Det er faldet forsvarsminister Nicolai Wammen (S) for brystet, at den danske forfatter Carsten Jensen skriver, at 'eventyrlystne', danske soldater er taget til Afghanistan uden den store personlige risiko. Faktisk så meget, at Wammen direkte skriver, at forfatteren bør skamme sig.

I et debatindlæg i Politiken lørdag satte Carsten Jensen spørgsmålstegn ved, om Danmark overhovedet er interesseret i at stoppe engagementet i det krigsplagede land i Mellemøsten.

»Bevillinger risikerer at blive sparet væk. Hæren får ikke afprøvet sine soldaters træning i praksis, og det bliver vanskeligere at rekruttere nye soldater, når unge, eventyrlystne mænd ikke længere kan tilbydes ophold i kampzoner, hvor de uden alt for store personlige risici kan skyde løs på dårligt udrustede repræsentanter for lokalbefolkningen. En god krig er en krig, der fortsætter,« lød svadaen fra Carsten Jensen i Politiken.

Forfatter Carsten Jensen Vis mere

I et længere debatindlæg skriver Carsten Jensen om krigen i Afghanistan, der startede efter terrorangrebene på World Trade Center i New York i 2001. Den første dag i det nye år, var så den officielle afslutning på Danmarks aktive deltagelse i Afghanistan, der startede i 2006. Men ifølge Carsten Jensens debatindlæg kan krigen »stå på i generationer endnu.«

Men det er »fuldstændig utilstedeligt,« at rette skytses mod danske soldaters lyst til eventyr, mener forsvarsministeren, der i Politiken onsdag går til modangreb.

»43 danske soldater har mistet livet i Afghanistan. Endnu flere er vendt hjem med ar på krop og sjæl. De har sat det mest dyrebare - deres liv - på spil, for at andre kan få muligheden for et bedre liv. At soldaterne og deres pårørende så skal læse Carsten Jensen nedgøre soldaterne, er helt utilstedeligt, og Carsten Jensen burde ganske enkelt skamme sig,« lyder det kradse modsvar fra Nicolai Wammen i Politiken.

Wammen mener, at forfatteren i stedet bør skyde - billedligt talt - på de mennesker, der træffer beslutningerne om at gå i krig. Og ikke de danske soldater.