Flere måneders stejl nedtur for Fredericias Borgmester Thomas Banke (V) kulminerede mandag aften, da hans egen gruppe i byrådet stillede mistillidsvotum og sendte ham ud i det politiske mørke. Stemplet som morfinjunkie, anklaget for misbrug af offentlige midler og totalt isoleret politisk, ligger den 31-årige Venstreborgmesters karriere i ruiner.

Men midt i Thomas Bankes politiske blackout skimtes nu en udstrakt hånd. På Christiansborg har flere af hans tidligere kolleger og venner fra tiden i Venstre Ungdom nemlig set undrende til, mens Thomas Bankes politiske deroute har taget fart.

- Det har været en underlig proces. Først beskylder S og SF manden for at være morfinmisbruger, hvilket han tilbageviser med udførlig dokumentation, og nu kører det her bilagsprojekt. Set udefra virker det som om, at der har været en række misforståelser med de bilag. Jeg har meget svært ved at tro, at det er gjort med henblik på personlig berigelse, siger Jakob Engel-Schmidt, Folketingskandidat for Venstre, til BT.

Han har kendt Thomas Banke ’i en del år’ og efterfulgte ham i 2009 som Landsformand for Venstre Ungdom. Jakob Engel-Schmidt sidder tilbage med flere spørgsmål, efter at have fulgt sagen de sidste måneder.

- Har han fået den opbakning, som han burde have haft? Er de borgerlige partier i det hele taget gode nok til at bakke op om deres borgmestre? Det lader til, at Thomas har stået alene i den her proces, og det er for mig helt uforståeligt. Det giver i den grad anledning til selvransagelse på den borgerlige fløj - specielt i mit parti - og helt konkret i Fredericia, siger Jakob Engel-Schmidt.

VU-formand forundret

Også den nuværende VU-formand, Morten Dahlin, undrer sig. Han kalder morfin-sagen en politisk smædekampagne og er meget forundret over sin ’gode vens’ politiske nedtur.

- Jeg må jo konstatere, at tingene går meget hurtigt i politik. Thomas var udråbt til en politisk stjerne i Fredericia og til et af de helt store politiske talenter i Venstre. Nu har hans egne pludselig vendt ham ryggen, siger Morten Dahlin til BT.

Karsten Lauritzen og Mads Rørvig, medlemmer af venstres folketingsgruppe, der også kender Thomas Banke fra tiden i VU, har det i hele taget svært ved at tro de mange anklager.

- Jeg kender ham overhovedet ikke som en mand, der laver politik for egen personlig vindings skyld. Han kan være en smule distræt eller glemsom, men jeg har aldrig oplevet, at Thomas har gjort noget i ond tro, siger Karsten Lauritzen til BT.

En opfattelse, som Mads Rørvig nikker genkendende til, før han tilføjer:

- Én ting jeg vil sige, det er, at Thomas er en ekstremt dygtig politiker, og det viser mandens politiske resultater med al tydelighed.