Den nye jobpakke skal have grønt fokus, kræver vækst- og erhvervsministeren. Derudover er en bred vifte af muligheder i spil.

Forud for de interne armlægninger i regeringen om indholdet af den kommende jobpakke kræver partiformand, Annette Vilhelmsen (SF), at regeringens nye prestigeprojekt får et solidt grønt fokus, skriver Berlingske.

- Prioriteten for SF er, at der skal skabes nye job – også inden for den grønne omstilling som vi lægger vægt på. Vi har et jobfokus og et grønt fokus, siger Annette Vilhelmsen.

Regeringen har længe været under pres for at levere nye jobinitiativer, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) løftede i går sløret for den ny jobpakke, som skal forbedre Danmarks konkurrenceevne og skabe flere private job. Ifølge Berlingskes oplysninger lægger regeringen op til at skrue på flere skatter og afgifter, der særligt gavner produktionsindustrien, men statsministeren var selv meget lidt konkret i forhold til, hvordan det skal gøres.

I forbindelse med finansloven for 2013 har regeringen og Enhedslisten allerede afsat mere end halvanden milliard kroner til grøn omstilling af Danmark. Den såkaldte »grønne jobmilliard« skal blandt andet skabe arbejdspladser ved at investere i forskningsmiljøer, som arbejder på at løse nationale og internationale miljøudfordringer. Og den vej skal Danmark fortsætte med jobpakken, mener erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen. Af samme grund afviser hun at justere eller fjerne afgiften på de sundhedsskadelige kvælstofoxider, den såkaldte NOx-afgift, som Venstre blandt andet ønsker at fjerne.

- Det kan jeg ikke lige se i min horisont. Hvordan kan man fjerne en NOx-afgift og stadig fastholde et grønt perspektiv?, siger Annette Vilhelmsen.

Helle Thorning-Schmidt har givet sine økonomiske ministre indtil 1. marts til at give forslag til, hvordan målene kan indfris. På Christiansborg var de centrale ministre og regeringspartiernes ordførere i går yderst fåmælte i forhold til at melde ud, hvilken retning man bør gå. Alle er dog enige om, at forslagene skal afvejes i forhold til, hvor mange job de kan give.

Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) holder alle muligheder åbne.

- Det er klart, at skatter og afgifter marcherer op og stiller sig først i køen over problemer, men der er i virkeligheden en lang række ting, der er afgørende for, hvordan den samlede pakke for at drive virksomhed i Danmark ser ud, sagde den radikale leder.

Berlingske erfarer imidlertid, at der bliver kigget på en bred vifte af potentialer. Nogle nævner energiafgifter, andre kørselsafgifter på lastbiler. Multimedieskatten på fri telefon bliver omtalt, det samme gør den eksisterende sukkerafgift på blandt andet sodavand, der består, efter at regeringen inden jul sløjfede fedtafgiften og den bebudede nye sukkerafgift.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), vil ikke vurdere enkelte forslag, men udstikker det overordnede fokus.

- Første prioritet for os er private produktionsarbejdspladser, der har fokus på eksport. Det står på ingen måde i modsætning til en grøn profil, for grønne produktionsarbejdspladser er kendetegnet ved stor eksportandel, siger han.

Venstre var i går hurtige til at komme med deres bud på, hvor regeringen bør sætte ind:

- Der er nok at tage af, men regeringen kan kigge på kørselsafgifter og spildevandsafgifter, som endnu ikke er indført, siger partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V).

På Twitter foreslog gruppeformand Kristian Jensen (V) desuden en lavere selskabsskat. Men Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen (S) tvivler på, at det er her, der skal justeres.

- Når man skal lave en pakke, er det smartest at regulere på en måde, som giver størst effekt i forhold til at skabe arbejdspladser i Danmark, og jeg er langtfra sikker på, at det er selskabsskatten, som vil give flest nye arbejdspladser, siger ordføreren.