Der er bred enighed i Folketinget om at se på lovgivningen for prøveløsladelser.

Det skal være slut med at prøveløslade kriminelle, der er dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet, efter at de blot har afsonet halvdelen af deres straf. Det foreslår Venstre - og der er flertal i Folketinget for at se på lovgivningen.

Forslaget kommer i kølvandet på den debat, der er opstået, efter . Hun blev for tre år siden overfaldet af sin tidligere kæreste, som forsøgte at dræbe hende ved at kaste hende ud af et vindue på tredje sal. Hun overlevede, men hun er nu 50 procent invalid. Gerningsmanden, Frank Saksik, kom derimod på udgang efter tre år af hans seks år lange straf, mens han samtidig fik 

Det er Venstre ikke tilfredse med.

- Man skal som minimum afsone to tredjedele af ens dom, før man kan blive prøveløsladt, hvis man har begået personfarlig kriminalitet. Vi skal tænke på ofrene, og derfor skal samfundet tage hævn på deres vegne, siger Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre.

SYNES DU, REGLERNE OM PRØVELØSLADELSE SKAL LAVES OM? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN


Normalt får alle indsatte mulighed for at blive godkendt til prøveløsladelse, når to tredjedele af straffen er afsonet. Men takket være en særlig ordning, hvor straffede præmieres særligt for god opførsel - den såkaldte “noget-for-noget”-ordning - er 937 indsatte blevet prøveløsladt mellem halvdelen og to tredjedel udstået straf fra 2004-2010. Flere af dem er dømt for personfarlig kriminalitet – en blev idømt 10 års fængsel, men blev prøveløsladt efter blot fem år og otte måneder.

Bred enighed

I lighed med Venstre er Socialdemokraterne også klar til at se på de tidlige løsladelser:

- Når man har begået så grove forbrydelser, skal man ikke have muligheden for at komme så hurtigt ud igen. De lempelser, som gør, at man kan blive prøveløsladt tidligere, dem vil vi gerne kigge på, siger Ole Hækkerup, retsordfører fra Socialdemokraterne. Også Dansk Folkeparti støtter ændringer:

- Det har aldrig været meningen, at man skulle kunne løslades så lang tid før, end man egentlig skulle. Jeg tror, det er den her sødsuppementalitet, hvor nogle juraeksperter i for høj grad stiller sig på gerningsmandens side, og ikke tænker på offeret, siger retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Også Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bakker op om Venstres forslag, mens Enhedslisten ikke forstår Karsten Lauritzens pludselige kovending.

Læs mere om det og meget andet om tidlige prøveløsladelser i dagens udgave af B.T. eller køb e-avisen HER

Hvad mener du? Skal reglerne ændres, så voldsmænd ikke kan blive løsladt pga. god opførsel, når de har afsonet halvdelen af deres straf?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. tirsdag