Danske Tour-fans: »Suset af 200 cykelryttere får hårene til at rejse sig«
Human body
Font

Sponseret indhold fra

Nogle har fjernsynet kørende i baggrunden det meste af juli. Andre tager turen til franske alpetoppe og Paris’ gader for at følge verdens største cykelløb. Vi har mødt to danske Tour-fans, der skal opleve de danske etaper på vidt forskellige måder.

Bordeaux, Paris, Bourgogne, Champagne, Alp d'Huez. Nanne Enemark Feike remser det ene franske stednavn op efter det andet, og man kunne fristes til at tro, at hun er i færd med at planlægge en fransk ferie med vin og baguette. Men det er ikke tilfældet. Til daglig er Nanne leder af logistik og administration på Sønderborg Bibliotek, men hver sommer er der noget andet, der optager hendes tid. Siden starten af 90’erne har hun og familien været dedikerede Tour de France-fans, og snart triller Touren ind på hendes egen hovedgade.

”Tænk at Tour de France rent faktisk kommer her til lokalområdet. Det er jo helt forrykt!” lyder det med stor begejstring fra sønderjyden, der har planer om at stå på første række ved målområdet i hjembyen Sønderborg. I forbindelse med byens 100-dagesprogram startede hun sin egen ’vi-tæller-ned-til-touren’-kampagne og går i gult alle dage frem til Tour de France.

”Vi skal selvfølgelig også se prologen i København om fredagen og opleve stemningen ved startområdet i Roskilde om lørdagen. Egentlig ville vi have kørt videre til Nyborg for at fange dem ved målområdet, men jeg tvivler på, vi kan nå over broen.”
Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle helmet, Land vehicle, Wheel, Tire

Fællesskab og familietradition  

I 1996 stod Nanne Enemark Feike med sin 3-årige søn på armen og ventede i timevis på, at rytterne skulle krydse mållinjen i Bordeaux. Det var samme år, Bjarne Friis vandt Tour de France, og det blev startskuddet til en lang ferietradition, som familien har dyrket lige siden.

”Til en start var det Tour de France, der lokkede os til Frankrig, men vi er også blevet virkelig begejstrede for Frankrig som rejseland. Vi har både stået på sidelinjen ved enkeltstarter og bjergetaper, vi har set rytterne spurte gennem Paris’ gader og oplevet stemningen ved både start- og målområde. De dage, hvor vi ikke står i vejkanten og hepper, ser vi som regel Touren hjemme på campingpladsen,” fortæller hun.

Nanne og familien mødes ofte med søskende, fætre og kusiner, og det årlige cykelløb er blevet en hel familiebegivenhed og noget, de er fælles om.  

”Et par gange har nogle i familien taget cyklen op ad bjergene og min søn gik engang op ad Alp D’Huez, hvor jeg måtte agere servicevogn. Jeg cykler ikke selv, men jeg synes alligevel cykelsport er den sejeste sport, som der er et helt særligt fællesskab omkring.”
Planlægger du at se Tour de France i år? Sådan får du mest ud af Tour-dagen

Slå dig ned ude på ruten, gerne på en bakketop eller et sted med skarpe sving, hvor rytterne sænker farten. Det kan være svært at komme til ved start- og målområdet.

Gem telefonen væk og nyd udsigten. Du kan helt sikkert kapre andres billeder til fotoalbummet.

Regner det på dagen? Så tag regnjakken på og drop paraplyen, så du ikke tager udsigten fra andre.

Det kan blive en lang dag, hvis du vil beholde den gode plads. Så husk solcreme, mad og drikke.


Etape 1

København-København - 18km
1. juli 2022

Kan du få plads omkring startområdet, kan du se rytterne, før de når helt op i fart. På Kastellet har du god udsigt til de skarpe sving, og vil du gerne se rytterne køre rigtig stærkt, så find en plads på Østerbrogade ved Sortedamssøen, hvor de har fuld fart på.

Etape 2

Roskilde-Nyborg - 202km
2. juli 2022

”Bjergetaperne” i Odsherred giver gode chancer for udsigt til de bedste bakkespurter. På toppen af Åsevangsvej har du langt udsyn, og også Veddingevej og Kårup Bakke er gode bud. Er det ikke nok at se rytterne fra én vinkel? Så placér dig strategisk i den lille by Høve, hvor rytterne kommer forbi ved både ca. 60 km. og 73 km.


