Annette Vilhelmsen, formand for SF samt Erhvervs- og Vækstminister. Fotograferet på sit kontor i ministeriet i samtale med BTs journalist Ingelise Skrydstrup
Annette Vilhelmsen, formand for SF samt Erhvervs- og Vækstminister. Fotograferet på sit kontor i ministeriet i samtale med BTs journalist Ingelise Skrydstrup Foto: Katrine Emilie Andersen
Træner-effekten er udeblevet hos SF

Sport og politik har en del til fælles. En af dem er den såkaldte træner-effekt. Det forventes at fodboldhold, der lige har skiftet træner, får en sportslig optur - alene fordi de har fået ny træner.

Det samme gælder politiske partier, der har fået ny formand. De plejer at få en optur i meningsmålingerne alene pga. den nye formand.

Men ikke SF. Den nye SF-formand Annette Vilhelmsen må notere en tilbagegang på 1,1 pct.point i lørdagens Gallup i Berlingske. regeringspartiet står til 6,4 pct. mod 7,5 i Gallup i november og 9,2 ved valget.

- Det er rigtigt, at der normalt er en positiv effekt alene ved et formandsskifte. Men det er altså ikke lykkedes for Annette Vilhelmsen at levere et løft, og måske vil det aldrig ske. Måske er SF bare kommet tilbage til deres naturlige leje. opturen under Villy Søvndal i 2008, hvor partiet fik 19-20 pct. var nok unaturligt højt, siger ekspert i politik og medier Roger Buch, lektor på Danmarks Journalisthøjskole.

- Men samlet set har venstrefløjen jo succes i disse år. Det går jo fantastisk godt for Enhedslisten, tilføjer han.

Villy og Annette split


sf- Vi har ikke skiftet formand for at få en lille hurtig fremgang i meningsmålingerne. Vi er mest interesserede i, at regeringspartierne samlet går frem og kan vinde næste valg. Selvfølgelig vil vi også gerne selv gå frem, men det kommer nok også, når den nye formand har haft noget tid at arbejde i, siger SFs politiske ordfører Jesper Petersen.

Det eneste andet parti, der i nyere tid har skiftet formand uden at notere en fremgang, er de Konservative. Lars Barfoed overtog et parti, der lå på 5 pct., og siden er det kun gået ned ad bakke. Lørdagens Gallup giver dem 3,2, mens andre målinger har været længere nede.

- Konservative og SF har også noget til fælles. De er blevet lidt overflødige, fordi andre partier har overtaget deres kerneværdier  og kæmper bedre for dem. Enhedslisten er en bedre repræsentant for venstrefløjen end SF, og har en mere karismatisk frontfigur. Og LA og DF er bedre til at føre konservativ politik end de Konservative, siger Roger Buch.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.