Børnefamilie på bilferie: Nærværet trumfer alt
Der er noget forunderligt ved at se Europa skifte karakter, som bilen triller afsted sydpå. Når Frej, Vera, Rune og Emilie tager ud på sommerens store kør-selv-eventyr, er det drømmen om masser af kvalitetstid og uventede oplevelser, som trækker. 

Når klokken ringer ind til sommerferie, tjekker syvårige Frej, tiårige Vera og deres forældre Emilie og Rune ind i familiens bil og sætter kurs mod Frankrig. Ferien er dedikeret til kør-selv-livets glæder og sommerens finurlige overraskelser, som det også har været tilfældet for familien de fleste foregående år.

“Vi har været på mange gode bilferier, hvor vi har pakket telt og grej og rejst nordpå til Sverige eller sydpå til Schweiz og Harzen. Men nu hvor børnene er blevet større, er vi klar til det helt store kør-selv-eventyr, der tager os på en fire ugers rundrejse i Frankrig. Denne gang uden teltet,” fortæller Emilie.

Lykken starter før ferien

Når familien fra Sorø vælger bilen til og flyet fra, handler det om nærvær, fleksibilitet og eventyrene, der dukker op som overraskende jokere på vejen. Bilferien er en ferieform, hvor man kommer hinanden ved, sanser hele fornøjelsen mellem A, B, C og D, og hvor man tager sig tid til bare at være. Det hele starter i det øjeblik, den pakkede bil kører ud af carporten og triller sydpå.

“Feriestemningen starter faktisk allerede i forberedelsesfasen, og i år har vi eksempelvis lavet et kort med alle de forskellige steder, vi skal opleve, så vi bedre kan forestille os, hvad vi skal glæde os til. Men ellers sker der noget helt magisk, når vi lukker hoveddøren, sætter os i bilen og mærker efter i alle lommer, om vi nu har husket pas og sygesikringskort. Når vi så går om bord på færgen, køber en kop kaffe og ser kysten forsvinde bag os – så er det definitivt, og vi er afsted,” siger Emilie.
Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

Den store lykke i de små ting 

Nok ville Emilie gerne have været en tur omkring Paris på den forestående rejse, men familien har nedlagt veto. Det gør nu ikke så meget, forsikrer hun, for det er nærværet og de små ting på ferien, der trumfer alt.

"Til hverdag er vi væk fra hinanden otte af døgnets fireogtyve timer, og derfor er det tiltrængt at få lov at være så intenst sammen med børnene og give dem noget ekstra på natur- og kulturkontoen. Nogle gange er det de mest simple oplevelser, der sætter de dybeste spor. At gå på stranden og finde en sten med et hul i eller at sætte sig ned og snitte i en gren midt i naturen. Det allerbedste er faktisk, når vi trækker stikket, giver os god tid og nyder naturen."

Forkromet plan med plads til overraskelser

En kør-selv-ferie med hele familien kan potentielt blive en prøvelse, hvis ikke du er forberedt. Ben der sover, kedsomhed, rift om farveblyanterne og en væltet juice er blot et par eksempler på, hvad der kan gå galt undervejs, men spørger vi familien fra Sorø, er det ingen sag at komme udfordringerne i forkøbet.

“På køredagene sørger vi altid for at holde en pause til frokost og stoppe op og få en is om eftermiddagen, og så har vi planlagt vores tur sådan, at vi ikke kører mere end otte timer mellem hver indkvartering. Det skal jo helst ikke være ubehageligt og trættende at være på ferie,” siger Emilie og tilføjer:

“For at gøre det lidt sjovere for ungerne, får de hver især lov til at pakke en lille taske med tegnegrej, rosiner, og hvad de nu har lyst til, men vi har selvfølgelig også et par esser i ærmet. Vi garderer os nemlig med en lille rejsepakke med vingummibamser, små gaver og så videre, som kan doseres efter behov, for der kommer helt sikkert noget, der skal forhandles om undervejs.”  • Læg pauser ind! Frokost, is og en lille gåtur. Undersøg eventuelt, om der er oplevelser på vejen fra A til B.

  • Lav en god playliste på forhånd, til når I vil slappe af og nyde udsigten.

  • Husk vådservietter og køkkenrulle i tilfælde af, at chokoladen smelter eller juicen vælter.

  • Forbered et par quizzer og lege til de seje lange træk.

  • Pak let, så der er plads til en kasse Amarone og et par poser slik fra Bordershop, når I vender hjem.