Etape 3

Vejle-Sønderborg - 182km
3. juli 2022

Omkring Vejle er der masser af gode bakker og smukke kuperede strækninger, men er du på udkig efter en bakkespurt, er Hejlsmindebakken det bedste bud. Sønderborgs brede gader lægger desuden op til en heftig slutspurt, hvor der forventes god stemning i byen og et kig til Sønderborg Slot.

Tour de France i Danmark:
Her får du de bedste oplevelser
Water resources, Natural landscape, Cloud, Sky, Atmosphere, Plant, Branch, Tree, Afterglow
Cloud, Water, Boat, Sky, Watercraft, Vehicle, Mast, Sailboat, Lake, Plant
Urban design, Cloud, Sky, Building, Tower, Blue, Skyscraper, Water, Landscape, Cityscape

Backstage med Jalabert og Schwarzenegger

Bjarne Riis har spillet en stor rolle i familien Enemark Feikes interesse i Tour de France, og 1996 står også som et af de største minder.

”Vi er store Bjarne Riis-fans og fulgte ham også som træner i CSC og har derfor også heppet på Tyler Hamilton og de andre, som var de danskere,” fortæller hun.

En af de helt store oplevelser fik familien i 2003, da Nannes søn stolt viste sit komplette CSC-udstyr frem til en dansk fotograf.

”Han blev imponeret og inviterede os backstage i teltet, hvor Arnold Schwarzenegger besøgte sin ven Lance Armstrong, og vi fik autografer og taget billeder med alle danskerne og Jalabert. Det var en hel vanvittig oplevelse, og efterfølgende havde vi næsten ikke lyst til at tage til Frankrig igen, da intet ville kunne måle sig med denne oplevelse. Men det gjorde vi så alligevel to år efter.”

Når Tour de France har cyklet gennem Danmark, venter familieferien endnu engang i Frankrig.

”Vi håber at se en dansker i gult på enkeltstarten i København – og at Vingegaard og de andre danskere giver den en ekstra tand, når vi står og hepper på dem på Alpe D’Huez 14. juli.”
Kræver blå konto hos Danske Licens Spil og samtykke til markedsføring fra Danske Licens Spil og Danske Spil A/S. Konkurrencen løber fra 1.-10. juni 2021 kl. 14. Du får 2 kr. pr. rigtigt svar (maks. 100 kr.) til Frit Spil. Kan bruges på en kupon i 7 dage efter tildelingen og udløser kun nettogevinster. Brugsmæssige begrænsninger for Frit Spillet.


Font
Sky, Font
Payment card, Font, Gesture
Rectangle, Font

Kræver blå konto hos Danske Licens Spil og samtykke til markedsføring fra Danske Licens Spil og Danske Spil A/S. Konkurrencen løber fra 1.-10. juni 2021 kl. 14. Du får 2 kr. pr. rigtigt svar (maks. 100 kr.) til Frit Spil. Kan bruges på en kupon i 7 dage efter tildelingen og udløser kun nettogevinster. Brugsmæssige begrænsninger for Frit Spillet.


Font
Sky, Font
Portable communications device, Gesture, Font
Rectangle, Font

Historier fra touren

For den fynske kulturformidler, John Hr. Hansen, huskes Bjarne Riis’ sejr i 1996 også som noget særligt. Men interessen for cykelsport går længere tilbage, og han har med stor interesse fulgt de historiske øjeblikke fra vejkanten i Frankrig og på skærmen.

”Der er jo en hel historie omkring kommenteringen af Tour de France. Mader og Leth hev den ene gode historie efter den anden ud af ærmet, og senere kunne Chris Anker Sørensen og Rolf Sørensen fortælle andre historier,” fortæller John Hr. Hansen.  

Selv har han også historier at fortælle. I Loiredalen kom rytterne susende forbi den campingplads, han boede på, og i Paris kom han helt tæt på, da han et år blev hyret til at være guide for nogle af CSC-sponsorerne.

”I forbindelse med afslutningen blev jeg inviteret med på første parket, 50 meter fra hvor rytterne rullede ind over målstregen på Champs Élysées. Det var helt specielt. Men det er det også, når der kommer en sværm af 200 cykelryttere på landevejen. Den susende lyd kan ligefrem få hårene til at rejse sig. Det er faktisk noget af det mest fascinerende.”Chin, Photograph, Azure, Sleeve
Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle helmet, Land vehicle, Sports equipment, Tire, Wheel

Den frivillige fynbo

Årets favoritter er slovenerne Tadej Pogacar og Primoz Roglic - og selvfølgelig Jonas Vingegaard og de andre danskere. Selv om John Hr. Hansen er begejstret for, at Touren kommer til Danmark – og ikke mindst Fyn – er det alligevel begrænset, hvor meget han kommer til at se. Han har nemlig nok at gøre bag facaden som frivillig teamleader.

