Dansk Folkeparti har fået for meget indflydelse på EU-politikken, og VK bør sige fra og køre en mere klar EU-venlig linje. Det mener en række VK-lokalformænd. Pia Kjærsgaard mener derimod, at skepsisen vil brede sig blandt de borgerlige.

Dansk Folkeparti har fået for meget indflydelse på regeringens EU-politik, og Venstre og Konservative bør sige fra og køre en mere klar EU-venlig stil. Det er budskabet fra en række lokalformænd i VK-baglandet, som Berlingske Research har været i kontakt med. - Det er forunderligt at opleve, at Venstres politiske top forsvarer Dansk Folkepartis EU-holdninger, skriver Venstres formand i Holbæk, Mogens Jensen tilmed i et læserbrev.

LÆS OGSÅ:

- Og hvad er det næste, som Dansk Folkeparti vil forlange som modydelse for en ansvarlig økonomisk politik for at få opfyldt deres snæversynede og populistiske værdipolitiske mål. Prisen for en ansvarlig borgerlig økonomisk politik i samarbejde med Dansk Folkeparti på de aktuelle betingelser er blevet for høj, fastslår han. I Venstre mener 16 af de lokalformænd, der svarer, at Dansk Folkeparti har tvunget Venstre til at føre en politik, der er for lidt EU-venlig, mens tre ikke mener, at det er tilfældet. Hos de Konservative er der 24 lokalformænd, der mener, at de Konservative er trukket i en for lidt EU-venlig retning af DF. Kun to svarer, at de ikke ser den sammenhæng.

LÆS OGSÅ:

Samtidig svarer 13 af Venstres lokalformænd, at der skal siges mere klart fra over for Dansk Folkeparti og køres en klarere EU-venlig linje. Kun tre er uenige. Og blandt de Konservative er modstanden endnu større, idet 24 lokalformænd vil have partiet til at sige klart fra mens bare to er uenige. På Christiansborg afviser de Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, at DF har dikteret EU-politikken. - De har jo ingen indflydelse. Det er ikke dem, man konsulterer omkring EU-politik. Vi har et andet flertal, og det er der forståelse for. Og jeg synes faktisk ikke, at Dansk Folkeparti har været en hæmsko i forhold til, at vi har kunnet føre den EU-politik, vi har villet føre, siger Carina Christensen. Også Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, melder hus forbi.

LÆS OGSÅ:

- Vi har ikke flyttet et komma i EU-politikken på grund af Dansk Folkeparti, og det kommer vi heller ikke til, for vi er fundamentalt uenige med dem, siger hun. Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, mener, at EU-skepsisen breder sig blandt de borgerlige. - Det er helt klart noget, vi kan mærke. Jeg tror ikke, at vi er det eneste EU-skeptiske parti om ti år. Det vil gå i Danmark, som det er gået i resten af Europa. Det er de borgerlige, der er skeptiske, mens socialisterne går ind for EU, siger Pia Kjærsgaard.