FAKTA

Værd at huske på bilferien
En fransk balance 

Med fire uger dedikeret til Frankrig, har Rune og Emilie planlagt ferien, så de kan realisere så mange franske drømme som muligt uden at gå på kompromis med nærværet og tiden til bare at være lige der, hvor de nu engang er.

“Vi har tilrettelagt rejsen, så vi kommer helt op i alperne og ud i naturen, får et par kulturchok undervejs og nyder livet med badeferie ved Middelhavet, vinslotte og fransk vesterhavsstemning. Der skal være god tid til at sanse de enkelte steder, og så prøver vi at bo på en række forskellige måder undervejs, så vi også får det med,” siger Emilie.

Fra Sjælland til Sydfrankrig

Familiens tur går med færgen fra Rødby til Puttgarden og ned gennem Tyskland, hvor der venter en enkel overnatning på et motorvejshotel, inden familien fortsætter til Colmar i Frankrig, hvor de tjekker ind i en stor ferielejlighed midt i byen.

“Nok er Colmar en yndig by i Alsace, men de mange kanaler leder tankerne hen på Venedig, og så har byen lidt af en sydtysk stemning over sig, som vi skal ud at fornemme. Vi tager nok også et par afstikkere til omkringliggende vingårde, men som udgangspunkt nyder vi altid hver anden dag i lokalområdet. Dels for at få ro til bare at være, dels for at komme lidt tættere på de lokale,” fortæller Emilie.

Fra Colmar går turen videre til Tignes i Alperne, hvor Rune, Emilie og ungerne tjekker ind på et bjerghotel og nyder den kølige alpenatur på vandreture og cykel. Med naturens vandfald og floder som den primære underholdning, tilbringer de seks dage i de højere luftlag og kommer helt ned i gear, inden turen går til Cap D’Agde ved Middelhavet, hvor tempoet skrues en tand op med traditionel fransk badeferiestemning.

“I Cap D’Agde skal vi bo i en ’alpe-chalet’, som nok i bund og grund er en hytte på en campingplads. Her er pool, rutsjebaner, legeland og det hele, og det kan sagtens tænkes, at vi synes, det bliver helt forfærdeligt, men børnene skal nok synes, det er sjovt, og måske lærer de også lidt franske gloser. Her venter den del af rejsen, hvor vi rigtigt får lov til at være turister, når vi skal på stranden, bade i havet og spise moules marinées.”

 Kør-selv-ferie i Europa? Tag færgen over Rødby-Puttgarden eller Gedser-Rostock,
så er I godt i gang.FAKTA

Emilie og Runes tips til kør-selv-eventyret
  1. Lad børnene pakke en taske med underholdningsgrej til køreturen. På den måde får de lov til at deltage aktivt i planlægningen – og samtidig bliver otte timer på motorvejen bare lidt sjovere.

  2. Hav altid en lille overraskelse i ærmet, som I kan hive frem, når behovet er størst.

  3. Et lille whiteboard med magneter gør underværker. Dels underholder det børnene, dels flyver magneterne ikke rundt i bilen

Motor vehicle, Automotive design, Wheel, Tire, Water, Car, Sky, Plant
Land vehicle, Vision care, Automotive design, Smile, Car, Goggles, Sunglasses

Test din viden...Og nordpå igen 

Fra den franske riviera går turen til den katolske pilgrimsby Lourdes, som er en gammel kending fra Tour de France. Her flytter familien ind på et intimt hotel og går på opdagelse i den historiske by, hvor de skal spise croissanter og drikke café au lait på en fortovscafé og få en fornemmelse for den religiøse stemning. Med sin placering ved Pyrenæerne er der gode muligheder for vandring i naturen og besøg i nogle af de nærliggende grotter, inden familien kører vestpå til La Rochelle, hvor rejsen tager lidt af en drejning.

“I La Rochelle på vestkysten tjekker vi ind på en båd for et par dage, hvor vi skal finde lykken på 15 kvadratmeter, mens det hele gynger. Her skal vi vugges i søvn hver aften, sige ohøj til søens folk, høre mågerne skrige og sidde i cockpittet og se solnedgangen,” fortæller hun og slutter:

“Herfra går turen hjemad. Vi har en buffer på tre dage, for det er meget rart at vide, at vi ikke skal haste hjem. Måske vi tager et par nætter et sted, måske vi deler turen over i flere bidder, og måske vi bare vil hjem efter fire franske uger.”Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

BT_100_mm_rgb.png
Brand, Logo, Text, Font

Sponseret indhold fra