”Det er vigtigt at bakke op om sådan et stort event, og derfor vil jeg gerne give et nap med. Jeg når nok ikke at se så meget af afslutningen i Nyborg, og det vil også blive svært at finde plads langs den korte rute, men jeg håber, der er en storskærm i nærheden. Dagen efter tager jeg til Vejle, hvor jeg også er frivillig, men det bliver nok med livestreaming på telefonen,” siger han og slutter:

”Ellers regner jeg med at følge resten på tv. Der er altså noget særligt ved at gå rundt i kolonihaven med Tour de France kørende i baggrunden. Så er det ligesom sommer.”
Hvilken placering fik den danske cykelrytter Jonas Vingegaard i Tour de France i 2021?

1
2
3

Hvor mange kilometer skal rytterne sammenlagt køre i Danmark i år?

421
307
397

Hvor mange gange har en dansker vundet en etapesejr i Tour de France?

16
9
21

Færdig. Du har fået:

0/3

Har du styr på Tour de France?

Se om du kan svare rigtigt på disse tre spørgsmål

Kræver blå konto hos Danske Licens Spil og samtykke til markedsføring fra Danske Licens Spil og Danske Spil A/S. Konkurrencen løber fra 1.-10. juni 2021 kl. 14. Du får 2 kr. pr. rigtigt svar (maks. 100 kr.) til Frit Spil. Kan bruges på en kupon i 7 dage efter tildelingen og udløser kun nettogevinster. Brugsmæssige begrænsninger for Frit Spillet.


Inspiration til dine spil

Vil du have inspiration til dine spil på Oddset, skal du lytte til podcasten "Alting kan ske", hvor vært Jesper Helmin og spilekspert Nicolai Baldorf analyserer og guider dig igennem mulighederne i de aktuelle kampe.

De væddemål, der bliver talt om i podcasten, kan findes hos OddsetFont
Sky, Font
Brown, Red

Kræver blå konto hos Danske Licens Spil og samtykke til markedsføring fra Danske Licens Spil og Danske Spil A/S. Konkurrencen løber fra 1.-10. juni 2021 kl. 14. Du får 2 kr. pr. rigtigt svar (maks. 100 kr.) til Frit Spil. Kan bruges på en kupon i 7 dage efter tildelingen og udløser kun nettogevinster. Brugsmæssige begrænsninger for Frit Spillet.


EM optakten med Oddset 

Oddsets opsparingskampagne til sommerens EM, kaldet Optakten, løber af stablen fra 1. til 10. juni, og findes i universet Oddset Games.

Her kan du svare på spørgsmål hver dag, og for hvert rigtigt svar optjener du Frit Spil kroner, du kan bruge hos Oddset.

  • 5 spørgsmål pr. dag.

  • 2 kroner pr. rigtigt svar.

  • Op til 100 kroner i Frit Spil i hele perioden.Font
Sky, Font
Human body

Kræver blå konto hos Danske Licens Spil og samtykke til markedsføring fra Danske Licens Spil og Danske Spil A/S. Konkurrencen løber fra 1.-10. juni 2021 kl. 14. Du får 2 kr. pr. rigtigt svar (maks. 100 kr.) til Frit Spil. Kan bruges på en kupon i 7 dage efter tildelingen og udløser kun nettogevinster. Brugsmæssige begrænsninger for Frit Spillet.


EM optakten med Oddset 

Oddsets opsparingskampagne til sommerens EM, kaldet Optakten, løber af stablen fra 1. til 10. juni, og findes i universet Oddset Games.

Her kan du svare på spørgsmål hver dag, og for hvert rigtigt svar optjener du Frit Spil kroner, du kan bruge hos Oddset.

  • 5 spørgsmål pr. dag.

  • 2 kroner pr. rigtigt svar.

  • Op til 100 kroner i Frit Spil i hele perioden.Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Human body
BT_100_mm_rgb.png

Sponseret indhold fra

Font
BT_100_mm_rgb.png

Sponseret indhold fra

Product, Mammal, Font