Når finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag klokken 12 fremlægger SVM-regeringens forslag til finansloven for i år på et pressemøde, så har han som ventet ikke en masse gaver med til fri fordeling mellem danskerne.

For selv om Danmarks økonomi generelt er stærk, så ligger inflationen stadig på et så højt niveau, at regeringen bliver nødt til at stramme finanspolitikken.

»Den største økonomiske udfordring for Danmark og danskerne er den stadigvæk høje inflation. Det er noget, der kan mærkes i de danske hjem,« siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

»Når regningerne skal betales, så skal vi i dag have flere penge op af lommen. Formålet med finansloven for 2023 er derfor meget enkelt: Den skal bidrage til at bekæmpe inflationen, til gavn for danskerne og dansk økonomi.«

»Det er det ansvarlige og rigtige at gøre,« siger finansministeren.

Finansloven for i år ville sædvanligvis være blevet forhandlet på plads i slutningen af november eller begyndelsen af december sidste år.

Men folketingsvalget 1. november sidste år og den efterfølgende langvarige dannelse af SVM-regeringen, der først blev afsluttet midt i december, har gjort, at finansloven for i år bliver færdiggjort usædvanligt sent.

Nicolai Wammen præsenterede 31. august sidste år den daværende S-regerings forslag til finansloven for i år.

Det forslag havde overskriften 'Stramt og ansvarligt' og var også præget af den økonomiske krise med inflation.

Eftersom Venstre og Moderaterne nu også indgår i regeringen, kan finanslovsforslaget fra dengang ikke bare genbruges. De to partier har på nogle områder andre ønsker end Socialdemokratiet.

Fungerende forsvarsminister og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) siger om den kommende finanslov:

»Dansk økonomi er fortsat stærk og robust. Regeringens finanslovsforslag er ansvarligt og tilpasset økonomien, så det ikke puster til inflationen.«

»Samtidig har regeringen sat en ny reformdagsorden, som skal gøre Danmark rigere, så vi kan investere mere i vores sundhedsvæsen, Forsvaret og den grønne omstilling,« siger han i pressemeddelelsen.

Regeringen skal allerede inden udgangen af august præsentere sit forslag til næste års finanslov.

Ved pressemødet torsdag vil også Økonomisk Redegørelse blive fremlagt.

Den offentliggøres tre gange årligt – i maj, august og december. På grund af regeringsforhandlingerne blev redegørelsen ikke offentliggjort i december sidste år.

Det er en status over Danmarks økonomi og en prognose for, hvordan regeringen regner med, at den vil klare sig i de kommende to år.

Hør B.T.s politiske podcast 'Slottet & Sumpen' her, eller hvor du plejer at lytte podcast:

/ritzau/