Hvad har Dansk Folkepartis nedtursramte gulddreng Morten Messerschmidt til fælles med det socialdemokratiske ikon Thorvald Stauning? Meget mere end man skulle tro

Det 20. århundredes største danske politiker, socialdemokraten Thorvald Stauning og Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt er i familie.

Det opdagede slægtsforskeren Helle Johanne Landberg for nylig og nærmest ved en tilfældighed, da hun forsker i Staunings stamtræ.

Hun fandt ud af, at en magtfuld slagtermester på Vesterbro i København er stamfar til dem begge. Denne slagtermester Cordt Nielsen Stauning er oldefar til den længst siddende statsminister i danmarkshistorien og samtidig tipoldefar i fjerde potens til den største stemmesluger ved noget dansk valg nogen sinde.

Opdagelsen af slægtsskabet mellem de to politikere føjer en ekstra dimension til den aktuelle politiske alliance mellem de to partier, S og DF. Når Stauning og Messerschmidt er beslægtede og har dybe fælles rødder er det måske ikke så overraskende, at de to partier også har et værdifællesskab.

Morten Messerschmidt er både overrasket og benovet over nyheden.

»Selvfølgelig bliver man da en lille smule ydmyg over at høre, at ens familie langt tilbage har fælles aner med en sådan personlighed,« siger han med ærefrygt i stemmen. Han opfatter Stauning som et af fyrtårnene i Danmarks politiske historie.

»Han var socialdemokrat af den gamle skole, der sluttede med H. C. Hansen. Fundereret på Gud, Konge og Fædreland og ikke dette internationale sværmeri, som vi så i 1960'erne. Jeg føler ikke, der er det store modsætningsforhold mellem det Stauning stod for og DF. S har rykket sig, så man kan snakke fornuftigt med dem. Det åbner for nye muligheder. En bred alliance mellem de borgerlige partier og S vil være enorm stærk,« siger Morten Messerschmidt.

DF-politikeren har ofte måtte høre for sit tysk-klingende efternavn, selv om han er 8. eller 9. generations indvandrer. Slagtermesterens datter Lovise giftede sig 1820'erne med løjtnant Christian Messerschmidt, hvis far indvandrede fra Tyskland. Op igennem 1800-tallet gjorde sønnerne i denne gren af familien karriere som officerer i den danske hær.

Senere gik de militære dyder tabt, og ifølge Morten Messerschmidt er der mere socialdemokrati end oberst Hackel over hans familie i dag. Han måtte nemlig opleve den ydmygelse at blive kasseret ved session på grund af dårlig fysik.

»Jeg vil kun blive indkaldt, hvis der udbryder krig, inden jeg fylder 50. Og skulle det ske, fortalte de mig, ville jeg kun kunne bruges til at bære de døde bort. I nyere tid har der mest været arbejdere og faglærte i min familie. Jeg er den første akademiker,« siger han.

Staunings oldefar, den magtfulde slagtermester fra Vesterbros kødby, som også var oldermand og kaptajn i Københavns Brandvæsen, gjorde i 1817 sin døve tjenestepige Mariane gravid.

Dette barn uden for ægteskabet, Christian, grundlægger den gren af familjetræet, der senere ændrede danmarkshistorien. Han blev senere far til sønnen Peter, hvis anden kone Caroline i 1873 fødte Thorvald på et usselt loftkammer i det københavnske fattigkvarter omkring Holmens Kanal. Thorvald blev cigarsorterer og allerede i sin ungdom en ledende skikkelse i arbejderbevægelsen. Siden den længst siddende statsminister i Danmark.

Morten Messerschmidt er stolt af, at Stauning har været statsminister, og at de har fælles aner.

»Stauning er en af de få politikere, der har hævet sig over det politiske. Han var hele landets landsfader. Han sad længst og nogle af de store forlig, der blev indgået i hans regeringsperiode, trækker tråde helt op til velfærdssamfundet i dag,« siger Morten Messerschmidt.

»Selvfølgelig bliver man da en lille smule ydmyg over at høre, at ens familie langt tilbage har fælles aner med en sådan personlighed,« siger Morten Messerschmidt. Her ved portrættet af Thorvald Stauning i Vandrehallen på Christiansborg.
»Selvfølgelig bliver man da en lille smule ydmyg over at høre, at ens familie langt tilbage har fælles aner med en sådan personlighed,« siger Morten Messerschmidt. Her ved portrættet af Thorvald Stauning i Vandrehallen på Christiansborg. Foto: Nils Meilvang
Vis mere