonomien.«