Det er ikke så længe siden, Villy Søvndal ikke var til at skyde igennem. Succesen ville ingen ende tage, og alle andre politikere stirrede misundeligt på, hvordan al kritik prellede af på SF-formanden.

I marts 2008 var SF ligefrem større end Socialdemokraterne i en måling, hvor de stod til 20,9 pct. af stemmerne. Det var også omkring det tidspunkt, hvor S og SF indgik det nære samarbejde, der har varet lige siden. Men nu er Villy-effekten klinget af. I den grad. I den nyeste Gallup-måling er SF nede på 11,4 pct – eller 20 mandater. Og det ligger pænt under resultatet fra sidste valg, hvor partiet fik 13 pct. og 23 mandater. De, der har fremgang nu, er Margrethe Vestager og De Radikale, der har spillet deres kort genialt de seneste måneder. Og Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten, der endelig er begyndt at samle skuffede socialister op, som er trætte af SFs højredrejning.
ER VILLY-EFFEKTEN FORSVUNDET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN 

Flere eksperter er enige om, at Villy-effekten er væk – og den kan ikke nå at komme tilbage inden valget: - SF har toppet. Vælgerne ønsker noget nyt, og det kan de få hos De Radikale – og noget ægthed, som de kan få hos Enhedslisten,siger Peter Goll, adm. direktør i kommunikationsfirmaet Geelmuyden.Kiese, og tidligere toprådgiver i SF. - SF havde noget nyt at byde på for et-to år siden, men nu er de gået helt i stå. SFerne er for defensive, de har berøringsangst for at komme med nytænkning og har bundet sig for meget til S. Villy Søvndals personlige karisma er også blegnet. På det seneste er det dog som om han er ved at komme op i gear igen, siger Peter Goll. Ekstern lektor ved Københavns og Aarhus Universitet Lars Hovbakke Sørensen er enig:  - Al erfaring siger, at når man dykker så meget så kort før et valg, er det umuligt at rette op på. Det er jo også begrænset, hvad de kan gøre nu. De kan jo ikke lave om på deres politik. De er helt bundet op på deres plan med S. Men det er tydeligt, at de ikke er trendy mere, som de var for et par år siden. Og det betyder meget for især de unge vælgere, der gerne vil støtte nogen, der er populære. Det er De Radikale, der er trendy nu. Og så har mange venstreorienterede opdaget, at de skal til Enhedslisten, hvis de vil have den ægte vare, siger Lars Hovbakke Sørensen. Fakta: SF går tilbage fra 23 mandater til 20 i forhold  til sidste valg.Radikale  går frem fra 9 til 15 mandater i forhold til sidste valg. Enhedslisten går frem fra 4 mandater til 9 i forhold til sidste valg. Kilde: Gallup/Berlingske