Senest den 1. november skal der være indført whistleblowerordninger på hele statens område.

Fremover vil sager om fejl og forsømmelser i det offentlige måske kunne forhindres med et anonymt tip fra en statsansat.

Regeringen har besluttet, at der senest den 1. november skal være indført whistleblowerordninger på hele statens område.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er helt afgørende for vores samfund, at borgerne har tillid til de offentlige myndigheder. Tillid til, at de værner om borgernes rettigheder, og til at de administrerer deres betroede midler rigtigt, ordentligt og nidkært, udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Nu indfører vi whistleblowerordninger på hele statens område, så whistleblowere tør stå frem, og så kritisable forhold kan komme for dagens lys. Det har vi alle en interesse i.

EU vedtog den 7. oktober 2019 et whistleblowerdirektiv, som forpligter offentlige organisationer og private virksomheder til at etablere en whistleblowerordning.

Direktivet skal senest være implementeret i den danske lovgivning i løbet af december 2021.

Den whistleblowerordning, som regeringen lægger op til, lægger sig tæt op ad EU's whistleblowerdirektiv.

Det siger, at alle virksomheder med minimum 50 ansatte og alle offentlige organisationer er forpligtet til at etablere en intern whistleblowerordning.

Fra den danske regering bliver der arbejdet på, at der bliver etableret ordninger på samtlige ministerområder med 50 eller flere arbejdstagere. Det gælder også i alle departementer og alle underliggende myndigheder.

Myndigheder med under 50 arbejdstagere vil selv kunne vælge, om de vil oprette en separat ordning.

Hos Djøf, som er den faglige organisation for akademikere og dermed mange af statens ansatte, hilser man en whistleblowerordning velkommen.

- Det betyder jo, at medarbejderne har en kanal til at komme af med oplysninger, hvis medarbejderne synes, at der er et eller andet galt, siger formand for Djøf Henning Thiesen.

Han påpeger dog, at man ikke skal overdrive de problemer, der kan være, men siger:

- Der er brodne kar mange steder, og derfor er det rart, at medarbejderne har mulighed for at komme anonymt af med det, de gerne vil fortælle, siger Henning Thiesen.

- Derfor tror jeg, at det er vigtigt at udarbejde ordningen sammen med medarbejderrepræsentanter, så alle er trygge ved den ordning, der bliver skabt.

Djøf har for nylig selv udgivet en undersøgelse om befolkningens syn på whistleblowerordninger.

Her viste det sig, at hver tiende mener at have kendskab til kritisable eller ulovlige forhold på deres arbejdsplads. Desuden mener 62 procent, at der er brug for en whistleblowerordning i virksomheder med mere end 50 medarbejdere.

/ritzau/