Onsdag morgen var der sat valgplakater op i Skanderborg med et portræt af Yahya Hassan, der stiller op som løsgænger ved folketingsvalget.

Plakaterne var ulovligt klistret op ovenpå andre valgplakater for partier, samt på flere husfacader og et buslæskur.

En hurtig gennemgang viser, at det i al fald er gået ud over valgplakater for Liberal Alliance, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

Altså tilsyneladende alene partier og politikere fra blå blok.

Borgmester Jørgen Gaarde (S), der er formand for valghandlingen i Skanderborg Kommune, havde endnu ikke hørt om angrebet på partiernes valgplakater, da Stiftstidende kontaktede ham.

»Det var dog utroligt. Men jeg regner med, at det er noget, de enkelte partier vil tage sig af. For mig er der ingen tvivl om, at der er ulovligt. Så enkelt kan man sige det. Men hvis man vil melde det til politiet, skal partierne gøre det,« siger Jørgen Gaarde.

»Det er ikke mig«

Yahya Hassan afviser imidlertid, at han har ansvar for opsætningen.

»Jeg er i København for at give interview, og jeg har et alibi på, at jeg har været i København i det sidste døgn. Når I skriver i avisen, at jeg har sat ulovlige plakater op, så er der tale om ulovlige injurier. For I har ingen vidner, indicier eller belæg for at påstå, at det er mig, der har sat de plakater op. Og det er meget ødelæggende for min kampagne, at jeg beskyldes for at have gjort det. Hvis I ikke har rettet det indenfor en time, vil I høre fra min advokat. Og det er jer, der har bevisbyrden, ikke mig,« siger en tydelig vred Yahya Hassen via telefonen.

8.000 plakater er delt ud

Han forklarer, at han selv har sat nogle få plakater op på pap. Helt efter reglerne. Derudover har han delt 8.000 plakater og postkort ud.

»Dem har jeg delt ud til alle mulige forbipasserende, og jeg har ikke kendskab til, hvad folk har gjort med de plakater. Jeg har ikke 200 frivillige, der arbejder for mig. Og hvor skulle jeg vide fra, hvem der har sat de plakater op i Skanderborg. Jeg kan ikke vide eller kontrollere, hvad folk stiller med mine plakater.«

Har du hørt, om plakaterne for dig er sat op ulovligt andre steder end i Skanderborg?

»Nej. De er kommet op på mystisk vis. Nogen må have gjort det, men det er ikke noget, jeg kender til,« siger han.

Uanset hvem de ansvarlige er, finder borgmester Jørgen Gaarde, at det er rigtig kedeligt, at sådan noget sker.

»Valget skal gerne være en festlig begivenhed, og det er i orden at kappes om at få flest valgplakater op. Men det skal gå ærligt for sig,« siger Jørgen Gaarde.

Har du før oplevet noget tilsvarende?

»Nej, det har jeg ikke. Men ved sidste kommunalvalg oplevede Socialdemokraterne, at vi fik klippet mange valgplakater ned og smidt væk. Vi fandt dem blandt andet bag buslæskure.«

Politikommissær Torben Rungstrøm ved lokalpolitiet i Skanderborg oplyser, at der endnu ikke er nogen, der har anmeldt de ulovligt plakater.

RETTELSE: I en tidligere udgave af denne artikel kunne man få det indtryk, at Yahya Hassan selv havde stået for påklistringen af sit eget billede på andres plakater. Det har han afvist, og denne artikel er derfor blevet rettet.